Formula 4

F4 Spanje: Richard Verschoor bekroont inhaalrace met fraaie zege in Spaanse F4


verschoor

Richard Verschoor heeft op Motorland Aragon de eerste wedstrijd van de tweede ronde van het Spaanse Formule 4 kampioenschap op indrukwekkende wijze op zijn naam geschreven. De KNAF Talent First-rijder moest na pech in de kwalificatie vanaf de vijfde startplaats beginnen, reed eenmaal aangeland op plek twee een gat van 2,8 seconden naar de leidende Jarno Opmeer dicht, om met nog vier ronden te gaan de koppositie over te nemen en de winst te pakken. Opmeer legde beslag op plaats twee, terwijl Danny Kroes een sterke race bekroonde met een vijfde positie.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt (Zandvoort)

Na de opening in Navarra, wordt dit weekend op het circuit van Motorland Aragon de tweede ronde van het Spaanse Formule 4 kampioenschap verreden. In de kwalificatie had Jarno Opmeer met een voorsprong van maar liefst 0,5 seconden de eerste plaats voor zich opgeëist en mocht daarmee de eerste race, die pas om 20.20 uur van start ging, vanaf poleposition vertrekken. Achter de KNAF Academy-pupil op plaats twee Alexander Vartanyan, gevolgd door Xavier Lloveras en Nikita Volegov. Door een beschadigde band die hij al vroeg in de kwalificatie opliep, moest KNAF Talent First-rijder Richard Verschoor zich tevreden stellen met een vijfde startpositie. Danny Kroes maakt dit weekend zijn debuut in de Spaanse F4 en zette in de kwalificatie de zesde tijd op de klokken.

opmeer

Met een uitstekende start had Verschoor direct al twee rijders te pakken en kwam na de eerste ronde achter Opmeer en Vartanyan als derde door. Terwijl de Red Bull Junior-rijder de jacht op Vartanyan inzette, kon Opmeer aan kop een gaatje slaan. In de derde ronde had Verschoor de Rus te pakken, maar omdat de leidende Opmeer een aantal snelle ronden op de klokken had gezet, was het gat tussen de twee Nederlandse talenten al opgelopen tot 2,8 seconden. Verschoor was echter ontketend, liep per ronde in op Opmeer en verbeterde diverse keren de snelste rondetijd. Bij de elfde doorkomst zat de KTF-rijder op nog maar 0,08 seconden van Opmeer en nam direct daarop de leiding over. De KNAF Academy-pupil kon het tempo van Verschoor niet volgen en de Red Bull Junior passeerde drie ronden later met een voorsprong van iets meer dan een seconde als winnaar de finish. Hoe groot de suprematie van de twee Nederlanders was, mag blijken uit het feit dat het gat tussen Opmeer en de als derde gefinishte Vartanyan al negen seconden bedroeg.

kroes

Ook Kroes reed een uitstekende race. Vanaf de zesde startplaats begonnen, liep de KNAF Academy-pupil snel in op Nikita Volegov, maar kon de Rus pas in de zevende ronde te grazen nemen. Inmiddels was het gat naar de op een vierde plaats rijdende Lloveras al opgelopen tot bijna vijf seconden. Met eindelijk ruimte voor zich, verhoogde Kroes het tempo en zette daarbij in de slotfase achter Verschoor en Opmeer de derde snelste ronde van het veld op de klokken. Uiteindelijk strandde de inhaalrace van de Nederlander op slechts 1,1 seconden van de Spanjaard, maar met een vijfde plaats en de getoonde snelheid mocht ook Kroes meer dan tevreden zijn. Met een eerste en tweede plaats, en een vierde en vijfde plaats was de wedstrijd ook voor het Nederlandse MP Motorsport een mooi succes.

De feestvreugde leek nog verstoord te worden door een straf die de drie Nederlanders (en ook Juuso Puhakka, maar die finishte toch niet) boven het hoofd hing. Tijdens de wedstrijd kwam de melding dat het viertal 'under investigation' was wegens het slingeren in de opwarmronde. Na de race zou over een eventuele straf een beslissing worden genomen. Inmiddels is bekend dat er geen straf volgt.

Morgenochtend om 8.20 uur staat de tweede kwalificatie op het programma, om 14.15 uur gevolgd door race twee, terwijl race drie pas om 17.35 uur van start gaat.

Uitslag race 1 Motorland Aragon
1. Richard Verschoor (NL), MP Motorsport, 15 ronden
2. Jarno Opmeer (NL), MP Motorsport + 1.047
3. Alexander Vartanyan (RU), Drivex + 10.154
4. Xavier Lloveras (ES), MP Motorsport + 10.579
5. Danny Kroes(NL), MP Motorsport + 11.698
6. Nikita Volegov (RU), Drivex + 20.371
7. Tuomas Haapalainen (FI), Double R + 22.635
8. Tuomas Tujula (FI), Double R + 23.231

Niet geklasseerd
Juuso Puhakka (FI), Double R + 12 ronden

Snelste ronde: Richard Verschoor in 1:51.143
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet