WTCC

WTCC: Monteiro op pole voor eigen publiek, volledig Nederlandse eerste startrij race één

160625 WTCC quali Monteiro
Tiago Monteiro reed voor eigen publiek naar pole

Is er ook in het WTCC zoiets als thuisvoordeel? In de kwalificatie voor het laatste Europese WTCC-raceweekeinde op het stratencircuit van Vila Real in Portugal behaalde Honda-rijder Tiago Monteiro voor eigen publiek de pole-position. Terwijl vrijwel al zijn directe concurrenten in de derde en beslissende kwalificatieheat fouten maakten en tijd verloren, bleef Monteiro foutloos en pakte met een tijd van 1:56,633 minuten de pole-position voor de 'main race' van morgen. Hij bleef Citroën-rijder Yvan Muller met 0,109 seconde voor, daarachter kwam Norbert Michelisz niet minder dan 1,740 seconde tekort, terwijl Rob Huff zelfs 2,398 seconden op Monteiro moest toegeven. Tom Coronel reed de tiende tijd in Q2 en mag daarmee morgen tijdens de 'opening race' vanaf de pole-position starten. Met Nicky Catsburg als negende in Q2 wordt het zelfs een volledig Nederlandse eerste startrij in de eerste wedstrijd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Dat het circuit van Vila Real niet eenvoudig is, ondervonden heel wat rijders, onder wie José María López, de leider in de tussenstand van het WK. In Q2 belandde de Argentijnse Citroën-rijder tijdens zijn eerste vliegende ronde zijwaarts in de vangrails, waarbij hij geluk had dat hij nog de pits kon bereiken. Met nog vijf minuten te gaan was zijn auto weer provisorisch gerepareerd, maar bij zijn eerste poging om alsnog tot een tijd te komen maakte hij een fout en schoot rechtdoor in de chicane, wat hem zijn rondetijd kostte. De volgende ronde leverde hem in ieder geval nog de derde plaats op, zodat López alsnog in Q3 mocht starten. Daarmee duwde hij de teruggekeerde Volvo-rijder Robert Dahlgren uit de top tien, en zorgde hij ervoor dat Coronel uiteindelijk als tiende in Q2 de pole voor de 'opening race' pakte.

160625 WTCC Quali Coronel
Tom Coronel op twee wielen

In Q3 mocht Tiago Monteiro als eerste een tijd neerzetten. De Portugees kwam tot een tijd van 1:56,633 minuten, waarmee hij de concurrentie uiteindelijk het nakijken zou geven. Michelisz was als volgende aan de beurt, maar raakte in bocht negen de vangrail, waarmee hij zijn kansen op de pole-position verspeelde. Daarna startte López, maar hij ging dwars bij het aanremmen van de rotonde, schoot rechtdoor en bleef uiteindelijk zonder tijd, waardoor hij zich als vijfde kwalificeerde. Yvan Muller verremde zich bij zijn poging eenmaal, zodat ook hij naast de pole-position greep, en Rob Huff maakte een fout in de eerste sector die hem zo'n twee seconden kostte.

MAC3:
De overwinning in de MAC3-sessie voor fabrieksteams in Portugal ging naar Citroën, dat met fabrieksrijders Yvan Muller en José María López alsmede Tom Chilton in een C-Elysée van Sébastien Loeb Racing in actie kwam. Aanvankelijk kwam Citroën wat tekort ten opzichte van Honda, met name vanwege een zwakke start van López, maar in de tweede ronde konden de Citroën-rijders het nodige goedmaken. De Honda-fabrieksrijders Monteiro, Michelisz en Huff eindigden op de tweede plaats, voor de Lada's van Tarquini, Catsburg en Valente, die ruim acht seconden achterstand hadden.

160625 WTCC quali Catsburg Nicky Catsburg start in de 'opening race' vanaf de eerste rij naast Coronel

Uitslag:
1. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, 1:56,633
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:56,742
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 1:58,373
4. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, 1:59,031
5. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC
6. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 WTCC
7. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC
8. Tom Chilton (GBr), Citroën C-Elysée WTCC
9. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC
10. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet