NASCAR

NASCAR: Part-time racer Sam Hornish Jr. wint bij Xfinity comeback in Iowa

Voormalig Indy 500 winnaar Sam Hornish Jr. is tegenwoordig een part-time racer die bij de Indy 500 zelfs gewoon op de tribune zat. 210 dagen geleden zat Hornish Jr. voor het laatst achter het stuur van een raceauto. Maar teams doen soms nog graag een beroep op de part-time racer die zijn carrière eigenlijk aan het afbouwen is. Afgelopen weekend kwam hij in Iowa voor JGR Racing uit en won direct. Verder staan er nog enkele wedstrijden met RCR in de Xfinity-series later dit jaar op het programma.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start Race
De JGR-coureurs Hornish Jr. en Daniel Suarez maakten er tot halverwege de wedstrijd een eigen show van.


Part-time racer Sam Hornish Jr. wint bij Xfinity comeback in Iowa
Tijdens de finale in Homestead vorig jaar zat Hornish Jr. voor het laatst in een Sprint Cup auto. Vorige maandag werd Sam door het team van Joe Gibbs Racing gebeld of hij de geblesseerde Matt Tifft in Iowa wilde vervangen. Een kans die hij afgelopen zondag met beide handen aangreep en direct won. Voor Hornish Jr. betekende het de vierde Xfinity-zege in zijn carrière.

Sam Hornish Jr.: "Ik geloof niet dat ik het nog beter had kunnen doen. Ik wil Toyota en Joe Gibbs Racing bedanken dat ze mij deze kans gegeven hebben. Ik kan gewoon niet vertellen wat dit betekent om met vrouw en kinderen hier te winnen. Het is de allereerste keer dat de kinderen getuige zijn van een overwinning van hun vader. Toen ik afgelopen vrijdag voor het eerst in de auto stapte, was ik eigenlijk best wel nerveus. Ik was zeker bang om fouten te maken. Ik ben gewoon sprakeloos."

Bij een herstart in de 224e ronde probeerde Ty Dillon het Hornish Jr. nog even moeilijk te maken maar kwam gewoon te kort. Dillon: "Wij hadden gewoon iets beter moeten zijn. De auto van Hornish Jr. was in de groove zo dominant, terwijl ik ervan overtuigd was dat wij over de beste auto beschikten. Wij kwamen gewoon snelheid te kort. Toch hebben wij goed werk verricht."

Winnaar Hornish Jr Iowa
Verrassende comeback van gezinsman Sam Hornish Jr. die bij de Indycar-wedstrijden tegenwoordig vaak liever als fan op de tribunes zit.

In de 24e ronde nam Hornish Jr. de leiding van zijn teamgenoot Daniel Suarez over en vanaf toen was het al duidelijk dat de JGR-coureurs de toon zouden gaan zetten. Bij de reguliere stops speelden de verschillende strategieën tussen de beide crews duidelijk een rol en wisselde positie in de pitlane verschillende keren. Bij de derde neutralisatie in de 126e ronde was Hornish Jr. na een herstart zesde maar dertien ronden later nam hij definitief de kop van Suarez over en de Mexicaan zou als vierde eindigen.

Erik Jones, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, behaalde zijn vijfde Xfinity-pole maar werd door de NASCAR-organisatie vanwege een niet goedgekeurde bodymodificatie naar de laatste startplek terugverwezen. Met benzinedruk problemen was hij in de wedstrijd absoluut geen factor meer en eindigde als 27e.

Hornish 2
Een mooiere comeback kun je eigenlijk niet bedenken.

Uitslag
1. Sam Hornish Jr. Toyota 250 ronden
2. Ty Dillon Chevrolet 250 ronden
3. Brad Keselowski Ford 250 ronden
4. Daniel Suarez Toyota 250 ronden
5. Alex Bowman Chevrolet 250 ronden
6. Elliott Sadler Chevrolet 250 ronden
7. Justin Allgaier Chevrolet 250 ronden
8. Brennan Poole Chevrolet 250 ronden
9. Darrell Wallace Jr. Ford 250 ronden
10. Ben Kennedy Chevrolet 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet