Formula 4

Formule 4: Eerste podium voor Leonard Hoogenboom in Oschersleben. Twee zeges voor Mawson

Voor het team van Frits van Amersfoort werd het een goed weekend in Oschersleben. De Australiër Joey Mawson behaalde twee overwinningen in het ADAC Formule 4 kampioenschap en de 16-jarige Leonard Hoogenboom behaalde in de derde wedstrijd zijn allereerste F4 podium door als tweede te eindigen. Overigens mag Mawson zichzelf na de eerste seizoenshelft "Halbzeitmeister" noemen. Een term die in Nederland vrijwel onbekend is.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: ADAC Motorsport

F4 Mawson
Vier seizoensoverwinningen voor Joey Mawson. Nu al "Halbzeitmeister". Nu het echte kampioenschap nog even binnenhalen.


Eerste podium voor Leonard Hoogenboom in Oschersleben. Twee zeges voor Mawson
De eerste F4 wedstrijd op Oschersleben afgelopen weekend kende meerdere safetycarfases en moest zelfs even met een Code Rood onderbroken worden. Bij de herstart in de tweede ronde ging Mawson aan Mick Schumacher voorbij en zorgde 4,5 minuut voor het einde voor voldoende spektakel door de Oostenrijkse polesitter Thomas Preining van de eerste plek te verdringen.

Mawson: " Een prachtige wedstrijd met schitterende inhaalmanoeuvres en bovendien beschikte ik over een fantastische auto. Oschersleben schijnt voor ons toch wel een bijzondere plek te zijn." Thomas Preining eindigde als tweede gevolgd door Mick Schumacher en de Braziliaan Felipe Drugovich.

F4 Verschoor
Richard Verschoor reed voor Motopark onder de Red Bull kleuren.

Preining: "Ik had een goede start en ik kon direct een voorsprong nemen. Maar met steeds slechter wordende banden moest ik aan het einde terrein prijsgeven. Het was trouwens ook mijn beslissing om de nieuwe banden voor de derde wedstrijd te houden. Toch ben ik met mijn tweede plek wel tevreden."In R1 eindigde Leonard Hoogenboom als negende, Richard Verschoor als twaalfde en Job van Uitert als 13e.

UITSLAG RACE 1

De tweede wedstrijd op Oschersleben leverde Mawson zijn vierde seizoensoverwinning op. De Australische VAR-coureur leidde van start tot finish. Overigens was het een novum in de geschiedenis van het ADAC Formule 4 kampioenschap dat de safetycar zelfs niet in actie behoefde te komen. Joey Mawson: " Het was al bijzonder dat er geen safetycar was en Mick Schumacher beschikte over zoveel snelheid dat ik het gat met hem absoluut niet kleiner mocht laten worden." De als derde geëindigde Thomas Preining werd later uit de uitslag geschrapt omdat er zich te weinig brandstof aan boord bevond waardoor de auto beneden gewicht was. Job van Uitert eindigde als tiende en Leonard Hoogenboom als twaalfde.

UITSLAG RACE 2

In de derde wedstrijd werd Mawson na een aanrijding uitgeschakeld maar mocht zich wel "Halbzeitmeister" noemen. De wedstrijd kende overigens een chaotisch verloop. Twaalf minuten voor het einde moest met Code Rood onderbroken worden en na een herstart moest er drie minuten voor het einde andermaal geneutraliseerd worden. De wedstrijd leverde een overwinning op voor Karl Luis Schramm die voor het team Gerhard Ungar en Ralf Schumacher uitkomt(US Racing) Schramm: " Aan het begin van het weekend ging er eigenlijk helemaal niets maar een betere set-up bracht ons uiteindelijk de beloning."


F4 Podium
Eerste F4 podium voor Leonard Hoogenboom in Oschersleben.(vlnr. Hoogenboom, Schramm en Correa)

UITSLAG RACE 3

Met een tweede plek stond Rookie Leonard Hoogenboom voor de eerste maal op het podium. Hoogenboom: "Eigenlijk was het een erg goed weekend. Ik heb mij er volledig op geconcentreerd om Schramm te volgen." Juan Manuel Correa(Premapowerteam) eindigde als derde. Correa: " Een knettergek weekend. Ik ben blij dat ik aan het ongeval na de safetycarfase ontsnapt ben. Voor het team is een podiumklassering belangrijk maar het was absoluut geen ideale wedstrijd. Voor Spielberg moet ik gewoon testen. Ik bezit over voldoende snelheid maar aan de kwalificatie moet ik gewoon werken. In de regenkwalificatie had ik problemen maar in de wedstrijd klopte gewoon alles. Hoewel de resultaten niet bijzonder zijn, zijn we toch tevreden."Richard Verschoor die dit weekend onder vlag van Motopark Oschersleben reed, eindigde als zesde en Job Van Uitert als negende.

STAND RIJDERS

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet