Formule 1

Formule 1: Rosberg zorgeloos naar zege, Hamilton niet verder dan p5

Rosberg

Het verwachte vuurwerk en de safetycars zijn uitgebleven: in een rustige race heeft Nico Rosberg zonder enige zorgen zijn vijfde zege van 2016 geboekt. Het beste nieuws voor de Duitser was dat teamgenoot Hamilton vooral met de knopjes op zijn stuur zat te vechten – Hamiltons motorinstellingen stonden niet goed, het team mocht niet zeggen wat hij moest veranderen en de Brit werd er gefrustreerd van. Hamilton kwam niet verder dan de vijfde plek en Rosbergs voorsprong in het kampioenschap loopt weer op naar 24 punten. Vettel reed naar een solide tweede plek, Sergio Perez liet zich weer van zijn goede kant zien met zijn tweede podium van het jaar. Het was niet de dag (of het circuit) van Red Bull: Ricciardo viel van de tweede startplek terug naar p7, Verstappen finishte vlak achter hem.

Tekst: Daan Jeuken

Nico Rosberg ruikt vandaag de buitenkans om de teruggelopen voorsprong op Hamilton weer uit te bouwen. Zijn start is prima, Rosberg laat Ricciardo en de Ferrari's gemakkelijk achter zich. De verwachte startmêlee blijft ook uit. Verstappen wint een plaatsje op Bottas en pakt aan het eind van de eerste ronde ook Daniil Kvyat. Hamilton blijft tiende.

Verstappen in het gedrang
Als DRS na een paar ronden wordt ontgrendeld, wordt inhalen gemakkelijker. Kvyat krijgt eerst Bottas, dan Hamilton en dan Grosjean om zijn oren. Ook Verstappen komt onder druk van Bottas, die hebben nog een appeltje te schillen na de kwalificatie. De Williams pakt de plaats in Bocht 16, daarna vecht Verstappen terug, maar in Bocht 1 zit Bottas aan de binnenkant en pakt hij die plek toch weer terug. Verstappen gaat iets wijd waardoor ook Hamilton hem voorbij gaat. Grosjean gaat dan ook nog in de aanval, maar die weet Verstappen achter zich te houden. Daarop roept Red Bull de Nederlander binnen voor een vroege stop – ze moeten iets proberen vanaf p9.

Ook Ricciardo verliest
Net als Verstappen kampt ook Ricciardo aan een gebrek aan vermogen op het rechte stuk. Vettels Ferrari is sterker en met DRS erbij is het voor Vettel een eitje om de tweede plek te grijpen. Räikkönen en Perez sluiten ook aan, maar hoeven niet in actie te komen omdat Ricciardo net als Verstappen een pitstop maakt.

Vettel betwijfelt Ferrari's keuze
De vroege stops van Red Bull brengen andere teams op ideeën. Massa komt binnen en Ferrari roept ook Vettel binnen om de undercut van Ricciardo te pareren. Na de strategische missers van afgelopen tijd vertrouwt Vettel hier echter niet meer stellig op. "Denk je echt dat dat verstandig is?" vraagt de Duitser, die vervolgens niet binnenkomt. Zijn teamgenoot doet dat wel.

Rosberg oppermachtig
Nico Rosberg heeft de touwtjes stevig in handen en is op zijn oudere banden nog steeds de snelste man op de baan. Rosberg wint elke ronde meer dan een seconde, dus vooralsnog is er geen vuiltje aan zijn lucht.

Hamilton binnen
Hamiltons opmars stokte op de vierde plek, waar hij grond verloor op Perez. De Brit klaagt over problemen met de remmen, komt na 15 ronden binnen en komt op p9 weer de baan op, vlak voor Verstappen. Dat is nog weinig gewonnen grond voor de Brit. Als Bottas stopt wint Hamilton die plek wel, Massa wordt op de baan gepasseerd. Daarmee zit Hamilton op plek 7 vlak achter beide Force India's. Hülkenberg moet daarvan ook nog stoppen, dus dat levert p6 op.

Räikkönen krijgt tijdstraf
Kimi Räikkönen gaat lekker in de Ferrari, maar loopt een tijdstraf van vijf seconden op als hij al slipstreamend per ongeluk over de lijnen van de pitingang rijdt. Des te belangrijk voor hem om op de baan plaats te maken. De Fin rijdt vlak achter Ricciardo, positioneert zich goed en pakt de derde plek.

Eenstopper
Na 21 ronden komt Sebastian Vettel binnen, hij heeft dus het initiatief genomen om niet naar Ricciardo te kijken en vast te houden aan de eenstopper. Dat blijkt inderdaad verstandig, want Vettel blijft Ricciardo voor. Wel laat hij een plekje aan zijn teamgenoot, maar dat al hij vanzelf terugkrijgen. Rosberg stopt daarna ook en behoudt gemakkelijk de leiding.

Red Bull gaat niet zo lekker
Max Verstappen heeft nog niet echt kunnen shinen en komt na 21 ronden alweer binnen. Dit keer haalt hij de medium banden in een niet heel vloeiende pitstop – een verrassende keuze. Daniel Ricciardo gaat ook niet echt lekker, wordt gepasseerd door Perez en Hamilton en stopt daarna ook al voor de tweede keer. Het brengt Verstappen en Ricciardo op p17 en p12. Daar hebben ze echter wel weer wat te doen, ze knokken zich weer snel terug binnen de punten.

Hamilton weet niet wat het probleem is
Lewis Hamilton rijdt inmiddels vijfde, maar daar houdt het wel op. Hij is langzamer dan Perez en de anderen voor hem, maar is ook sneller dan Massa, Bottas en Hülkenberg achter hem. Zijn team licht hem in dat er een instelling op het stuur verkeerd staat waardoor hij minder vermogen heeft, maar volgens de huidige reglementen mogen ze niet meer zeggen wat er dan is. Hamilton zit met zijn handen in het haar en roept dat hij dan maar aan alle knopjes gaat draaien. "Dat zouden we niet adviseren", aldus Mercedes.

Eureka!
Met nog 9 ronden op de klok heeft Lewis Hamilton eindelijk ontdekt wat het probleem is. Plotsklaps rijdt hij veruit de snelste rondetijd. Het is wel mosterd na de maaltijd, want die vijftien tellen achterstand op Perez zijn wat te veel gevraagd.

24 punten
De verwachtingen voor de GP van Europa waren hooggespannen, maar na 51 ronden zijn er geen noemenswaardige fouten gemaakt. De safetycar kon dus rustig in de pits blijven staan en op de baan ontvouwde zich een relaxte middag voor Nico Rosberg. Het zal precies zijn waar hij op gehoopt had, zeker gezien de problemen van Hamilton. Op de vijfde plek ziet Hamilton zijn achterstand in het kampioenschap weer oplopen tot 24 punten.

Op die titelstrijd wil Rosberg, zoals zo vaak, nog niet ingaan. "Ik wil nu alleen het succes van vandaag vieren. Het was voor ons een geweldige dag en weekend – van de kwalificatie tot de race verliep alles volgens plan. Een geweldig resultaat op een spectaculaire locatie en een prachtige baan."

Goede keuze Vettel
Sebastian Vettel overrulede zijn team toen die hem in de openingsfase de pits in wilde laten komen om Ricciardo's stop te volgen. Het blijkt een verstandige keuze; Vettel wordt gemakkelijk tweede, maar blijft dus nog ver verwijderd van Rosberg.

"We zijn hier voor het eerst, dus we wisten eigenlijk niet wat we konden verwachten. Iedereen zette zijn geld op veel safetycars en ik verwachtte ze zelf eigenlijk ook wel, maar het onderstreept de kwaliteit van het rijdersveld dat hij vandaag niet nodig was. De baan is een geweldige combinatie van de langzame stukken door de oude stad en de snelle stukken. Voor ons is de tweede plek, de tweede op rij, een prima resultaat. De auto kwam gedurende het weekend tot leven, de snelheid was er uiteindelijk, dus we komen er wel."

Perez naar het podium
Kimi Räikkönen ziet in de slotfase Sergio Perez steeds dichterbij komen, maar die hoeft de Fin niet per se in te halen. Räikkönen krijgt immers toch nog vijf seconden straf, dus dat brengt Perez net als in Monaco op het podium. Toch maakt de Mexicaan dit feit in de laatste ronde nog even officieel door ook op de baan die derde plaats nog te pakken.

"Toen ik gisteren mijn auto in de muur zette, was ik vooral gefrustreerd met mezelf. Het maakte een podiumplaats veel verder weg, maar ik kon vandaag mijn weg naar voren vinden, kon bij de start Massa en Kvyat voorbij en had daarna een mooi gevecht met Kimi tot het einde. Ik wist dat hij een penalty kreeg en het podium dus al binnen was, maar het is altijd leuker om écht derde te finishen, dus toen de kans zich voordeed een het risico niet te groot was, ging ik hem in de laatste ronde nog voorbij."

Red Bulls vallen tegen
Valtteri Bottas haalt met de zesde plek waarschijnlijk het maximale uit de mogelijkheden van Williams. Red Bull leek na de kwalificatie meer potentie te hebben, maar in de race bleek deze baan het team niet te liggen. Ricciardo startte vanaf de tweede plek, maar viel uiteindelijk terug naar p7; hij weet in de slotfase Hülkenberg nog te verschalken. Verstappen weet in de slotfase Massa nog te pakken en gaat in de voorlaatste ronde ook Nico Hülkenberg nog voorbij. Hij komt zelfs nog dicht bij zijn teamgenoot, maar komt daar wat ronden voor te kort. Slechts één plaats achter Ricciardo lijkt Verstappen daarmee wel het maximale uit zijn Red Bull te hebben gehaald, maar het teamresultaat is teleurstellend.

Uitslag Grand Prix Europa
1. Nico Rosberg, 51 ronden
2. Sebastian Vettel, op 16.696
3. Sergio Perez, op 25.241
4. Kimi Räikkönen, op 33.102
5. Lewis Hamilton, op 56.335
6. Valtteri Bottas, op 1:00.886
7. Daniel Ricciardo, op 1:09.229
8. Max Verstappen, op 1:10.696
9. Nico Hülkenberg, op 1:17.708
10. Felipe Massa, op 1:25.375

11. Jenson Button, op 1:34.817
12. Felipe Nasr, op 1 ronde
13. Romain Grosjean, op 1 ronde
14. Kevin Magnussen, op 1 ronde
15. Jolyon Palmer, op 1 ronde
16. Esteban Gutierrez, op 1 ronde
17. Marcus Ericsson, op 1 ronde
18. Rio Haryanto, op 2 ronden

Fernando Alonso
Pascal Wehrlein
Carlos Sainz
Daniil Kvyat
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet