V8 Supercars

V8 Supercars: Van Gisbergen wint in Darwin. Zware crashes overschaduwen wedstrijd

Shane van Gisbergen hield woord. Hij beloofde om vanaf pole geen fouten meer te maken en pakte voor het team van Triple Eight de zege in de hoofdwedstrijd in Darwin. De wedstrijd werd overschaduwd door een zware crash in de openingsronde waarbij Lee Holdsworth vermoedelijk een gebroken been opliep.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Red Bull Racing Australia/HRT/Fox Sports

SVG Darwin
Ditmaal geen fouten en een uitstekende overwinning voor SVG op Darwin in een wedstrijd die door de nodige incidenten ontsierd werd.

Van Gisbergen wint in Darwin. Zware crashes overschaduwen wedstrijd
Een zware crash van Lee Holdsworth zorgde in de openingsronde al voor een lange neutralisatie. Met drie auto's breed was er direct al chaos tussen Moffat, Coulthard en Mostert, waarbij de DJR Penske Ford van Fabian Coulthard een beetje als een pingpong bal fungeerde. Mostert kon na een lange pitstop de wedstrijd hervatten. In een separaat incident ging Holdsworth de muur in en werd vanuit het Medical Centre per helikopter naar een ziekenhuis overgebracht. Holdsworth liep volgens de eerste berichten vermoedelijk een gebroken been op.
Vanaf pole viel SVG al in de eerste ronde naar de achtste plek terug. Bij de herstart verremde regerend kampioen Mark Winterbottom zich en de Nissan van Rick Kelly was het onschuldige slachtoffer. Een actie waarvoor Winterbottom met een penalty bestraft werd. Na een tweede wilde herstart reden Scott Pye en Michael Caruso tegen elkaar waarbij de wedstrijd voor Pye eveneens over was. Caruso, die Nissan gisteren haar eerste seizoensoverwinning bezorgde, wist toch nog als zesde te eindigen.

holdsworth-18
Zware klapper van Lee Holdsworth.

Bij de tweede herstart nam SVG definitief de leiding gevolgd door Craig Lowndes die bij zijn tweede stop door de Freightliner Racing Holden van Tim Slade verslagen werd. Een drie stop strategie leverde Will Davison tenslotte toch nog een vierde plek op.

Tander Darwin
Voor velen was het moeilijk om in Darwin de ideale lijn te vinden.

Omdat resultaat tot nu toe bij HRT uitbleef, vonden er de laatste weken diverse management wisselingen plaats. Met een vijfde plek redde James Courtney het weekend van HRT dat al wekenlang met lede ogen moet toezien dat de concurrentie beter presteert. Overigens bleven slechts weinig auto's onbeschadigd in de "Darwin Destruction Derby"  In de tussenstand van het kampioenschap staat Jamie Whincup aan de leiding met 30 voorsprong op Craig Lowndes. Volvo-coureur Scott McLaughlin staat als derde genoteerd.

Update: Lee Holdsworth heeft een bekkenfractuur opgelopen alsmede lichte verwondingen aan arm en borst. Volgens de eerste berichten is Holdworth voor maanden uitgeschakeld. De schade aan zijn Holden is beperkt zo liet het team weten.

Darwin
Scenic view van Hidden Valley in Darwin.

Uitslag
1 Red Bull Racing Australia Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 70 01:32:52.6896
2 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore VF 70 01:32:54.2551
3 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 70 01:32:54.6504
4 Team Darrell Lea STIX Will Davison Holden Commodore VF 70 01:32:55.2878
5 Holden Racing Team James Courtney Holden Commodore VF 70 01:32:58.8954
6 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 70 01:33:00.1717
7 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 70 01:33:00.9130
8 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 70 01:33:01.5167
9 Erebus Motorsport Penrite David Reynolds Holden Commodore VF 70 01:33:01.9311
10 Wilson Security Racing GRM James Moffat Volvo S60 70 01:33:02.6310

2016 Lowndes
Veteraan Craig Lowndes staat tweede in het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet