V8 Supercars

V8 Supercars: Blunder Van Gisbergen bezorgt Nissan-coureur Caruso de zege op Hidden Valley

Een blunder van Shane van Gisbergen na een herstart in de vijfde ronde leverde Nissan Motorsport-coureur tijdens de Sprintwedstrijd in Hidden Valley de overwinning op. Een inschattingsfout van SVG door nog voor de witte lijn te passeren leverde een penalty op waardoor de Triple EIght-coureur slechts als zestiende geklasseerd werd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Nissan/DJR Team Penske/PR

2016 Nissan overwinning
Eerste Nissan-overwinning sinds 2013

Blunder Van Gisbergen bezorgt Nissan-coureur Caruso de zege
Ruim zeven jaar geleden behaalde Michael Caruso met een Holden zijn allereerste V8 Supercarzege op Hidden Valley. Vandaag behaalde de Nissan-coureur zijn tweede V8 Supercar-overwinning nadat SVG bij een herstart blunderde en dit ook toegaf. Een spin van Craig Lowndes zorgde voor de eerste neutralisatie. Bij de herstart ging SVG in de fout en bij de opening van de pitwindow in de 10e ronde was Caruso de allereerste die naar binnenging terwijl achtervolger Davison zijn stop nog even uitstelde.

Michael Caruso: "Een fantastische wedstrijd. Alleen op de voorste startrij kun je in deze categorie scoren. Wij hadden een fantastische start en ik wist al direct dat het erg goed ging worden. Nadat ik na mijn stop naar buiten kwam kreeg ik van mijn engineer te horen dat ik een paar goede ronden nodig had om te scoren. Ik heb werkelijk alles gegeven. De Altima was probleemloos en in de pits werd fantastisch werk verricht. Dit is een fantastische dag. Niet alleen voor mij maar ook voor het team. Dit resultaat is niet alleen voor al die mensen die aan de vier auto's werken maar ook voor degenen in de fabriek. Ik had beloofd dat ik een wedstrijd zou winnen. Ik wist dat we over een goede auto beschikten en we waren dan ook constant snel. Het geeft enorm veel genoegdoening om die belofte in te lossen."

Caruso Na zeven jaar eindelijk weer een overwinning voor Michael Caruso.

Davison viel in de slotfase naar de vierde plek terug. Triple Eight-coureur Jamie Whincup werd door Caruso met een voorsprong van slechts 1.8 secs. verslagen. Chaz Mostert eindigde voor het team van PRA als derde.Mostert: "Ik had een goede start en liet mij in Turn 1 terugvallen om contact te vermijden. De penalty van Shane hielp ons wel op het podium. Onze strategie werkte perfect want na de pitstop kwamen we als tweede de baan op. De banden werden echter aan het einde wat minder en dat werkte tegen ons.

Het DJR Penske duo Pye/Coulthard eindigde resp. als vijfde en zesde. Pye had het geluk dat hij bij de herstart zonder schade er vanaf kwam. Pye: "Bij de eerste herstart zag ik Jamie Whincup over het hoofd en eindigde bijna tegen de muur. Gelukkig kwamen wij er allebei mee weg. Die Pitstop was gewoon megagoed. Wij kwamen nog voor Winterbottom terug de baan op en ik zowel Todd Kelly als Davison passeren. P5 is voor het team een erg goed resultaat."Voor Nissan betekende het de tweede overwinning in het V8 Supercarkampioenschap sinds 2013 toen men voor de eerste maal op Winton won.

2016 Penske
Scott Pye was meer dan tevreden met P5.

Uitslag
1 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 42 50:12.3730
2 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 42 50:14.1525
3 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 42 50:17.4609
4 Team Darrell Lea STIX Will Davison Holden Commodore VF 42 50:18.4083
5 DJR Team Penske Scott Pye Ford Falcon FG/X 42 50:19.5667
6 DJR Team Penske Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 42 50:21.9819
7 carsales Racing Todd Kelly Nissan Altima 42 50:24.9066
8 Preston Hire Racing Lee Holdsworth Holden Commodore VF 42 50:25.4794
9 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 42 50:26.8857
10 Wilson Security Racing GRM Scott McLaughlin Volvo S60 42 50:27.7785
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet