Formule 1

Formule 1: Hamilton maakt potje van kwalificatie, Bottas verpest het voor Verstappen

Verstappen

In een hectische kwalificatie op het stratencircuit van Baku, Azerbeidzjan heeft Lewis Hamilton er een potje van gemaakt. Hij overleefde Q2 maar net nadat hij twee keer de bocht niet haalde, in Q3 ging hij in de eerste stint weer rechtdoor, in de tweede eindigde hij in de muur. De wereldkampioen start hierdoor vanaf de tiende plek, terwijl zijn teamgenoot wel presteerde en 'gewoon' de pole scoorde. De tweede tijd reed Sergio Perez, maar omdat die in de laatste seconden van de training heel dom zijn auto nog in de muur parkeerde, waarna het team zijn versnellingsbak moest vervangen, wordt hij vijf plaatsen teruggezet. Hierdoor schuift Ricciardo door naar p2; Vettel klokte exact dezelfde tijd als de Australiër, maar deed dat iets later en start dus als derde. Verstappen leek op weg naar p3, maar moest die ronde afbreken door de rode vlag van Hamilton. Daarna werd zijn laatste ronde verpest door Bottas, die zowel zijn eigen ronde als die van Verstappen vergooide met een halfbakken en mislukte inhaalpoging in de vliegende ronde.

Tekst: Daan Jeuken

Veeleisend baantje
Het stratencircuit van Baku is uitdagend, snel en smal. Vrijdag eindigde Ricciardo al in de muur, vanochtend zette Perez zijn Force India in de laatste seconden van de training ook in de muur. Zijn auto is wel klaar voor de kwalificatie, maar zijn versnellingsbak is vervangen en dat kost hem vijf plaatsen – en dat net in de kwalificatie waar Force India hoge ogen kan gooien.

Ook in de kwalificatie is het voor veel auto's lastig om de auto op de baan te houden. Grosjean heeft in tien minuten al twee uitloopstroken nodig en ook Hamilton schiet een keer rechtdoor en moet in de achteruit.

Complimenten voor Manor
Op de smalle baan is het in Q1 vooral lastig om een vrije ronden te vinden. Jenson Button slaagt hier niet in, zijn rondjes zijn niet goed genoeg en ook bij zijn laatste poging weet hij al na de eerste sector dat hij in Q2 niet gaat halen. Button eindigt op p19, en dat is zelfs achter beide Manors. Die mogen trots zijn op p17 (Haryanto) en p18 (Wehrlein). Ericsson, Magnussen en Palmer staan helemaal achteraan – Nasr profiteert van Buttons problemen.

Hamilton in de problemen
In de tweede sessie is het grootste probleem voor Nico Hülkenberg, die wijd gaat in een bocht waar dat gelukkig wel kan, maar spint. De gele vlag die hiervoor wordt gevlagd komt net in Hamiltons vliegende ronde, die daardoor verpest wordt. De wereldkampioen staat slechts achtste en moet een tweede stint doen, terwijl Rosberg zich die set banden kan uitsparen.

Verstappen heeft ook problemen in Q2, hij krijgt bij de eerste poging geen vrije ronden gevonden. Bij de tweede poging kost het ook weer veel moeite, maar slaagt hij wel en rijdt hij de derde tijd.

Spanning voor Hamilton en Ricciardo
Met nog drie minuten op de klok staan Hülkenberg, Nasr, Gutierrez, Alonso, Sainz en Ricciardo onder de streep, terwijl Hamilton er maar vlak boven staat. De Brit is op de baan, zit in een vliegende ronde, maar verremt zich daarin weer en hij schiet weer rechtdoor de uitloopstrook in. De Brit kan in de achterruit en heeft nog tijd voor een rondje, maar dat moet wel met beschadigd setje banden.

Gutierrez is de eerste die zeker weet dat hij uitvalt, want hij verremt zich ook en duikt diep de uitloopstrook uit. Daarmee is het einde kwalificatie voor hem. Hülkenberg zet een tijd, maar staat slechts elfde. Hamiltons laatste poging is wel goed en hij is veilig op p2. Ricciardo laat het ook op het laatste moment aankomen, maar rijdt p4 en is dus ook veilig.

Voor Hülkenberg zijn de druiven zuur. De Force India is goed dit weekend, maar na de spin is zijn tweede poging niet goed genoeg. Daarna is er nog tijd voor een extra ronde, maar door miscommunicatie tussen het team en de Duitser rijdt hij die ronde niet en eindigt hij twaalfde, terwijl zijn teamgenoot derde staat.

De startplaatsen 11 tot 16 gaan daarmee naar Grosjean, Hülkenberg, Sainz, Alonso, Gutierrez en Nasr.

Verstappen in de clinch met Bottas
Max Verstappen zit in zijn eerste vliegende ronde in Q3 als hij in de clinch raakt met Valtteri Bottas. Die haalt Verstappen in terwijl ze beide in de vliegende ronde lijken te zitten. Verstappen breekt zijn ronde af, gaat de pits in en houdt één poging over.

Hamilton weer rechtdoor
Lewis Hamilton heeft overduidelijk problemen met zijn remmen en/of banden, want bij zijn eerste poging in Q3 gaat hij wederom rechtdoor in de uitvoegstrook. Hamiltons ronde is verpest, maar Rosberg rijdt er vlak achter, krijgt met de gele vlag te maken en zijn ronden wordt dus ook waardeloos.

Door dit gedoe heeft Perez met nog drie minuten te gaan de voorlopige pole te pakken, al weet hij dus al dat hij vijf startplaatsen straf gaat krijgen. Vettel, Räikkönen hebben daarmee de eerste startrij voorlopig in handen.

Hamilton à la Verstappen in de muur
Bij de laatste poging krijgt Rosberg het wel voor elkaar en rijdt hij de snelste tijd. Hamilton krijgt het ook bij zijn laatste poging niet voor elkaar; hij snijdt de bocht bij het kasteel te scherp aan, net als Verstappen deed in Monaco. Nu eindigt Hamilton in de muur en wordt de rode vlag uitgehangen.

Bottas verpest het opnieuw
De pech voor Verstappen is dat hij door het gedoe met Bottas nog geen tijd had gezet. De klok staat op 2 minuten, dus er is nog net tijd om een rondje te rijden. Maar omdat bijna iedereen dat nog wil, is het heel druk op de baan. Tot pech van Verstappen zit Bottas weer achter hem en die probeert in de vliegende ronde Verstappen weer in te halen. Dat mislukt hopeloos, maar daarmee verpest Bottas behalve zijn eigen ronde ook die van Verstappen, die dus niet verder komt dan p9.

"Derde plek had gekund"
Verstappen is al tijdens de kwalificatie uitgesproken over de actie van Bottas. "Waar is hij in vredesnaam mee bezig?!", schreeuwt hij uit. Ook na afloop is hij duidelijk. "De eerste keer dat hij het deed snapte ik het al niet, de tweede al helemaal niet. Hij verpeste mijn eigen ronde en die van zichzelf. Ik was goed op weg naar een 1:43.9 en daarmee had ik derde gestaan. Toen kwam echter de rode vlag van Hamilton – dat kan gebeuren. Daarna had ik nog een poging, maar toen deed Bottas het opnieuw. Onbegrijpelijk."

Uitslag kwalificatie Azerbeidzjan
1. Nico Rosberg, 1:42.758
2. Sergio Perez, op 0.757*
3. Daniel Ricciardo, op 1.208
4. Sebastian Vettel, op 1.208
5. Kimi Räikkönen, op 1.511
6. Felipe Massa, op 1.725
7. Daniil Kvyat, op 1.959
8. Valtteri Bottas, op 2.488
9. Max Verstappen, op 2.812
10. Lewis Hamilton, op 19.196

11. Romain Grosjean, 1:44.755
12. Nico Hülkenberg, 1:44.824
13. Carlos Sainz, 1:45.000
14. Fernando Alonso, 1:45.270
15. Esteban Gutierrez, 1:45.349
16. Felipe Nasr, 1:46.048

17. Rio Haryanto, 1:45.655
18. Pascal Wehrlein, 1:45.750
19. Jenson Button, 1:45.804
20. Marcus Ericsson, 1:46.231
21. Kevin Magnussen, 1:46.348
22. Jolyon Palmer, 1:46.394

* Wordt 5 plaatsen teruggezet wegens versnellingsbakwissel
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet