Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DNRT

DNRT: Rudy Schilders pakt meeste punten in drie races Mazda MaX5 Cup op Zandvoort

AMMC Zandvoort 11 120616

Tijdens drie races in de Autowasbon Mazda MaX5 Cup heeft oud-kampioen Rudy Schilders afgelopen weekend de meeste punten gepakt dankzij een winst en twee tweede plaatsen. De routinier troefde daarmee regerend kampioen Marcel Dekker nipt af, die weliswaar drie keer als eerste over de streep ging maar door een tijdstraf teveel punten verloor om winnaar van het weekend te worden. Ondanks problemen met de stabiliteit van zijn auto wist Youri Verswijveren de schade te beperken en leidt hij nog steeds de tussenstand in het kampioenschap.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

AMMC Zandvoort 02 120616

Omdat de racekalender van het DNRT al sinds begin dit jaar vaststond en de Familie Racedagen rond Max Verstappen later werden ingepland moesten de coureurs meteen een week na dit voor de cup zeer succesvol verlopen raceweekend meteen weer aan de bak. Op het programma stonden een gecombineerde vrije / kwalificatietraining en die races.

De Brit Chris Woodger vloog met zijn rechtsgestuurde MaX5 als snelste over de baan in de beschikbare 25 minuten van de kwalificatie en reed in de tweede ronde naar de pole in een tijd van 2:08.653. Bart Wubben had zeven rondjes nodig voor zijn beste tijd, die 12-honderste langzamer was dan die van Woodger. De tweede startrij was voor Andras Kiraly en Marcel Dekker. Youri Verswijveren, leider in de tussenstand van het kampioenschap, had problemen met de wegligging van zijn auto en kwam niet verder dan de 14e tijd, op 1.446 seconde van de pole.

AMMC Zandvoort 01 120616

De hele kopgroep was goed weg bij de start van de eerste race over 10 ronden, wat betekende dat Woodger als eerste de Tarzanbocht indook, gevolgd door Wubben, Kiraly en Dekker. De Fransman Stéphane Greffett was vanwege een slepende blessure lange tijd afwezigheid maar was eindelijk voldoende hersteld om weer mee te racen. Hoewel hij zich verzekerde van de 34e startplek verkoos hij helemaal achteraan te starten. Naast hem zou rookie Tommy van Thienen moeten staan maar de jongeling verloor tijdens de opwarmronde op zeer ongelukkige wijze zijn motorkap, waardoor hij vóór de start al was uitgeschakeld in zijn allereerste race.
De andere 46 auto's kwamen na de start ongeschonden de eerste paar bochten door, waarna zich als vanouds weer een kat en muis spelletje aan kop ontspon. Dekker kroop in de eerste ronde meteen naar voren, reed na de eerste doorkomst al achter Woodger, die het steeds moeilijker kreeg en uiteindelijk de koppositie moest overgeven aan de regerend kampioen. In de vijfde ronde ging het mis met Woodger, die op de derde plek rijdend een duw kreeg van Van der Slik, zijn auto nog net onder controle kon houden maar daardoor wel terugzakte naar de 11e positie. Rudy Schilders had met de 11e tijd tegenvallend gekwalificeerd maar revancheerde zich op een manier zoals iedereen die van hem kent. Op basis van zijn routine schoof hij elke ronde een plaatsje op en reed na vijf ronden al op de derde plek. Op dat moment keek hij naar de achterzijde van de MaX5 van Kevin van der Slik, die als vierde was gestart en probeerde koploper Dekker te verschalken.

De laatste hield echter keurig stand en wist de eerste race te winnen, gevolgd door Van der Slik en Schilders. Daarachter waren het Kiraly, Wubben en Verswijveren die de meeste punten pakten. De wedstrijdleiding bestrafte echter na afloop de actie van Van der Slik tegen Woodger met 10 seconden. Ook Dekker en Mika Morien kregen dezelfde straf voor soortgelijke acties, waardoor Schilders op papier de wedstrijd won, gevolgd door Kiraly en Wubben.

Ook bij de start van de tweede race hadden alle rijders respect voor elkaar en zorgden ervoor dat ze met z'n allen de eerste paar bochten heelhuids doorkwamen. Schilders hield Kiraly achter zich en ook de rest van de top tien won of verloor geen plek bij de start. Rondenlang probeerde Kiraly voorbij Schilders te komen, waarbij de rijders bumper aan bumper reden, maar het lukte hem niet. In de vijfde ronde verloor de in derde positie rijdende Wubben zijn plek aan Dekker, die vanaf de zesde plaats op de grid was gestart en liet zien dat hij terecht tot de snelste coureurs van het veld behoort.

AMMC Zandvoort 07 120616

Drie ronden lang bleef de top drie ongewijzigd, waarna het Dekker lukte om ook voorbij Kiraly te komen. Vervolgens opende hij de jacht op Schilders, die het nog één ronde wist vol te houden maar vervolgens in de ronde daarop in de Gerlachbocht eieren voor z'n geld koos en iets van het gas ging om Dekker de ruimte te geven. In die volgorde ging de top drie na 10 ronden over de streep: Dekker, Schilders en Kiraly. Daarachter finishten Van der Slik, Wubben en Verswijveren. Na afloop kregen 4 rijders een tijdstraf omdat hun auto technisch niet conform was. Van der Slik was er daar één van, hij kreeg 20 seconden aan z'n broek en zakte daarmee naar de 15e plaats in de eindrangschikking.

AMMC Zandvoort 08 120616

De derde race van de dag leverde aan kop wat minder spektakel dan de voorgaande twee. Na de eerste doorkomst reed Dekker aan kop, gevolgd door Kiraly, Schilders en Wubben. De onderlinge verschillen waren wederom klein, maar de volgorde in de top vier bleef maar liefst 8 van de 10 ronden ongewijzigd. In de voorlaatste ronde wist Schilders echter Kiraly te passeren en schoof ook Verswijveren een plaatsje op, van vijf naar vier. In de laatste ronde veranderde er niets meer, wat de derde winst op line-honours betekende voor Marcel Dekker in dit raceweekend, maar de tweede op papier. Vanwege zijn zesde plek in de eerste race scoorde hij totaal net iets minder punten over drie races gerekend dan Schilders, die de winnaar van het weekend werd met één winst en twee tweede plaatsen.

De snelste raceronde gerekend over de drie races was voor Schilders in de derde ronde van de eerste race in een tijd van 2:08.715.
In de tussenstand van het rijderskampioenschap blijft de top vier ongewijzigd, al zijn de onderlinge verschillen wel kleiner geworden.

AMMC Zandvoort 12 120616

Youri Verswijveren voert de lijst nog steeds aan, nu met 577 punten. Rudy Schilders blijft tweede maar verkleint zijn achterstand van 10 naar 2 punten, totaal nu 575. Frenk Vollebregt is nog steeds derde, nu met 549 punten, gevolgd door Bart Wubben met 533. Andras Kiraly is de nieuwe nummer 5 met 510 punten.

In het teamkampioenschap behoudt Van der Slik Racingteam de eerste plaats en heeft nu 524 punten, nog steeds gevolgd door Enjoy Racing met 441 punten. De nieuwe nummer drie is One Racing by Huyer met 374 punten.
Mika Morien blijft de beste rookie, nu met 494 punten.