NASCAR

NASCAR: Jongste Sprint Cup Top 3 heerst op Michigan. 50e Penske-Ford zege

Polesitter Joey Logano behaalde op de Michigan International Speedway zijn 15e NASCAR Sprint Cup-zege en verzekerde zich daarmee een plek in "The Chase" Van alle winnaars uit 2015 is Dale Earnhardt Jr. de enige rijder die nog geen overwinning wist te behalen. Chase Elliott eindige als tweede gevolgd door Kyle Larson, Brad Keselowski en Kevin Harvick. Overigens betekende het voor Team Penske de 50e overwinning met een Ford product

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Logano start
Polesitter Logano neemt direct de leiding bij de start.


Polesitter Joey Logano wint in Michigan
In de 153e ronde van de 200 ronden tellende wedstrijd ging Penske-coureur Joey Logano definitief aan Chase Elliott voorbij en legde daarmee de basis voor zijn eerste seizoensoverwinning. Toen Denny Hamlin twaalf ronden voor het einde met een klapband voor de allerlaatste neutralisatie zorgde, leek Logano's zege even in gevaar. Maar direct bij de herstart slaagde de Penske-coureur erin om direct afstand van Elliott en Larson te nemen.

Op Michigan maakte men in de NASCAR Sprint Series voor het eerst gebruik van een nieuw aerodynamisch pakket waarbij de downforce gereduceerd werd en de achterspoiler met 2.5 inch werd ingekort. Dale Earnhardt Jr: "Er is weinig verschil met het andere pakket. Ik denk dat er gewoon teveel over deze pakketten gesproken wordt." Overigens zorgde het nieuwe aeropakket er wel voor dat de eerste 47 ronden zonder al teveel problemen verreden konden worden. Ook in Kentucky wordt er volgende maand van dit pakket gebruik gemaakt.
Tijdens de wedstrijd op Michigan werd direct duidelijk dat het team van Roger Penske met het nieuwe aerodynamische pakket haar huiswerk uitstekend verricht had.

Joey Logano: " Iedereen binnen het team heeft heel goed begrepen wat dit nieuwe aerodynamische pakket voor het team ging betekenen. Het team gaf mij een geweldige auto en ik heb van het duel tegen Chase aan het einde genoten. Perfect uitgevoerd. Op de All Star Race na, hebben wij het gehele jaar al aan de deur geklopt."

Johnson McMurray
Jimmie Johnson in gevecht met Jamie McMurray.

Earnhardt Jr. viel na een crash uit en nog minder verging het regerend kampioen Kyle Busch. Na 52 ronden moest Busch met een opgeblazen motor definitief aan de kant. De laatste vier wedstrijd werd Busch overigens als 30e of lager geklasseerd. "De laatste vier wedstrijden waren wel erg slecht" mopperde Busch.

Good Old Boys tijdperk definitief ten einde
Een aantal jaren geleden sprak men nog vaak over de "Good Old Boys". van het NASCAR kampioenschap. Maar ook aan dit tijdperk is definitief een einde gekomen. De gemiddelde leeftijd van de Top 3 bedroeg 23 jaar. De jongste Top 3 ooit in de NASCAR geschiedenis! Joey Logano: "Wat is dit ontzettend "cool" De toekomst van NASCAR is aanwezig en dit is werkelijk fantastisch om te zien." De laatste maal dat de Top 3 een jeugdig gemiddelde kende is alweer een tijdje geleden. In 1951 bedroeg de gemiddelde leeftijd tijdens een wedstrijd op Charlotte gemiddeld 24.7.De als tweede geklasseerde Chase Elliott kon er niet mee in de stemming gebracht worden. "Van die herstarts heb ik een puinhoop gemaakt. Ik zette hem telkens in de verkeerde versnelling. Hier kun je geen stomme dingen doen en wedstrijden winnen. Het team gaf mij een fantastische auto."

Earnhardt Out
Volgens Earnhardt Jr. bestaat er weinig verschil tussen de verschillende aeropakketten

Tony Stewart behaalde met een zevende plek zijn beste seizoensresultaat. Stewart moest vanwege een blessure de eerste negen wedstrijden missen. In 2012 stapte het team van Roger Penske naar Ford over en Logano bezorgde deze combinatie tevens haar 50e overwinning op Michigan. De No 42 Chevrolet van Kyle Larson is door de NASCAR scrutineers voor verdere evaluatie naar het Research and Development Centre in Concord verstuurd. Mochten er eventueel sancties komen dan zullen die a.s. dinsdag bekend gemaakt worden.

Joey Logano 1
Prachtige zege voor Joey Logano in Michigan. Tevens de 50e voor de Penske Ford combinatie.

Uitslag
1.Joey Logano, Ford, 200 ronden
2. Chase Elliott #, Chevrolet, 200 ronden
3. Kyle Larson, Chevrolet, 20 ronden
4. Brad Keselowski, Ford, 200 ronden
5. Kevin Harvick, Chevrolet, 200 ronden
6 Carl Edwards, Toyota, 200 ronden
7. Tony Stewart, Chevrolet, 200 ronden
8. Austin Dillon, Chevrolet, 200. ronden
9 Jamie McMurray, Chevrolet, 200 ronden
10 Kurt Busch, Chevrolet, 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet