Formule 1

Formule 1: Hamilton houdt Vettel af in Canada, Verstappen sterk naar P4

D301878

Lewis Hamilton heeft de GP van Canada gewonnen door op oude banden Sebastian Vettel op vijf seconden te houden. Valtteri Bottas reed met een nog langere laatste stint naar een knappe derde plaats. Lange tijd lag Max Verstappen op koers voor een podium, maar hij kon niet op tegen de eenstopper van Bottas. Wel tegen Nico Rosberg, die na een touché met Hamilton in de eerste bocht achterop was geraakt en zes ronden voor het einde langs de Nederlander leek te steken. Verstappen hield Rosberg echter tot aan de finish van zich af, aan het slot met dank aan de Duitser, die zelf in de fout ging.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1, Scuderia Ferrari, Red Bull Racing, Williams F1

Op een koude maar droge dag – de verwachte regen bleef uit – nam Sebastian Vettel met een raketstart het initiatief. De Ferrari-coureur liet daarmee de twee Mercedessen het onderling uitvechten in de eerste bocht, waar beiden opnieuw niet wilden toegeven. Er volgde contact, dat Rosberg naast de baan zette en deed terugvallen naar de tiende plaats. Hamilton kon gewoon doorrijden en werd gevolgd door Verstappen, die goed was weggekomen, Ricciardo, Räikkönen, Bottas, Massa, Alonso en Hülkenberg, met Rosberg in het spoor van zijn landgenoot.

P-20160611-00747 News

Na tien ronden hadden Vettel en Hamilton een gat van zeven seconden geslagen op de twee Red Bulls, toen het tweede bepalende moment van de race plaatsvond: Button blies zijn motor op het rechte stuk op, wat de Virtual Safety Car deed uitkomen. Ferrari kwam meteen in actie en haalde beide auto's naar binnen – de twee rode auto's bleken de enige die voor de supersofts naar binnen kwamen. Vettel verloor maar drie plaatsen, Räikkönen viel in eerste instantie terug naar de 15e plaats, maar lag tien ronden later alweer achtste.

Toen was Vettel alweer voorbijgereden aan Ricciardo (17e ronde) en Verstappen (18e ronde), waarna de Duitser op jacht ging naar Hamilton. Verstappen kwam in de 20e ronde naar binnen voor softs (de hardste compound van het weekend) en kwam net voor Räikkönen terug de baan op, als zevende. Een ronde later volgde Ricciardo. Bottas volgde in de 23e ronde, Hamilton reed nog een ronde door op zijn ultrasofts.

160036 can

Waar de Red Bulls later nog eens naar binnen zouden komen, waren Hamilton en Bottas van plan om de race uit te rijden op hun softs. Dat lukte de twee niet alleen, maar ook nog eens op een zeer sterk tempo. Bottas had aan het begin van zijn stint nog last van Räikkönen, die hemzelf en Ricciardo ophield, maar in de 37e ronde profiteerde de Fin van een foutje van de Red Bull-coureur, waardoor hij opschoof naar de vierde plaats, achter Hamilton, Vettel en Verstappen.

Vettel was namelijk net binnen geweest voor zijn tweede bandenwissel – ook naar soft – waardoor hij 12 seconden voorsprong op Hamilton uit handen gaf. Met een reeks snelste ronden van de wedstrijd naderde de Ferrari op de leider in de wedstrijd, maar dichter dan 4,3 seconden kwam hij niet. In de 56e ronde miste Vettel de laatste bocht, waarna Hamiltons voorsprong weer groeide naar 5,7 seconden. De wereldkampioen wist vervolgens tot de finish in de 70e ronde dat gat constant te houden. Zijn eenstopper bleek toch de beste aanpak, zeker doordat de Brit 46 ronden lang een strak tempo wist te neer te leggen op zijn softs.

WL4R9277

Met Bottas op dezelfde successtrategie – en net zo knap uitgevoerd – viel Verstappen terug naar de vierde plaats toen hij in de 47e ronde opnieuw pitte voor verse banden: een set ultrasoft werd 't! Uiteraard zette de Nederlander vrij gauw meteen de snelste ronde van de wedstrijd, maar met tien ronden te gaan was het beste van de ultrasofts eraf: Verstappen liep niet langer meer in op Bottas, die het gat op zeven seconden stabiliseerde.

De vraag was zelfs of die ultrasofts wel zo'n goede keuze waren toen Rosberg met rasse schreden naderde – maar het waren de enige banden die Verstappen nog tot zijn beschikking had! De Duitser moest in de 52e ronde gedwongen pitten vanwege een lekke band, maar daarna vloog de Mercedes over de baan. Met soms twee seconden per ronde liep de zilverpijl op de Red Bull in. Maar erbij komen is één, Verstappen passeren bleek twee.

P-20160611-00833 News

In de 64e ronde verdedigde Verstappen knap zijn positie bij het aanremmen van de laatste bocht, even later nog eens in de eerste bocht van de volgende ronde. Een rondje later hield Verstappen Rosberg op dezelfde manier van het lijf, met een sterke verdedigende lijn en ultra-laat remmen. In de ronden erna sloeg de Red Bull zelfs weer een gaatje, maar aan het eind drong Rosberg nog eens aan. Nu leek Rosberg langs de buitenkant toch zijn inhaalactie af te maken, maar de Mercedes remde op de witte streep langs de baan en sloeg meteen dwars voor de Red Bull langs, zo de uitloopstrook op. Nu was de vierde plaats veilig in handen van de Limburger. Een mooie opsteker voor Verstappen, die zijn teamgenoot slechts als zevende zag finishen.

Vooraan won Hamilton zijn tweede race op rij, om zijn achterstand op Rosberg terug te brengen tot nog maar negen punten. Het WK is weer open, terwijl ook Ferrari en Red Bull lieten zien dat ze serieus (en steeds serieuzer) meedoen.

D301889

Drie coureurs reden de race niet uit. Na Button viel Palmer stil in de 18e ronde. Felipe Massa – de hele race al in de schaduw van teamgenoot Bottas – zette zijn Williams in de 37e ronde aan de kant.