WTCC

WTCC: Nicky Catsburg schrijft Nederlandse autosportgeschiedenis, Tarquini wint race één

160612 WTCC R2 start
Catsburg pakt vanaf pole de leiding in de 'main race'

Landgenoten die op WK-niveau in de autosport winnen hebben we niet zoveel, maar sinds vandaag behoort Nicky Catsburg tot dit zeer selecte gezelschap. En is daarmee direct kandidaat voor een positie op het Nationaal Autosport MOnuMENT, maar dat geheel terzijde. Op de Moscow Raceway zette het Lada-fabrieksteam onder leiding van Victor Sjapovalov de sterke vorm van de trainingen en kwalificatie voort. In de eerste race zorgde Gabriele Tarquini voor de eerste WK-raceoverwinning van de Lada Vesta WTCC, waarbij Nicky Catsburg als tweede het succes voor de gele brigade in de thuisrace completeerde. In race twee, waarin onze landgenoot vanaf de pole-position startte, maakte de veelzijdige Catsburg zijn rol als favoriet waar en won als derde Nederlander in de historie na Duncan Huisman en Tom Coronel een WTCC-race. Een prestatie van formaat en daarmee weer een mooi autosportsucces voor Nederland – dat tegenwoordig in deze tak van sport aanmerkelijk beter presteert dan in het voetbal, waarvan akte.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Net als gisteren in de kwalificatie drukte regenachtig weer ook vandaag een stempel op de actie op Moscow Raceway in Volokolamsk. Zo kon de eerste wedstrijd pas met de nodige vertraging worden gestart, nadat alle auto's op slicks de formatieronde hadden aangevangen. Een forse bui, nog geen halve minuut later, maakte een bandenwissel voor alle betrokkenen echter noodzakelijk, waardoor de start uiteindelijk een kwartier later plaatsvond dan gepland.

160612 WTCC R1 Start
De - verlate - start van de eerste race

Aanvankelijk leidde pole-sitter Tiago Monteiro, maar hij verloor zijn positie al snel aan de sterk gestarte Yvan Muller, gevolgd door diens merkgenoten Bennani en López, alsmede Gabriele Tarquini, die vanaf de negende plaats was vertrokken, maar snel progressie maakte. Vervolgens liet de Italiaan zien dat hij zijn scherpte nog steeds niet kwijt is, want hij verschalkte achtereenvolgens López en Bennani en opende daarna de jacht op Muller in de strijd om de leiding in de race. In de zesde ronde viel ook Muller ten prooi aan de inhaaldrift van Tarquini, die daarna geen fouten maakte en onbedreigd de overwinning naar huis reed. Voor Tarquini was het de eerste WTCC-zege sinds 2014, waarmee de Italiaan nu met Alfa Romeo, SEAT, Honda en Lada races gewonnen heeft. Voor Lada was het het eerste WK-succes.

Catsburg kwam net zo sterk voor de dag: eerst pakte hij López en vervolgens Muller na een fraai duel, waarmee hij de tweede plaats veroverde en deze ook zonder problemen naar huis reed. Muller redde de eer voor Citroën door als derde te eindigen, voor Hugo Valente, eveneens met Lada, en WK-leider López. James Thompson was de best geklasseerde privérijder als achtste met de Münnich-Chevrolet. Tom Coronel eindigde op de twaalfde plaats.

160612 WTCC R1 Tarquini Catsburg Tarquini voor Catsburg luidde de volgorde in de eerste race, in de volgende wedstrijd was het omgekeerd

Uitslag:
1. Gabriele Tarquini (Ita), Lada Vesta, 15 r. in 29:39,384
2. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta, op 23,683
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 16,062
4. Hugo Valente (Fra), Lada Vesta, op 23,683
5. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 28,092
6. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 28,803
7. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 29,266
8. James Thompson (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 30,164
12. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 51,753

Bij de start van de 'main race' profiteerde pole-sitter Nicky Catsburg van zijn optimale uitgangspositie. Met een prima start nam de rijder uit Voorthuizen de leiding, met teamgenoten Tarquini en Valente in zijn kielzog. Norbert Michelisz passeerde James Thompson bij de start en schoof zo door naar de vierde plaats, maar daarmee was de opmars van de Hongaarse Honda-rijder nog niet ten einde: al snel moest ook Valente eraan geloven en zo was Michelisz in de eerste ronde al derde.

Vooraan het veld kenden Catsburg en Tarquini op de eerste en tweede plaats weinig problemen, al kwam Tarquini in de slotfase met een aantal snelle ronden op de opdrogende baan wel dichterbij Catsburg. De overwinning van onze landgenoot kwam echter niet meer in gevaar. "Het was ongelooflijk", melde Catsburg na afloop van de wedstrijd. Had iemand me voor dit weekeinde verteld dat ik tweede en eerste zou worden, voor ons eigen publiek in Moskou, dan had ik het niet geloofd. We vonden echter de speed en op een natte baan waren we erg snel. Aan het eind van de 'main race' was het wat lastiger, want op de opdrogende baan maakte die oude Italiaan achter me het erg lastig, meer dan ik leuk vond... Maar daardoor bleef ik wel scherp en we streden tot de laatste ronde. Ik been heel blij met deze overwinning en verheug me op de volgende."

160612 WTCC R2 Catsburg persconferentie
Nicky Catsburg behoort nu tot het selecte gezelschap van Nederlandse WK-racewinnaars

Achter de beide Lada's eindigde Michelisz op de derde plaats, terwijl zijn teamgenoten Huff en Monteiro dankzij sterke inhaalraces als vierde en vijfde geklasseerd werden. James Thompson was als zesde opnieuw sterkste privérijder, voor Valente, López en Ficza, die de snelste ronde van de race op zijn naam schreef. Tom Coronel haalde de eindstreep niet.

160612 WTCC R2 podium
Podium van race twee met vlnr Thompson als beste privateer, Tarquini, Catsburg, teambaas Sjapovalov en Michelisz

Uitslag:
1. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta, 17 r. in 33:00,149
2. Gabriele Tarquini (Ita), Lada Vesta, op 1,011
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 13,681
4. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 20,120
5. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 25,497
6. James Thompson (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 29,838
7. Hugo Valente (Fra), Lada Vesta, op 30,611
8. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 36,168

160612 WTCC Coronel
De twaalfde plaats in de eerste race was het enige tastbare resultaat voor Tom Coronel, in de tweede race viel hij uit

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet