NASCAR

NASCAR: Eerste Xfinity-zege voor Daniel Suarez op Michigan International Speedway

De Mexicaanse JGR-coureur Daniel Suarez heeft in Michigan zijn allereerste Xfinity-zege behaald. Voor de 24-jarige Suarez betekende het de eerste zege in 48 Xfinity starts. Tevens betekende het de allereerste zege voor een Mexicaanse coureur in één van de drie top NASCAR kampioenschappen. (Sprint Cup, Xfinity, Campingworld Truck Series). Met zijn zege weet Suarez zich ook verzekerd van een plek in the Xfinity Chase.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Motorsports USA

Pass Suarez
Een geweldige allerlaatse white flag lap waarin Suarez definitief toeslaat.


Eerste Xfinitiy-zege voor Daniel Suarez in Michigan
Met een prachtige move ging Suarez in de allerlaatste ronde aan zijn teammaat Kyle Busch voorbij en behaalde daarmee zijn eerste Xfinity-overwinning. In de 125 ronden tellende wedstrijd had Busch ruim 88 ronden gedomineerd maar een vijfde seizoensoverwinning in acht starts zat er voor Kyle Busch niet in.

Kyle Busch: "Het is nooit leuk om verslagen te worden maar hij deed het op een eerlijke manier. Hij verrichte fantastisch werk. Hij deed gewoon wat hij moest doen. Prachtig om hier de eerste overwinning te behalen en met dezelfde wapens verslagen te worden. De "Kyle Busch School of Charm" eindigde hier als 1-2-4. Dus dit is niet al te slecht. Achter Suarez en Busch eindigden Paul Menard en Erik Jones(JGR) resp. als derde en vierde. Voor Erik Jones werd het vanwege het overlijden van zijn vader, afgelopen dinsdag, een moeilijke wedstrijd. Jones Sr. overleed ten gevolge van kanker.

Erik Jones Michigan
Ondanks het overlijden van zijn vader kwam JGR-coureur Erik Jones toch aan de start en eindige als vierde.

Een pitroad penalty en een kapotte koppeling maakten de wedstrijd er voor Suarez niet gemakkelijker op. Suarez, afkomstig uit het NASCAR Diversity Program(het NASCAR Programma voor minderheden) kwam in Victory Lane, zowel in het Engels als in het Spaans, woorden te kort en liet zijn emoties eenvoudig de vrije loop. Suarez is de zesde niet Amerikaanse rijder die een NASCAR-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. En slechts de twee die op een oval wist te winnen.

2016 Daniel Suarez
Daniel Suarez wacht een grote toekomst. Dale Earnhardt Jr. is daarvan overtuigd maar ook uw redacteur.

Daniel Suarez: "Voor al het harde werken wil ik het team van de No 19 en Joe Gibbs Racing voor het vertrouwen in mij bedanken. Fantastisch. Ik heb er eenvoudig geen woorden voor zoals ik mij nu voel! Deze auto is zo ongelofelijk snel. Zeker de snelste auto op de baan. Mijn overwinning wijdt ik aan de vader van mijn teammaat Erik Jones die eerder deze week overleed. In het tweede wedstrijdgedeelte moest ik het zonder koppeling stellen maar gelukkig was dit in de laatste 33 ronden geen issue meer."

Dale Earnhardt Jr(in de hoedanigheid van TV analyst voor Fox Sports 1) was erg lovend in zijn commentaar over de Mexicaan. "Hij heeft vandaag het statement afgegeven dat hij de "real deal" is. Ik denk dat veel mensen dit al wisten en indien niet dan ze er vandaag achter gekomen!"

Daniel Suarez Michigan
Prachtig moment voor Daniel Suarez. Hij imiteert zijn leermeester Kyle Busch wel een beetje....

Uitslag
1. Daniel Suarez Toyota 125 ronden
2. Kyle Busch Toyota 125 ronden
3. Paul Menard Chevrolet 135 ronden
4. Erik Jones Toyota 125 ronden
5. Elliott Sadler Chevrolet 125 ronden
6. Joey Logano Ford 125 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 125 ronden
8. Justin Allgarier Chevrolet 125 ronden
9. Darrell Wallace Jr. Ford 125 ronden
10.Brandon Jones Chevrolet 125 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet