WTCC

WTCC: Nicky Catsburg behaalt zijn eerste pole-position in het WTCC, Lada domineert in Moskou UPD: Tijdstraf Tarquini kost Lada MAC3-winst

160611 WTCC quali Catsburg portret
Eerste pole in zijn WTCC-carrière voor Nicky Catsburg

Zou er dan toch sprake zijn van zoiets als thuisvoordeel? Of is Nicky Catsburg, na vorige week bij zijn debuut in Le Mans al de snelste tijd in de GTE-Am-klasse te hebben gerealiseerd, gewoon in de vorm van zijn leven? Hoe dan ook, in de natte kwalificatie voor het raceweekeinde van het FIA WTCC op de Moscow Raceway in Volokolamsk bepaalde Lada het tempo, met onze landgenoot voorop. In de eerste vrije training was Catsburg al de snelste, toen nog onder droge omstandigheden, maar ook in de regen in de kwalificatie was de coureur uit Voorthuizen een klasse apart. In elk van de drie kwalificatieheats realiseerde Catsburg met 1:57,722 minuten de snelste tijd en behaalde met zijn prestatie in Q3 dus de pole-position voor de 'main race'. Het is voor het eerst in Catsburgs carrière dat hij de snelste kwalificatietijd in het WTCC realiseerde. Achter hem completeerden Gabriele Tarquini en Hugo Valente de 'clean sweep' van de eerste drie startplaatsen voor Lada. "Dit laat zien dat Lada zeker de nodige vooruitgang geboekt heeft", aldus Catsburg, "Het had niet beter kunnen zijn."

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

160611 WTCC quali Thompson
Invallend voor teameigenaar René Münnich was James Thompson de snelste niet-Lada-rijder

Achter het Lada-trio reed invaller James Thompson in de Münnich Motorsport-Chevrolet Cruze de vierde tijd, gevolgd door Norbert Michelisz als beste Honda-rijder. Opmerkelijk was dat geen van de Citroën-coureurs in de Moskouse regio erin slaagde om de derde en afsluitende kwalificatieheat te bereiken. José María López moest genoegen nemen met de zesde tijd, voor onze andere landgenoot Tom Coronel, en zijn Franse Citroën-teamgenoot Yvan Muller.

160611 WTCC quali Coronel
Tom Coronel kwalificeerde zich tussen de beide Citroën-fabrieksrijders als zevende

Ook in de MAC3-sessie voor de fabrieksteams van Citroën, Honda en Lada trok Lada voor eigen publiek en voor het eerst dit seizoen aan het langste eind. Catsburg kwam wat langzaam weg, maar uiteindelijk eindigde het Lada-trio met Catsburg, Tarquini en Valente als snelste.

UPDATE: In het WTCC blijven dingen vaak niet zoals ze zijn, en zo kwam een aantal uren na afloop van de sessie het bericht dat Lada de uitbundig bejubelde eerste overwinning in de MAC3-sessie in Rusland ook alweer kwijt is... Na bestudering van de beelden stelden de sportcommissarissen vast, dat Gabriele Tarquini bij het uitdoven van het licht een valse start had gemaakt, waarvoor ze een tijdstraf van 30 seconden oplegden. Daarmee erfde Honda de winst in MAC3 en de bijbehorende punten voor het merkenkampioenschap.

160611 WTCC quali Ladateam
Blijdschap bij het Lada-team met vlnr Valente, Catsburg en Tarquini

160611 WTCC quali Catsburg actie
Nicky Catsburg eindigde in alledrie de kwalificatieheats bovenaan

 

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet