Formula 4

MSA F4: Petru Florescu grijpt de macht terug op Oulton Park

Florescu

Petru Florescu heeft in het vierde Brits F4 weekend van het seizoen de koppositie in het klassement weer overgenomen. Op Oulton Park wist de Roemeen een van de drie wedstrijden te winnen maar deed genoeg in de overige clashes om als kampioenschapsleider het weekend te verlaten

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: British F4

DeFrancesco


Race 1: DeFrancesco wint tweede van het seizoen
Het tweede seizoen van het Brits F4 kampioenschap staat bol van de verrassingen en nieuwe winnaars en een van die coureurs is Devlin DeFrancesco. De Canadees wist de laatste race van het weekend op Thruxton te winnen en was in het eerste treffen op Oulton Park ook de beste.

De Carlin coureur pakte overtuigend de pole-position en startte ook nog eens uitstekend waardoor hij als leider de eerste bocht in ging. Achter DeFrancesco vochten Florescu en Jamie Caroline de eerste paar ronden een stevig gevecht uit waarbij contact niet geschuwd werd. Dit gaf de leider in de wedstrijd nog eens extra de kans om weg te komen waardoor Florescu, eenmaal verlost van Caroline, niet meer in staat bleek om zijn teamgenoot bij te halen.

Achter het drietal finishte Alex Quinn als vierde, een uitstekend resultaat voor de Fortec-coureur die niet zo vaak in de top vijf finisht.

Veel slechter begon het weekend van kampioenschapsleider Sennan Fielding die niet verder kwam dan de tiende plaats, waardoor hij belangrijke punten inleverde.

Uitslag race 1:
1. Devlin DEFRANCESCO Carlin 21m 2.083s
2. Petru FLORESCU Carlin +1.634s
3. Jamie CAROLINE Jamun +3.112s
4. Alex QUINN Fortec +4.163s
5. Max FEWTRELL Carlin +7.125s
6. James PULL Carlin +7.625s

Martins

Race 2: Eindelijk raak voor Martins
De tweede race van het seizoen stond boordevol van de spanning en spektakel. Zane Goddard startte uitstekend vanaf pole-position en wist de leidende positie te behouden. De Australiër wist weg te komen bij Rafael Martins en James Pull en even leek het erop dat het een makkelijke race zou worden.

Leek...want halverwege de race raakte Goddard de bandenstapel in Knickerbrook en werd de grindbak in gelanceerd en zat er niets anders op dan met het hoofd gebogen terug te lopen naar het paddock.

Rafael Martins kreeg de leiding daarmee in de schoot geworpen maar dat geldt niet voor de overwinning want daarvoor moest de Braziliaan nog hard bijzonder hard werken in het gevecht met James Pull.
Pull probeerde het in totaal veertien keer bij de TRS Arden machine maar wist nooit een weg voorbij te komen aan de coureur die nog nooit een wedstrijd had gewonnen. Misschien wel daarom vocht Martins extra hard voor de zege, een zege die hij uiteindelijk met een minimaal verschil binnen haalde.

Uitslag race 2:
1. Rafael MARTINS Arden 20m 04.690s
2. James PULL Carlin +0.130s
3. Alex QUINN Fortec +0.765s
4. Petru FLORESCU Carlin +1.431s
5. Max FEWTRELL Carlin +1.889s
6. Billy MONGER JHR +2.426s

Race 3: vier uit twaalf voor Florescu
Petru Florescu domineerde de derde race van het weekend op Oulton Park waardoor de jonge Roemeen nog altijd een moyenne van een overwinning per weekend in tact houdt.

Een uitstekende start zorgde er voor dat de nieuwe kampioenschapsleider de donkerblauwe Carlin Mygale aan kop wist te houden terwijl Jamie Caroline zijn handen vol had aan Devlin DeFrancesco en Max Fewtrell. Carlin domineerde deze wedstrijd en alleen Caroline was in staat om een complete 1-2-3-4 "white-wash" te voorkomen.

Maar van de vier Carlin coureurs was het Petru Florescu die Oulton Park als grote winnaar verliet en niet alleen omdat hij in drie wedstrijden sterk scoorde, maar ook omdat zijn grote rivaal niet verder kwam dan een handvol punten.

In het kampioenschap is het dan ook Florescu die de leiding in het kampioenschap heeft overgenomen van Max Fewtrell en Sennan Fielding.

Goddard

Uitslag race 3:
1 Petru FLORESCU Carlin 19m 43.908s / 94.76mph
2 Devlin DEFRANCESCO Carlin +2.495s
3 Jamie CAROLINE Jamun +6.047s
4 Max FEWTRELL Carlin +7.881s
5 James PULL Carlin +8.883s
6 Rafael MARTINS Arden +21.312s

Kampioenschapsstand
1. Florescu 158
2. Fewtrell 136
3. Pull 131
4. Fielding 116
5. Leeds 111
6. DeFrancesco 109

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet