NASCAR

NASCAR: Kurt Busch wint uitgestelde Sprint Cup wedstrijd in Pocono

Vanwege de slechte weersomstandigheden moest de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd die voor gisteren gepland stond naar de maandag verschoven worden. Kurt Busch behaalde op Pocono zijn 28e NASCAR Sprint Cup-overwinning en het betekende tevens de derde in zijn carrière op deze tri-oval.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Kurt Busch
28e NASCAR Sprint Cup-zege voor Kurt Busch.


Kurt Busch wint uitgestelde Sprint Cup wedstrijd in Pocono
Voor Pocono moest Busch het zonder zijn vaste crewchief Tony Gibson stellen. Die was door de NASCAR-organisatie vanwege het niet goed bevestigen van de wielmoeren voor één wedstrijd in de ban gedaan. Tijdens de laatste 33 ronden durende run kreeg Busch te horen dat hij eigenlijk over te weinig brandstof beschikte om de streep te halen. Door brandstof besparend te rijden behaalde Busch alsnog de zege en versloeg Dale Earnhardt Jr. met een voorsprong van 1.128 secs.

Kurt Busch: "Wij moesten alles in balans proberen te brengen. Ik wist nog niet eens of ik over voldoende brandstof beschikte maar het verbruik viel onze kant uit. Een prachtige overwinningen. Wij zijn er eerder dit jaar al heel dichtbij geweest. Het plaatje klopte gewoon met de pitcrew en de motoren. Het was een genoegen om zo competitief aan de kop te rijden.Ik had wel zoiets van hoeveel ronden hebben we eigenlijk nog te gaan? Toen zeiden ze twee. En op Pocono heb je twee lange rechte stukken waardoor je iets aan brandstof kunt besparen en nog een tijd kunt zetten. Er gaan dan zoveel gedachtes door je heen. Maar ik bleef gewoon bij mijn checklist. Ik bleef er maar bij om brandstof te besparen en Earnhardt Jr. in de gaten te houden."Polesitter Brad Keselowski eindigde als derde gevolgd door Chase Elliott, Joey Logano, Kasey Kahne, Matt Kenseth, Carl Edwards, Kevin Harvick en Ryan Blaney.

2016 Keselowski
Keselowski kwam na een penalty toch nog vrij sterk terug.

Een groot aantal strategische fouten van de teams gooide de wedstrijdvolgorde in de beginfase aardig door elkaar. In de 23e werd er vanwege een spin van Brian Scott geneutraliseerd. Doordat de Penske-crew ongeoorloofd wat modificaties aan de Ford body aanbracht kreeg Keselowski in de 27e ronde een penalty opgelegd.Joey Logano die vanaf de eerste startrij vertrokken was kreeg een duwtje van Ryan Newman en in Turn 1 verdween Logano met een aantal deukjes van de baan. Maar zowel Logano als Keselowski wisten zich te herstellen. Tussen de 88e en 102e ronde vonden zij weer aansluiting bij de koplopers. Na een herstart in de 109e ronde wist Logano naar de vijfde plek op te klimmen en Keselowski naar de tiende.

Drie kort neutralisaties gooiden vervolgens verschillende strategieën volledig door elkaar. Gedurende de negende neutralisatie besloot Ty Dillon niet naar binnen te gaan en nam in de 123e ronden, gevolgd door Casey Mears, de leiding. Kort na de herstart ging Jimmie Johnson in de fout en verdween in de muur. Voor Johnson, die gedurende lange tijd derde had gelegen, een teleurstellend resultaat.
Bij de herstart in de 127e ronde nam Earnhardt Jr. de leiding. Vervolgens wist Kurt Busch zowel Earnhardt Jr. als Chase Elliott te verschalken en daarmee was de wedstrijd eigenlijk definitief beslist.

2016 Earnhardt Jr Geen overwinning voor Dale Jr. op Pocono.

Uitslag
1. Kurt Busch Chevrolet 150 ronden
2. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 150 ronden
3. Brad Keselowski Ford 150 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 150 ronden
5. Joey Logano Ford 150 ronden
6. Kasey Kahne Chevrolet 150 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 150 ronden
8. Carl Edwards Ford 150 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 150 ronden
10. Ryan Blaney Ford 150 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet