DTM

DTM: Lucas Auer wordt eerste Oostenrijkse DTM-racewinnaar


2016 Front AUER
Lucas Auer op weg naar een klinkende DTM overwinning op de Lausitzring ofwel Eurospeedway.


Lucas Auer beleefde een nagenoeg perfect weekeinde in de Lausitz. Nadat hij op vrijdag en zaterdag al tot de snelsten in het DTM-veld behoorde, behaalde hij op zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de pole-position. In de race profiteerde hij van die optimale uitgangspositie en voerde, afgezien van de fase van de verplichte pitstops, van start tot finish het veld aan. Daarmee werd de Mercedes-AMG-DTM-coureur de eerste Oostenrijkse racewinnaar in de historie van de DTM. Het was tevens een memorabel weekeinde voor het Mücke-team uit Berlijn, dat op de Lausitzring zijn thuiswedstrijd beleefde. Zowel de pole-position als de overwinning van Lucas Auer betekenden een première voor het team van Peter Mücke. Achter de Oostenrijker eindigde Mattias Ekström als tweede. Net als twee weken geleden op de Red Bull Ring profiteerde de Audi-coureur van een perfecte strategie, waarmee hij van de negende naar de tweede positie wist op te klimmen. Mercedes-Benz-rijder Robert Wickens kwam als derde over de eindstreep en nam daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over.


Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2016 Wickens Race
Wederom een overtuigend optreden van Robert Wickens.

In de kwalificatie domineerde het Mücke-team, zoals al een aantal malen dit weekeinde. In de slotfase reed Lucas Auer met 1:16,861 minuten de snelste tijd en veroverde voor de tweede keer in zijn loopbaan de pole-position. Zeven honderdste van een seconde daarachter kwalificeerde zijn Duitse teamgenoot Christian Vietoris zich als tweede, maar raakte die positie later weer kwijt, omdat hij Ekström bij een snelle ronde zou hebben geblokkeerd. Daarop gaven de sportcommissarissen hem een 'grid penalty' van vijf plaatsen. BMW-rijder Timo Glock erfde daarmee de tweede startplaats, voor Robert Wickens en Mike Rockenfeller.

Bij de start van de race pakte Auer direct de leiding voor Glock, Wickens en Rockenfeller. De Audi-rijder kon echter niet lang van zijn goede positie profiteren, want al in de tweede ronde kwam het bericht dat hij moest binnenkomen voor een 'drive-through penalty' vanwege een valse start. Ook Glocks vreugde over de tweede plaats duurde niet lang, hij verloor zijn positie al snel aan Wickens. Auer kwam met een voorsprong van 0,9 seconde terug als leider uit de eerste ronde van de race, na twaalf seconden was de voorsprong van de Oostenrijker al 2,5 seconde.

2016 Ekstrom
Ekström reed optisch gedurende lange tijd op P1Bij Timo Glock ging het eerst al mis tijdens de pitstop, waarbij er problemen waren met het linker achterwiel. De Duitser verloor veel tijd en daarmee ook de nodige posities, uiteindelijk kwam hij slechts als tiende over de eindstreep. Voor Lucas Auer verliep de race daarentegen zonder problemen en zo kon hij uiteindelijk nadat alle rijders hun pitstop hadden gemaakt, de leiding weer overnemen en de overwinning naar huis rijden. "Een ongelooflijk gevoel, zeker ook nu ik de eerste Oostenrijker ben die een DTM-race wint", zei Auer na afloop.

2016 Glock Race
Teleurstellend optreden van BMW op de Eurospeedway. Maar dit men bij BMW eigenlijk al verwacht.

Mattias Ekström bleef net zoals onlangs op de Red Bull Ring lang op de baan voordat hij – als laatste – zijn pitstop maakte. Daarmee wist hij flink op te klimmen en werd uiteindelijk, mede dankzij een DRS-inhaalmanoeuvre op Robert Wickens in de slotfase, beloond met de tweede plaats. Wickens eindigde als derde voor Jamie Green, die in de tweede helft van de race sterk was, maar uiteindelijk toch niet de gewenste podiumplaats kon binnenhalen. Een forse crash was er voor Augusto Farfus, die door Miguel Molina van de baan gereden werd en in de pitmuur belandde. Molina kreeg voor het incident een drive-through-penalty. In de pits was er nog een incident, toen Edoardo Mortara vrijwel gelijktijdig met Nico Müller binnenkwam en een van de monteurs van de Zwitsers aanreed, maar de gevolgen bleven zoals het zich laat aanzien beperkt.

20916 Auer Wickens
Auer laat even zijn emoties gaan bij veteraan Mattias Ekström.

Uitslag:
1. Lucas Auer (Oos), Mercedes-AMG C 63 DTM, 46 r. in 1.02:11,261
2. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 3,763
3. Robert Wickens (Can), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 6,386
4. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, op 6,770
5. Gary Paffett (GBr), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 12,292
6. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 16,839
7. Christian Vietoris (Dui), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 17,355
8. Nico Müller (Zwi), Audi RS 5 DTM, op 18,099

2016 Auer Podium
Voor de eerste maal op de hoogste trede bij de DTM.

Stand na 6 van 18 races:
1. Robert Wickens, 58 punten
2. Marco Wittmann, 55
3. Mattias Ekström, 46
4. Jamie Green, 45
5. Edoardo Mortara, 44
6. Paul Di Resta, 43
7. Maxime Martin, 39
8. Timo Glock, 38

2016 Auer Parc Ferme 1
Moment of glory.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet