GT

GT: Callaway-Corvette pakt eerste en tweede plaats op Lausitzring

2016 Winners
Prachtig succes voor Jules Gounon (r.) en Daniel Keilwitz

Voor het Callaway-Corvette-team was de tweede ADAC GT Masters-race op de Lausitzring een doorslaand succes. Het Frans-Duitse duo Jules Gounon/Daniel Keilwitz zette de festiviteiten in het kader van het 150-jarig bestaan van Valvoline kracht bij door in de kleuren van het Amerikaanse oliemerk de overwinning veilig te stellen. Teamgenoten Patrick Assenheimer en Dominik Schwager eindigden op de tweede plaats. Het Lamborghini-duo Bortolotti/Stolz leek lange tijd op weg naar de derde plaats, maar een drive-through-penalty vanwege een te korte pitstop maakte een einde aan die vooruitzichten. Zo erfden Land-Audi-coureurs De Phillippi en Mies de derde plaats. Beste Nederlander was Xavier Maassen in de Aust-Audi op de tiende plaats.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

Bij de start van de race pakt Dominik Schwager in de nummer 69-Corvette de leiding, voor Daniel Keilwitz in de zusterauto van het Callaway-team met het startnummer 77. Voor Martin Ragginger, die in de Herberth-Porsche als tweede vertrekt, verloopt de startfase desastreus: hij wordt in de eerste bocht aangetikt en valt vervolgens uit. Ook voor Jaap van Lagen is de beginfase problematisch: zijn Lamborghini wordt in de eerste ronde in de rondte getikt en vanaf de staart van het veld moet one landgenoot de wedstrijd weer opnemen. Robin Frijns moet de pits in, evenals Christian Engelhart. Ook Zampieri heeft schade, terwijl voor Bentley-rijder Guy Smith de race ook over is nadat hij is geraakt door een van de Lamborghini's.

2016 Corvette Battle De twee Callaway-Corvettes streden op het scherpst van de snede

Uiteraard komt de safety-car in actie; in de vijfde ronde wordt de race weer vrijgegeven. Vooraan het veld draaien de beide Callaway-Corvettes probleemloos hun ronden, maar in ronde 19 opent Keilwitz de aanval op zijn teamgenoot Schwager in de strijd om de eerste plaats. Daarachter rijdt de Lamborghini van Luca Stolz en Mirko Bortolotti op de derde plaats.

2016 Frijns Off
Schade in de beginfase voor Robin Frijns

In de 21e ronde komt Keilwitz de pits in en geeft de auto over aan Jules Gounon, die als leider in de wedstrijd weer de baan op komt. Bortolotti wordt afgelost door Luca Stolz, die na zijn pitstop zelfs op de tweede plaats voor Patrick Assenheimer in de nummer 69-Corvette weer de baan op komt. Nadat alle teams hun pitstop hebben volbracht, komt de safety-car in actie, omdat Steve Feige, de Duitse teamgenoot van Bas Schothorst in de MRS-Nissan, van de baan is geraakt en de Nissan in de grindbak niet meer van zijn plek krijgt. De safety-car komt echter een fractie te laat de baan op en pikt niet Gounon, de leider in de wedstrijd, maar de op de tweede plaats rijdende Stolz in de Lamborghini op. Uiteindelijk wordt de juiste volgorde toch nog hersteld. In ronde 28 volgt de herstart. Daarbij zit Stolz duidelijk te slapen, want Assenheimer haalt hem op weg naar de eerste bocht zonder problemen in en neemt zo de tweede plaats weer over. In de slotfase verspeelt Stolz dan ook nog de derde plaats als hij moet binnenkomen voor een drive-through-penalty, omdat de Lamborghini niet lang genoeg heeft stilgestaan bij de pitstop.

2016 Fight
Forse strijd, ook in het middenveld

Voor het Callaway-Corvette-team is er een fraai succes met de eerste plaats voor Gounon/Keilwitz en de tweede plaats voor Assenheimer/Schwager. Na de straf voor de Lamborghini erft het Land-Audi-duo Connor de Phillippi/Christopher Mies de derde plaats. Beste Nederlander is Xavier Maassen, die samen met Lukas Schreier in de Aust Motorsport-Audi als tiende over de eindstreep komt. Twee plaatsen daarachter eindigen Loris Hezemans en Boris Said in de Whelen-Callaway-Corvette, gevolgd door het Nederlands-Belgische duo Pezter Hoevenaars en Fred Vervisch. Christiaan Frankenhout wordt samen met zijn Duitse teamgenoot Haase 16e, terwijl Jaap van Lagen en Norbert Siedler ondanks het malheur in de openingsronde lange tijd uitzicht hebben op de twaalfde plaats, maar in de laatst ronde gaat Siedler in de rondte, waarop het team slechts als 21e geklasseerd wordt.

2016 Winning Corvette 2
Winst voor Gounon/Keilwitz

Uitslag:
1. Gounon/Keilwitz, Corvette C7 GT3, 42r. in 1.02:27,274 (gem. 140,8 km/u)
2. Assenheimer/Schwager, Corvette C7 GT3, op 2,623
3. De Phillippi/Mies, Audi R8 LMS, op 8,857
4. Jahn/Cairoli, Porsche 911 GT3 R, op 12,543
5. Dienst/Zanella, Porsche 911 GT3 R, op 13,169
6. Krohn/Deletraz, BMW M6 GT3, op 14,508
7. Stolz/Bortolotti, Lamborghini Huracán GT3, op 25,015
8. Kujala/Pavlovic, Lamborghini Huracán GT3, op 25,522
10. Schreier/Maassen, Audi R8 LMS, op 27,450
12. Hezemans/Said, Corvette C7 GT3, op 27,982
13. Hoevenaars/Vervisch, Audi R8 LMS, op 28,899
16. Frankenhout/Haase, Audi R8 LMS, op 41,118
21. Siedler/Van Lagen, Lamborghini Huracán GT3, op 1 ronde
23. Stoll/Frijns, Audi R8 LMS, op 8 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet