Formula 4

F4NEZ: Richard Verschoor superieur in derde SMP F4 NEZ-race

MAX-CPZ-1142

Richard Verschoor heeft de derde SMP F4 NEZ wedstrijd van de Racedagen driven by Max Verstappen op zijn naam geschreven. De KNAF Talent First-rijder pakte vanaf poleposition direct de kop om vervolgens bij het veld weg te rijden. Zelfs een safetycarperiode kon de zege van de Red Bull Junior niet in gevaar brengen want ook na de herstart reed Verschoor bij zijn achtervolgers weg, waarna de wedstrijd als gevolg van een crash van Tuomas Tujula achter de safetycar finishte. Alexander Vartanyan wist bij de start Jarno Opmeer te verschalken en de winnaar van de eerste twee races van dit weekend ook achter zich te houden. Danny Kroes besloot de laatste race van de dag op plaats elf.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt


Voor de laatste Formule 1-demonstratie van Max Verstappen mochten de rijders van het SMP F4 NEZ kampioenschap aantreden voor hun derde en laatste wedstrijd van de Racedagen driven by Max Verstappen. In de kwalificatie van zaterdagmiddag had Richard Verschoor de snelste tijd op de klokken gezet en dus mocht de KNAF Talent First-rijder vanaf poleposition vertrekken. De Red Bull Junior werd op de eerste rij geflankeerd door KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer, winnaar van de eerste twee wedstrijden dit weekend. Op de tweede rij Alexander Vartanyan en Roope Markkanen, eerder op de dag achter Opmeer derde en tweede in race twee. Daarachter Juho Valtanen en Vladimir Tziortzis. KNAF Academy-rijder Danny Kroes startte de laatste race vanaf plek tien.

MAX-CPZ-1176

Bij de start was Verschoor nu wel goed weg en dook meteen naar de binnenkant om zo Opmeer te kunnen blokken. Dat lukte waarbij Opmeer ook nog gepasseerd werd door Vartanyan. Helaas kon Tziortzis niet profiteren van zijn mooie zesde startplaats aangezien de Rus bij het op groen springen van het licht bleef staan en achter aan het veld moest aansluiten.

MAX-CPZ-9054

Verschoor had het tempo er goed in want de KTF-rijder pakte direct een paar meter richting Vartanyan en Opmeer. Achter de Nederlander volgde een lang lint met Valtanen, Roope Markkanen, Artem Petrov, Rasmus Markkanen en de rest van het 18 auto's tellende veld. Kroes had na de start een aantal plaatsen verloren en kwam als vijftiende door.

Met snelle rondetijden sloeg Verschoor een steeds groter wordend gat naar Vartanyan en Opmeer, waarbij het opvallend was dat de winnaar van de eerste twee races niet direct de versnellingsbak van de Rus kon houden. Achter Opmeer volgden Valtanen, Roope Markkanen, Petrov en Rasmus Markkanen die onder vuur kwam te liggen van Xavier Lloveras. Na drie ronden was Verschoor al 1,9 seconden weggelopen van Vartanyan en Opmeer. Helaas zag de Red Bull Junior zijn voorsprong vervolgens teniet gedaan toen de auto van Artem Slutskii langs de baan strandde.

MAX-CPZ-1145
Danny Kroes in actie

Bij de zesde doorkomst kwam de safetycar naar binnen. Verschoor was goed bij de les en pakte direct weer een paar meter op Vartanyan en Opmeer, terwijl daarachter Valtanen een aanval van Roope Markkanen te verwerken kreeg. Een ronde later wist Rasmus Markkanen Petrov voor de Tarzanbocht uit te remmen en was zo achter zijn tweelingbroer op plaats zes aangeland. Wat verder naar achteren had Kroes een paar plaatsjes goedgemaakt en reed op plek dertien rond.

MAX-CPZ-9066

Aan kop liep Verschoor met snelle tijden steeds verder weg van Vartanyan. Met nog een paar ronden te aan ging het mis in de Gerlachbocht tussen Petrov en Tujula waarbij de laatste hard in de bandenstapels terecht kwam. Voor de tweede keer zag Verschoor daarmee zijn voorsprong teniet gedaan.

MAX-CPZ-1189

Het opruimen van de auto van Tujula duurde echter langer dan gehoopt waardoor Verschoor zonder verder in de problemen te komen de winst voor zich kon opeisen, gevolgd door Vartanyan en Opmeer, die daarmee voor de derde keer dit weekend op het podium mocht plaatsnemen. Valtanen passeerde als vierde de finish, gevolgd door de broers Rasmus en Roope Markkanen. Door het uitvallen van Tujula en Petrov schoof Kroes door naar plek elf.

Uitslag race 3 SMP F4 NEZ
Zandvoort, zondag 5 juni 2016
1. Richard Verschoor (NL) 13 ronden in 28:32.977
2. Alexander Vartanyan (RU) + 0.535
3. Jarno Opmeer (NL) + 1.099
4. Juho Valtanen (FI) + 1.371
5. Rasmus Markkanen (FI) + 1.625
6. Roope Markkanen (FI) + 2.184
7. Xavier Lloveras (ES) + 2.595
8. Roman Lebedev (RU) + 2.970
9. Tuomas Haapalainen (FI) + 3.842
10. Nikita Volegov (RU) + 4.069
11. Danny Kroes (NL) + 4.796
12. Vladimir Tziortzis (RU) + 5.081
13. Zakhar Slutskii (RU) + 5.616
14. Gleb Zotov (RU) + 5.888

Uitgevallen:
Artem Petrov (RU)
Tuomas Tujula (FI)
Aleksander Maslennikov (RU)
Artem Slutskii (RU)

Snelste ronde: Richard Verschoor 1:41.132

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet