Formula 4

F4NEZ: Jarno Opmeer ook winnaar van tweede SMP F4 NEZ-race

MAX-CPZ-8855

Na zijn overwinning in de eerste wedstrijd op zaterdagmiddag heeft Jarno Opmeer ook de tweede SMP F4 NEZ wedstrijd van de Racedagen driven by Max Verstappen op zijn naam geschreven. Bij de start was de KNAF Academy-pupil het beste weg en hoewel Opmeer bijna tien ronden lang op de hielen gezeten werd door Roope Markkanen en Richard Verschoor, maakte de 16-jarige Nederlander geen fouten en pakte de zege. Richard Verschoor moest bij de start een plaatsje prijsgeven en raakte bij een poging om Markkanen te passeren even buiten de baan, waardoor de KNAF Talent First-rijder ook nog Alexander Vartanyan langszij zag komen en genoegen moest nemen met plaats vier. Danny Kroes viel met een elfde plaats net buiten de top tien.


Tekst: Remco Scheelings
Co van der Gragt


Op een al lekker druk en opnieuw zonnig Circuit Park Zandvoort mocht de SMP F4 NEZ al om 9.00 uur de aftrap verzorgen van de tweede dag van de Racedagen driven by Max Verstappen. Omdat de startopstelling van deze tweede race werd bepaald op basis van de uitslag van race één die zaterdagmiddag werd verreden, Jarno Opmeer op poleposition, geflankeerd door de gisteren vanaf poleposition zo slecht weggekomen Richard Verschoor. Op de plekken drie en vier de Finse tweeling Rasmus en Roope Markkanen, met daarachter Xavier Lloveras en Tuomas Tujula. Danny Kroes mocht de wedstrijd vanaf plek negen aanvangen.

MAX-CPZ-0877

Bij de start was Opmeer uitstekend weg en pakte de leiding, voor Roope Markkanen en een iets trager van zijn plek komende Verschoor. Achter dit drietal sloot Lloveras, die bij de start Rasmus Markkanen te pakken had kunnen nemen, op plek vier aan, terwijl de Fin op zijn beurt gevolgd werd door Alexander Vartanyan en Tuomas Tujula. Kroes had bij de start een plaatsje verloren en kwam bij het passeren van de lijn als tiende door.

MAX-CPZ-8827

In de eerste twee ronden leken Opmeer en Markkanen een gaatje te kunnen slaan naar Verschoor, maar al snel sloot ook de Red Bull Junior bij het leidende tweetal aan en ontstond er en kopgroep van drie. Verschoor was duidelijk sneller dan Markkanen en zette de volgende ronden de aanval in op de tweede plaats. In tegenstelling tot de eerste race verdedigde de Fin sterk waardoor de KTF-rijder Markkanen niet via de binnenkant van de Tarzanbocht kon uitremmen. In de strijd om de vierde plaats was Vartanyan Lloveras voorbij gegaan terwijl daarachter een mooi lang lint F4's aansloot.

In eerste instantie kon Opmeer ondanks de verdedigende lijnen van Markkanen niet weglopen van het strijdende Fins Nederlandse tweetal. Maar na een aantal ronden begon er toch lucht te komen tussen de leider en zijn achtervolgers. Inmiddels had Vartanyan zich los gereden van Lloveras en dreigde met snelle rondetijden zelfs aan te sluiten bij de nog altijd strijdende Markkanen en Verschoor. Ook achter Vartanyan was de wedstrijd het aankijken meer dan waard omdat daar Lloveras gezelschap had gekregen van Rasmus Markkanen en Valtanen.

MAX-CPZ-8866

Met nog een kleine twee ronden te gaan zag Verschoor het gevaar van een weglopende Opmeer en deed bij de Hans Ernstbocht een poging Markkanen buitenom uit te remmen. Het insturen lukte nog wel maar in de bocht zelf kwam de KTF Red Bull-rijder klem te zitten, ging iets dwars, kwam met twee wielen buiten de baan en viel bijna stil. Vartanyan profiteerde optimaal en pakte de derde plaats, terwijl Verschoor op vier zijn race weer kon hervatten maar direct Lloveras, Rasmus Markkanen en Valtanen in zijn versnellingsbak kreeg.

Door alle schermutseling achter zijn rug had Opmeer een definitief gaatje kunnen slaan en reed met een voorsprong van één seconde naar zijn tweede overwinning van het weekend. Roope Markkanen legde beslag op plaats twee terwijl Vartanyan het podium completeerde. Verschoor hervond nog wel de snelheid om zich de achtervolgende groep van het lijf te houden, maar meer dan een vierde plaats zat er voor de Red Bull Junior niet in. Lloveras besloot de wedstrijd op plek vijf, gevolgd door Rasmus Markkanen en Valtanen.

MAX-CPZ-8862

Kroes moest gedurende de wedstrijd nog een positie prijsgeven en passeerde op plaats elf de finish.

Vanmiddag om 14.45 uur staat de derde en laatste wedstrijd van de SMP F4 NEZ op het programma.

Uitslag race 2 SMP F4 NEZ
Zandvoort, zondag 5 juni 2016
1. Jarno Opmeer (NL) 12 ronden in 20:22.250
2. Roope Markkanen (FI) + 0.991
3. Alexander Vartanyan (RU) + 1.674
4. Richard Verschoor (NL) + 3.707
5. Xavier Lloveras (ES) + 4.925
6. Rasmus Markkanen (FI) + 5.326
7. Juho Valtanen (FI) + 5.989
8. Tuomas Tujula (FI) + 6.903
9. Zakhar Slutskii (RU) + 9.120
10. Nikita Volegov (RU) + 9.397
11. Danny Kroes (NL) + 13.062
12. Artem Slutskii (RU) + 16.589
13. Vladimir Tziortzis (RU) + 17.087
14. Artem Petrov (RU) + 17.425
15. Roman Lebedev (RU) + 20.199
16. Tuomas Haapalainen (FI) + 20.910
17. Gleb Zotov (RU) + 21.748
18. Aleksander Maslennikov (RU) + 22.798

Snelste ronde: Juho Valtanen 1:40.522

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet