IndyCar

Indycar: Zege voor Bourdais in R1 op Belle Isle Detroit

In Detroit staan er traditioneel twee Indycar-wedstrijden gedurende het weekend na de Indy 500 op de kalender. De Fransman Sebastien Bourdais won de eerste en behaalde zijn 35e American Open Wheel overwinning. In de eeuwige ranglijst staat hij daarmee nu op gelijke hoogte met Bobby Unser.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2016 Start Detroit 1
Start in Detroit. 


Zege voor Bourdais in R1 op Belle Isle Detroit
In de 70 ronden tellende wedstrijd versloeg Bourdais de Amerikaan Conor Daly met een voorsprong van 2.0401 secs. Bourdais vertrok vanaf een dertiende startplek en viel zelfs even naar de 19e plek terug. In de 55e ronde greep Bourdais na een pitstop van Scott Dixon de leiding en behield die na een splash/dash stop van Conor Daly definitief in handen.

Bourdais: "Het is net zoals poker spelen. Je weet wat je in handen hebt maar je weet niet of elke gok wel of niet gaat lukken. Je neemt beslissingen en vandaag viel de bal gewoon onze kant uit. De jongens in de pits maakten de juiste beslissing en ik maakte gelukkig geen fouten.Telkens als je in de eeuwige ranglijst een plaatsje opschuift voel je wel dat je van een kleine elitegroep van buitengewoon getalenteerde rijders uitmaakt. Sommigen zijn duidelijk echte legendes. Ik weet niet of ik mijzelf met iemand mag vergelijken."

2016 Montoya Detroit 1
Toch nog punten voor Montoya.

Voor Daly was het in 13 Indycar-wedstrijden zijn beste resultaat. Conor Daly:"Ik ben een gelukkig mens. Ik moet mijzelf er steeds aan herinneren dat dit pas echt mijn eerste jaar is. En ik hoop dat ik er dit jaar nog meer kan behalen."In het eerste gedeelte van de wedstrijd domineerden de Penske-coureurs maar Simon Pagenaud kwam in de laatste ronde zonder brandstof te staan. Een slecht gemonteerde wielmoer betekende het einde van Will Power's wedstrijd in de 45e ronde.

Juan Pablo Montaya: "Wij wachtten op de regen die niet kwam en probeerden een strategische wedstrijd te rijden. Het leverde in ieder geval een podium op." Indy 500 winnaar Alexander Rossi eindigde als tiende.In de tussenstand van het kampioenschap behoudt Simon Pagenaud na zeven races met 313 punten de leiding, gevolgd door Helio Castroneves met 254 punten. Daarachter volgen Scott Dixon en Carlos Munoz met resp. 247 en 227 punten.

2016 Bourdais
Bourdais is aardig op weg om een American Open Wheel Legende te worden.

Uitslag
1. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 70 ronden
2. Conor Daly Dallara Honda 70 ronden
3. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 70 ronden
4. Graham Rahal Dallara Honda 70 ronden
5. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 70 ronden
6. Carlos Munoz Dallara Honda 70 ronden
7. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 70 ronden
8. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 70 ronden
9. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 70 ronden
10.Alexander Rossi Dallara Honda 70 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet