DTM

DTM: Miguel Molina wint op de Lausitzring


2016 Start Molina Green
Molina wint het startduel van Jamie Green.

Na zijn eerste overwinning op de Nürburgring vorig jaar heeft de Spanjaard Miguel Molina nu zijn tweede winst in de DTM te pakken. Op de Lausitzring, waar hij vanaf pole vertrok, moest hij aanvankelijk even zijn merkgenoot Jamie Green voorrang verlenen, maar aan het begin van de achtste ronde herstelde Molina de oorspronkelijke rangorde en reed vervolgens de overwinning naar huis. Green eindigde als tweede, Robert Wickens was op de derde plaats de best geklasseerde Mercedes-Benz-coureur. Op een circuit waar eigenlijk werd verwacht dat BMW grote problemen zou hebben, kon oud-kampioen Marco Wittmann met zijn vierde plaats de leiding in de tussenstand van het kampioenschap overnemen van Paul Di Resta, die ditmaal als 13e eindigde en daarmee geen punten scoorde.


Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2016 Auer
Sterk optreden van Lucas Auer tijdens de vrije trainingen.

In de beide vrije trainingen kwam vooral Lucas Auer sterk voor de dag, met de snelste tijd op vrijdagmiddag en de tweede tijd, achter de Zwitserse Audi-rijder Nico Müller, op de vroege zaterdagochtend. In de kwalificatie echter bepaalde Miguel Molina het tempo en behaalde zo zijn zesde pole-position in de DTM. "Net als vorig jaar hier op de Lausitzring, ik vooraan en Jamie Green als tweede", zei Molina na zijn sterke optreden in de training. "Hopelijk is dat, anders dan vorig jaar, aan het eind ook het geval. Ik zal er in ieder geval alles aan doen om Green voor te blijven." Aanvankelijk leek dat een lastig verhaal te worden, want na de start was Green aan de binnenkant in het voordeel en pakte bij het uitkomen van de eerste bocht de kop, voor Molina, Wickens en Wittmann, die door Wickens licht van de baan werd gedrukt, maar niettemin de vierde positie wist te behouden.

2016 Wickens
Weer een podium voor Robert Wickens dit seizoen.

In de vijfde ronde tikte Ocon de BMW van Tomczyk in de rondte. Daarop brak bij Tomczyk de achterwielophanging en was de race van de Duitser ten einde. Ocon kreeg een drive-through en viel terug tot de staart van het veld. Aan het begin van de achtste ronde plaatste Molina bij het aanremmen van de eerste bocht een fraaie aanval op Green en nam zo de leiding in de wedstrijd weer over. Die stond hij vervolgens ook niet meer af en zo werd voor de Spanjaard de tweede overwinning in zijn DTM-loopbaan een feit.

2016 Gevecht vierde plek
Wittman stond aardig onder druk van de Mercedes-coureurs.


Wickens kwam in de eerste helft va de race nog een beetje onder druk van Wittmann, maar tot positiewisselingen kwam het niet. Later kreeg Wittmann wat meer druk van Lucas Auer, maar ook de Oostenrijker slaagde er niet in, een wijziging van de volgorde tot stand te brengen. In de 24e ronde was Auer door zijn maximale aantal gebruiksmogelijkheden van de klapvleugel heen en daardoor verloor hij twee plaatsen aan achtereenvolgens zijn teamgenoot Vietoris en Audi-rijder Mattias Ekström. Verdere incidenten bleven uit en zo won Molina voor Green, Wickens, Wittmann, Vietoris, Ekström, Auer en Mortara.

2016 Winnaar Molina 1
Tweede DTM-zege voor Miquel Molina. De eerste behaalde hij vorig jaar op de Nürburgring.

Uitslag:
1. Miguel Molina (Spa), Audi RS 5 DTM, 32 r. in 42:04,244
2. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, op 2,034
3. Robert Wickens (Can), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 4,175
4. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 8,724
5. Christian Vietoris (Dui), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 9,759
6. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 10,398
7. Lucas Auer (Oos), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 10,794
8. Edoardo Mortara (Ita), Audi RS 5 DTM, op 14,437
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet