GT

GT: Herberth-Porsche-duo Renauer/Ragginger wint, Frankenhout beste Nederlander in eerste race Lausitz

2016 Start
Bij de start reed de Herberth-Porsche al op kop, en daar zou hij de hele race blijven

Robert Renauer en Martin Ragginger zijn met de Herberth Motorsport-Porsche 911 GT3 R de winnaars van de eerste race van het weekeinde in de ADAC GT Masters in het kader van het 'Motorsport Festival' op de Lausitzring. Renauer startte vanaf de pole-position en leidde tot aan de pitstop. Vervolgens maakte teamgenoot Ragginger ondanks twee safety-car-fases in de tweede helft van de wedstrijd het karwei af en reed de overwinning naar huis. Christian Engelhart/Rolf Ineichen eindigen met de GRT-Lamborghini als tweede voor het Callaway-Corvette-duo Dominik Schwager en Patrick Assenheimer. Best geklasseerde Nederlander was Christiaan Frankenhout, die samen met teamgenoot Christopher Haase in een van de beide Land-Audi's als zevende eindigde.

Tekst: René de Boer (vanuit Klettwitz, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2016 Bentley duwt Said Boris Said in de Corvette, die hij deelt met Loris Hezemans, in de clinch met Andreas Weishaupt in de groene Bentley

Bij de start pakt Robert Renauer vanaf pole de leiding, gevolgd door Patrick Assenheimer in de nummer 69-Callaway-Corvette. Zo blijft de rangorde tot aan de pitstops. Aan het eind van de 19e ronde is Jules Gounon de eerste die de pits binnenkomt. Ook de als tweede geklasseerde Patrick Assenheimer komt binnen en wordt afgelost door Dominik Schwager. Robert Renauer als leider in de wedstrijd komt met de Herberth-Porsche twee ronden later binnen, waarop Martin Ragginger het stuur overneemt. In de 23e ronde tikt Ludwig de Audi van Rahel Frey in de grindbak. De Zwitserse staat vast, waarop de wedstrijdleider de safety-car de baan op stuurt. Daarmee is de voorsprong van 9,7 seconden van Ragginger in de Herberth-Porsche teniet gedaan. Daarachter rijdt de nummer 63-GRT-Lamborghini van Ineichen/Engelhart, de nummer 69-Corvette van Assenheimer/Schwager, de nummer 16-GRT-Lamborghini van Stolz/Bortolotti, de nummer 77-Corvette van Gounon/Keilwitz, de nummer 17-Bernhard-Porsche van Jahn/Cairoli en de nummer 5-HB-Lamborghini van Siedler/Van Lagen. Jaap van Lagen is daarmee de best geklasseerde Nederlander.

2016 Van Lagen Out Voortijdig einde van de race voor Jaap van Lagen in de GRT-Lamborghini

In ronde 30 wordt de race weer vrijgegeven. Een ronde later gaat het mis tussen Daniel Abt en Markus Winkelhock. Abt mist in de Bentley zijn rempunt en rijdt tegen de rechter achterkant van Winkelhocks Audi aan, waarop beide auto's in de grindbak belanden. Opnieuw komt de safety-car in actie. Cairoli valt ondertussen stil met de Bernhard-Porsche, zo te zien met een lekke linker achterband. Zo verliest de Italiaan de vijfde plaats. Na de herstart in ronde 36 gaat Van Lagen in de rondte na te zijn geraakt door Fred Vervisch in de Land-Audi met het startnummer 28. Daarmee kan onze landgenoot, die overigens kort daarvoor Bortolotti in de GRT-Lamborghini van de baan drukte, zijn zesde plek ook vergeten en is opeens Christiaan Frankenhout als teamgenoot van Christophe Haase in de Car Collection-Audi op de zevende plaats de beste Nederlander.

Tegen de teams Schreier/Maassen, Said/Hezemans, Jöns/Abt, Tweraser/Pohler en Ineichen/Engelhart loopt een onderzoek van de sportcommissarissen omdat de pitstop mogelijk niet conform het reglement was. Ook tegen de leiders in de wedstrijd, Ragginger/Renauer, loopt een onderzoek, mogelijk vanwege de herstart na de laatste safety-car-interventie. Ragginger komt niettemin als eerste over de eindstreep, voor Engelhart, Schwager, Keilwitz, Bortolitti, Mies, Haase, Sandström, Barth en Pavlovic. Korte tijd later volgt de melding 'no further action' voor de Porsche nummer 99 op het beeldscherm, zodat Ragginger en Renauer inderdaad de overwinning in de zak hebben.

2016 Ragginger Renauer
Mooi succes voor Robert Renauer (l.) en Martin Ragginger

Uitslag:
1. Renauer/Ragginger, Porsche 911 GT3 , 41 r. in 1.01:58,223 (gem. 137,9 km/u)
2. Ineichen/Engelhart, Lamborghini Huracán GT3, op 0,360
3. Assenheimer/Schwager, Corvette C7 GT3, op 2,787
4. Gounon/Keilwitz, Corvette C7 GT3, op 3,093
5. Stolz/Bortolotti, Lamborghini Huracán, op 5,262
6. De Phillippi/Mies, Audi R8 LMS, op 6,022
7. Frankenhout/Haase, Audi R8 LMS, op 7,354
8. Dobitsch/Sandström, Audi R8 LMS, op 11,377
14. Stoll/Frijns, Audi R8 LMS, op 19,248
15. Schreier/Maassen, Audi R8 LMS, op 20,548
16. Snoeks/Erhart, Lamborghini Huracán GT3, op 21,163
22. Hezemans/Said, Corvette C7 GT3, op 1 ronde
24. Feige/Schothorst, Nissan GT-R NISMO GT3, op 1 ronde
26. Hoevenaars/Vervisch, Audi R8 LMS, op 5 ronden
27. Siedler/Van Lagen, Lamborghini Huracán GT3, op 5 ronden

2016 Frankenhout
Christiaan Frankenhout was met de Car Collection-Audi de best geklasseerde Nederlander

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet