Formula 4

F4NEZ: Eerste winst voor Jarno Opmeer bij Racedagen driven by Max Verstappen

untitled-8502

Met een zeer constante race heeft KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer de eerste wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap tijdens de Racedagen driven by Max Verstappen op zijn naam geschreven. Niet voor het eerst dit seizoen had de van poleposition vertrokken Richard Verschoor een slechte start en viel zelfs terug naar plaats zes. Een fraaie inhaalrace leverde de KNAF Talent First Red Bull Junior uiteindelijk toch nog een tweede plaats op. De Fin Rasmus Markkanen maakte het podium compleet. KNAF Academy-pupil Danny Kroes sloot de wedstrijd op een negende plaats af.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt


Opnieuw een volledig Nederlandse eerste startrij bij de openingswedstrijd van het derde SMP F4 NEZ weekend van het seizoen. In de kwalificatie van vanmorgen zette de 15-jarige Richard Verschoor de snelste tijd op de klokken, gevolgd door Jarno Opmeer (16 jaar) en de tweeling Rasmus en Roope Markkanen. Daarachter de Spanjaard Xavier Lloveras, Tuomas Tujula en Juho Valtanen. KNAF Academy-pupil Danny Kroes (16 jaar) was in de kwalificatie met een elfde plaats net buiten de top tien beland. Met volgepakte tribunes en duinen wachtte de SMP F4 NEZ-rijders een prachtige entourage voor de eerste wedstrijd tijdens de Racedagen driven by Max Verstappen.

untitled-8487

Niet voor het eerst dit seizoen kende Verschoor een zeer slechte start en leek zelfs even te blijven staan. Pas als zesde kon de Red Bull Junior in het veld inschuiven. Het was echter niet Opmeer die het beste profiteerde, maar Rasmus Markkanen die de kop pakte, gevolg door de Nederlandse KNAF Academy-pupil en leider in de tussenstand van het kampioenschap.

untitled-8489

Lang kon Markkanen echter niet van de leegte voor hem genieten, want bij de eerste doorkomst was het Opmeer die zijn auto bij het aanremmen van de Tarzanbocht naast die van de Fin zette en de leiding overnam. Daarachter volgden Roope Markkanen, Lloveras, Valtanen en Verschoor. Kroes had met een goede start twee plaatsen gewonnen en lag op dat moment al negende.

untitled-8557

Terwijl Verschoor niet het tempo leek te hebben en zelfs wat ruimte moest toestaan richting Valtanen, wist aan kop Opmeer direct een gaatje te slaan naar Rasmus Markkanen, die steeds nadrukkelijker zijn tweelingbroer Roope in zijn versnellingsbak kreeg. Na een kleine twee ronden kwam bij Verschoor de snelheid er plotseling wel in en liep de Red Bull-rijder snel in op de voor hem rijdende Valtanen, om de Fin vervolgens direct bij het aanremmen van de Hans Ernstbocht te verschalken.

untitled-8563

Lloveras was het volgende slachtoffer van Verschoor die ook meteen de snelste rondetijden op de klokken zette. In de zesde ronde had de Nederlander de Spanjaard op het rechte stuk te pakken. Daarachter was een fraaie strijd gaande tussen Valtanen, Tujula en Vartanyan.

untitled-8536

Aan kop had Opmeer het gat naar Rasmus Markkanen al snel uitgebouwd naar drie seconden terwijl daarachter Verschoor in no time de versnellingsbak van Roope Markkanen te pakken had. Ook deze Fin vormde geen obstakel voor Verschoor die Markkanen na de achtste doorkomst voor de Tarzanbocht uitremde en daarmee op plek drie was aangeland. Kroes reed in niemandsland zijn snelle rondjes op plek negen.

untitled-0606

De opmars van Verschoor was echter nog niet ten einde. Al snel had de KTF-piloot ook het gat naar Rasmus Markkanen gedicht om de Fin na de tiende doorkomst voor de Tarzanbocht uit te remmen. Daarmee was met Opmeer op één en Verschoor op twee de Nederlandse hegemonie weer hersteld. Het gat naar Opmeer was echter al 4,3 seconden en hoewel Verschoor nog wel iedere ronde iets inliep, lukte het niet om in de buurt van de leider te komen.

Daarmee pakte Opmeer als leider in de tussenstand opnieuw een overwinning, gevolgd door Verschoor en Rasmus en Roope Markkanen. Lloveras wist zich nog net Tujula van het lijf te houden terwijl in de slotfase Vartanyan Valtanen wist te passeren.

De uitslag van deze race is de startopstelling van de tweede wedstrijd die morgen om 9.00 uur wordt verreden.

untitled-0681

Uitslag race 1 SMP F4 NEZ
Zandvoort, zaterdag 4 juni 2016
1. Jarno Opmeer (NL) 16 ronden in 27:05.201
2. Richard Verschoor (NL) + 5.953
3. Rasmus Markkanen (FI) + 7.746
4. Roope Markkanen (FI) + 9.317
5. Xavier Lloveras (ES) + 10.703
6. Tuomas Tujula (FI) + 10.853
7. Alexander Vartanyan (RU) + 11.249
8. Juho Valtanen (FI) + 14.805
9. Danny Kroes (NL) + 15.979
10. Nikita Volegov (RU) + 19.421
11. Zakhar Slutskii (RU) + 25.961
12. Artem Slutskii (RU) + 30.960
13. Vladimir Tziortzis (RU) + 31.897
14. Roman Lebedev (RU) + 32.780
15. Aleksander Maslennikov (RU) + 34.985
16. Gleb Zotov (RU) + 35.244
17. Tuomas Haapalainen (FI) + 4 ronden

Niet geklasseerd
Artem Petrov (RU) + 8 ronden

Snelste ronde: Jarno Opmeer 1:40.689

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet