Porsche Cups

Porsche Supercup: Junior Cairoli wint overtuigend in Monaco

podium-2

Na de fantastische winst van Jaap van Lagen vorig jaar stonden er in Monaco dit keer geen landgenoten aan de start. Ondanks de slechte weersomstandigheden hield de pas 19-jarige Porsche Junior Matteo Cairoli zijn hoofd koel. Vooral in de twee laatste ronden was het bijna onmogelijk, door de flinke slagregens, om de wagens op de baan te houden. De op de tweede plaats rijdende Oostenrijkse gastrijder Klaus Bachler ging al aquaplanend keihard rechtdoor in de eerste rechter bocht van St. Devote. Reden voor de wedstrijdleiding om in deze voorlaatste ronde de wedstrijd via een code rood af te blazen. De einduitslag werd bepaald door de ronde daarvoor. Terwijl zijn zwaar beschadigde Porsche uit de rail werd geplukt nam Bachler lachend zijn bokaal voor de tweede plaats in ontvangst. De Duitser Michael Ammermüller pakte de derde podiumplaats.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: Racecam.de

De race op zondag betekende een jubileum. De Porsche Supercup, die in 1993 begon en waarin dat jaar de race in Monaco werd gewonnen door de Fin Mika Hakkinen, werd voor de 250ste keer gehouden. Toch jammer dat deze race voor bijna lege tribunes werd verreden. De meeste toeschouwers kwamen echt voor de Formule 1-race en draaiden zich na een bruisende nacht nog een keer om rond half 10 in de ochtend.

regen

Ook het weer zat niet mee. Het had de nacht en de ochtend flink geplensd in het vorstendom, waardoor de 25 Porsches ook nog achter de safetycar moesten starten. Na twee ronden werden de wagens losgelaten en behoedzaam nam niemand extra risico's.

winnaar

Poleman Cairoli pakte op kop meteen voorsprong op Bachler, Ammermüller en Barker. Na vijf ronden moest toch weer de safetycar de baan op nadat de Deen Mikkel O. Pederson met zijn wagen de rail van St. Devote raakte en de Fransman Roland Berville crashte in Tabac. De SC zorgde er voor dat het veld weer dicht bij elkaar zat na de herstart. Cairoli maakte zich nergens druk over en nam gelijk weer afstand. Felix Wimmer raakte de rail bij St. Decote, maar de ervaren baancommissarissen zorgden ervoor dat de wagen snel werd weg getakeld zodat de SC dit keer niet hoefde uit te rukken. In de voorlaatste ronde gingen de hemelsluizen helemaal open en het was onmogelijk om nog te racen. Bachler en ook de Zwitser Philipp Frommenwiler zorgden, na een tik van de Sven Müller voor een code rood. De klassering werd bepaald door de stand van een ronde daarvoor, zodat diegene die zelf de code rood mede veroorzaakte toch zijn beker kon ophalen bij het podium. Dit blijft een vreemde zaak. Zeker voor de Brit Ben Barker die zijn auto al had geparkeerd bij het podium maar toch genoegen moest nemen met een vierde plaats.

porsche-tent
Mooi gezicht. Alle 25 Porsches in één tent

De derde Porsche Supercup race wordt gehouden als voorprogramma van de Oostenrijkse Grand Prix op zondag 3 juli aanstaande. Cairoli is koploper na twee overwinningen met op tien punten afstand Michael Ammermüller en Mathieu Jaminet met beiden 30 punten.

podium-psc monaco

Porsche Supercup, GP Monaco, zondag 29 mei 2016
1. Matteo Cairoli - FACH Auto Tech, 14 ronden in 27:20.2
2. Klaus Bachler - race:pro motorsport +0:03.1
3. Michael Ammermüller - Lechner MSG Racing Team +0:04.1
4. Ben Barker - MOMO-Megatron Team Partrax +0:04.5
5. Mathieu Jaminet - Martinet by Almeras +0:05.8
6. Christian Engelhart - MRS GT-Racing +0:07.0
7. Jeffrey Schmidt - Lechner Racing Middle East +0:07.8
8. Robert Lukas - FÖRCH Racing by Lukas Motorsport +0:08.6
9. Steven Palette - Martinet by Almeras +0:09.9
10. Paul Rees - MOMO-Megatron Team Partrax +0:10.5

Stand na twee races:
1. Matteo Cairoli 40
2. Michael Ammermüller 30
3. Mathieu Jaminet 30
4. Ben Barker 30
5. Sven Müller 23
6. Jeffrey Schmidt 20
7. Robert Lukas 18
8. Philipp Frommenwiler 13
9. Paul Rees 13
10. Christian Engelhart 12
11. Zaid Ashkanani 8
12. Steven Palette 8
13. Dylan Pereira 7
14. Ryan Cullen 7
15. Mikkel O. Pedersen 4
16. Roar Lindland 3
17. Patrick Eisemann 3
18. Chris Bauer 1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet