NASCAR

NASCAR: Winnaar Martin Truex Jr. breekt records in Coca Cola 600

De Coca Cola 600 op Charlotte is een klein beetje de tegenhanger van de Indy 500. Het is de langste wedstrijd op de NASCAR-kalender. En dit jaar vrijwel geheel door Martin Truex Jr. gedomineerd. Truex Jr, die in het verleden zo vaak door pech werd achtervolgd, zette een dominante nieuwe standaard voor de Coca Cola 600.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2016 Start
Martin Truex Jr. neemt direct bij de start de leiding in een wedstrijd waarin de kop weinig veranderde. Misschien saai. Maar iedereen gunde Truex Jr. na zijn enorme pechreeks de overwinning.


Martin Truex Jr. breekt records in Coca Cola 600
In de 400 ronden tellende Coca Cola 600 op Charlotte reed Martin Truex Jr. ruim 382 ronden op kop ofwel 588 van de 600 mijl durende wedstrijd. Qua dominantie zette Truex Jr. een nieuwe standaard. Een prachtprestatie van Truex Jr. die eerder dit seizoen zijn zegekansen in Texas, Kansas en Dover in rook zag opgaan. In de Coca Cola 600 versloeg Truex Jr. Kevin Harvick met een voorsprong van 2.572 secs. Harvick liep in de laatste 56 ronden duidelijk op Truex Jr. in maar kwam uiteindelijk te kort. Jimmie Johnson eindigde als derde en reed na Truex als tweede het meeste aantal ronden op kop, m.a.w. vijf dus...... Denny Hamlin en Brad Keselowski complementeerden de Top 5. Bij invallende duisternis leek Kevin Harvick's Stewart Haas Chevrolet tot leven te komen maar een mindere wegligging verhinderden zijn kansen in de laatste 80 mijl van de wedstrijd.

2016  Scenic
Fraaie overzichtsfoto van de baan in Charlotte, waar overigens ook de meeste teams gevestigd zijn,

Kevin Harvick: "Ik zag hem voor ongeveer 50 of 75 mijl. De rest van de tijd heb ik hem niet gezien. In het midden van het veld had ik het te druk. Ik had overigens weinig tijd om de No 78 te zien. Johnson was erg verheugd over zijn derde plek maar was absoluut geen partij voor Truex Jr.

Jimmie Johnson: "Hij was zo snel. Ik had gewoon het idee dat hij met ons aan het spelen was. Ik ging volgas in Turn 1 en Turn 2 en had mij neus ietsje voor maar in Turn 3 was hij al zo snel dat ik hem niet meer zag. Indrukwekkend gewoon. Voor Martin verheugt mij dit zeer want zijn team(Furniture Row) heeft zo hard moeten werken om te komen waar ze nu zijn." In de eerste 344 ronden reed Truex Jr. 337 ronden op kop en verbrak daarmee een oud record. In 1967 reed ene Jim Paschal in de Coca Cola 600 335 ronden op kop. De wedstrijd duurde 3 uur 44 minuten en acht seconden en daarmee bedroeg het wedstrijdgemiddelde 160.644 mph. In de eeuwige Sprint Cup ranglijst staat deze wedstrijd daarmee op de tweede plek.

2016 Truex Jr doughnut
Fraaie zege doughnut van Martin Truex Jr.

Martin Truex Jr: "Het begint nu pas te bezinken dat we de Coca Cola 600 gewonnen hebben. Ik ben erg trots op dit team dat dit heeft mogelijk gemaakt. Zeker omdat zij in mij geloofden. Dit team is echt iets bijzonders. Ik had vertrouwen in dit team en Sherry Pollux(zijn vriendin die van eierstok kanker is hersteld) die mij veel inspiratie gaven. Wij blijven vechten. Wij gaan het niet opgeven. Wij blijven doorgaan en ik ben erg verheugd dat dit team achter mij is blijven staan. We hebben de afgelopen jaren zoveel teleurstellingen moeten verwerken maar de fans zijn altijd achter ons blijven staan. Daar heb ik waardering voor. Ik had er echt lol in vanavond."

Uitslag
1. Martin Truex Jr. Toyota 400 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 400 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
5. Brad Keselowski Ford 400 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 400 ronden
9. Joey Logano Ford 400 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet