IndyCar

Indycar: Rookie Alexander Rossi wint 100e editie Indy 500(kort)

Vic2
Alexander Rossi was de eerste rookie als Indy 500-winnaar sinds Helio Castroneves in 2001

Terwijl alle toppers voor een laatste splash/dash naar binnen moeste gokte het team van Alexander Rossi met de brandstofcalculatie. De man die als reserve-rijder bij het Manor F1 team fungeert rolde vrijwel zonder een druppel brandstof over de finish. Carlos Munoz die in 2013 ook al dicht bij de overwinning zat eindigde wederom als tweede.

Tekst Willem J. Staat
Foto's: Ed & Mark Heuvink, Indycar (1)

2016 Start 100e Indy 500

Start van de 100e editie (Foto: Indycar)

Rookie Alexander Rossi wint 100e editie Indy 500
Zonder vrijwel een druppel brandstof aan boord rolde Alexander Rossi als winnaar van de 100e editie van de Indy 500 als eerste over de finish terwijl de meeste van zijn concurrenten in de slotfase voor een splash/dash nog naar binnen moesten. Josef Newgarden eindigde als derde gevolgd door Tony Kanaan. Sinds Helio Castroneves in 2001 was er geen enkele rookie meer in geslaagd om de Indy 500 op zijn naam te schrijven. Voor Juan Pablo Montoya zat er geen derde Indy 500 in. De Colombiaan crashte in de 64e ronde nadat zijn auto loose werd. Zijn slechtste resultaat op de Speedway. Lager dan vijfde was Montoya nog niet geëindigd. In de 115e ronde crashten Mikhail Aleshin en Conor Daly. Achteraf betreurde Daly dat naast de Rus was gaan rijden. Kort daarna verknalden de Andretti Autosport Teamgenoten Ryan Hunter Reay en Townsend Bell hun kansen door in de pitlane tegen elkaar aan te rijden waarbij één van de crewleden voor zijn leven moest springen. Kort daarna neemt Rossi voor de eerste maal de leiding in de Indy 500.

castro1 Schade aan de achterkant van Castroneves' auto

In de 162e ronde beschadigde Helio Castroneves het achter bodywork van zijn auto, maar dit kon later vervangen worden.

HelioPit
De lange pitstop ontnam Castroneves uiteindelijk alle kansen op de overwinning

Zes ronden later strijden Tony Kanaan en Josef Newgarden om de kop gevolgd door Hildebrand en Hinchcliffe, Munoz, Dixon, Tagliani, Kimball en Servia. Kort daarna ontpopte de Indy 500 zich in een ware fuel economy run waarbij er geen neutralisatie meer kwam en velen uit de top 10 naar binnen moesten. De Britse Pippa Mann zich gedurende lange tijd op de achtste plek stand te houden maar was één van de eersten die in de slotfase voor brandstof naar binnen moest. Uiteindelijk werd zij als 18e geklasseerd.

98b
In de F1 kon hij geen potten breken, maar bij de 100e Indy 500 pakte Alexander Rossi de hoofdprijs

Alexander Rossi: "Ik weet niet hoe wij dit geflikt hebben. Ik kan het nauwelijks geloven dat we dit op verbruik gewonnen hebben. Andretti Autosport bood mij de kans om hier te komen. Dit is ongelofelijk want op een bepaald moment lagen we zelfs 33e. Ik ben sprakeloos. Dit gaat mijn leven veranderen." (later meer)

Uitslag
1. Alexander Rossi Dallara Honda 200 ronden
2. Carlos Munoz Dallara Honda 200 ronden
3. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
4. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 200 ronden
6. JR Hildebrand Dallara Chevrolet 200 ronden
7. James Hinchcliffe Dallara Honda 200 ronden
8. Scott Dixon Dallara Chevrolet 200 ronden
9. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 200 ronden
10.Will Power Dallara Chevrolet 200 ronden

Karam
In totaal waren er zes 'yellows' voor een duur van 46 ronden (hier gaat het mis met Karam)

hr
Ryan Hunter-Reay leidde de meeste ronden, maar kwam in de pitstraat in botsing met Castroneves en MunozAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet