VLN

Mercedes Customer Teams heersen in Nürburgring 24U

Weinige veranderingen aan kop in Nürburgring 24U.De AMG Customer Teams heersen dit weekend volledig op de Nordschleife. Alleen onderlinge positiewisselingen tussen de teams..

2016 Mercedes Nacht
De HTP Mercedes van Vietoris/Seefried/Hohenadel behoort tot de kanshebbers op de overall zege.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Mercedes Customer Teams heersen in Nürburgring 24U
Ondanks alle voorspellingen bleef het vannacht rustig in de Groene Hel, geen regen en hagel, alleen maar onderlinge positiewisselingen. Uitvallers en een enkele crash. De Haribo Mercedes AMG GT3 die geruime tijd aan de leiding lag viel na een kleine reparatie ten gevolge van een aanrijding met de Busch Audi R8 LMS naar de derde plek terug maar kon zonder al teveel problemen de wedstrijd continueren en tekende later voor de snelste wedstrijdronde met een tijd van 8.32.550. De Top 8 zich nog steeds in dezelfde ronde. Later zou de No 2 WRT Audi R8 LMS met Robin Frijns aan het stuur een tijd van 8.26.970 op de klokken zetten! Maar liefst zes seconden sneller dan de Haribo Mercedes!! De No 100 Schubert BMW M6 van Edwards/Klingmann/Luhr/Tomczyck is met de 912 Porsche van Lietz/Bergmeister/Christensen/Makowiecki in een fel gevecht om de zesde plek verwikkeld. Richard Lietz: "Op de baan gebeurt er van alles. Ben erg blij dat ik geen problemen gehad heb. Het tempo om echt vooraan te blijven is werkelijk indrukwekkend. Ik hoop wel dat we tot het einde nog wat posities goed kunnen maken."

2016 Van der Zande Pitstop
Van der Zande neemt over.

De tweede Schubert BMW M6 waarvan gisteravond de motor in brand vloog is met een verse motor door het team inmiddels op de baan gestuurd. Teambaas Torsten Schubert: "Wij willen gewoon laten zien wat er allemaal mogelijk geweest zou zijn." De Subaru WRX STI van de combinatie Van Dam/Schrick/Yamauchi bevindt achter de GT3's op een 20e plek en eerste in de klasse. Renger van der Zande reed vannacht twee opeenvolgende stints. Van der Zande: "Die auto loopt gewoon super. Ik had nog wel wat langer willen blijven zitten. Het was niet slecht in het verkeer. De marshalls doen hier werkelijk uitstekend werk." De SCG003 van de combinatie Lauck/Mailleux/Bleekemolen/Laser rijdt nog steeds maar bevindt zich in 74e positie algemeen. Vanwege een te snelle stop vannacht kreeg het team een Stop/Go van 32.1 seconden aan de broek.

2016 Van Dam Pitstop
Efficient pitwerk bij het WRX Subaru Team.


Pech voor Huisman en Van Lagen/Catsburg/Schuring/Dontje
Na een inhaaljacht vannacht bezette de Frikadelli Porsche 991 GT3 R alweer de 53e plek. Sabine Schmitz crashte in de vroege ochtenduren kort nadat zij het stuur van Patrick Huisman had overgenomen. Huisman kon geen vocht tot zich nemen omdat het drinkslangetje niet functioneerde. Wel was het duidelijk dat de Manthey Porsche 991 GT3 zich in een league bevond. Huisman reed twee ronden achter de fabrieks Porsche maar kwam er duidelijk niet voorbij. Ook Jaap van Lagen kende weinig geluk. De Walkenhorst Z4 GT3 die hij met Harry Walkenhorst/Peter Posavac/Daniela Schmid deelde crashte in de Klostertal Kurve, maar bevindt zich inmiddels weer op de baan. Pech ook voor Nicky Catsburg. Klaus Graf werd in de vroege ochtend het slachtoffer van twee langzamere deelnemers en moest definitief opgeven. Ook voor sloeg vanochtend het noodlot toe voor de combinatie Al Faisal/ Schuring/Dontje/Huff. Na een langdurige repartie botste de Black Falcon SLS AMG Mercedes GT3 tegen de No 69 Porsche in de Stefan Bellof S. De Porsche sloeg zelfs over de kop. Dontje bleef bij de crash ongedeerd.

IMG 3121
De enige BMW M6 die nog kans op een Top 10 klassering heeft.

Na Audi, BMW, Mercedes en Porsche heeft de ABT Bentley inmiddels ook de aansluiting aan de Top 10 gevonden. Ondanks een Stop/Go voor te snel rijden bevindt de Bentley van Brück/Menzel/Hamprecht zich in tiende positie. Bij een mislukte inhaalmanoeuvre van twee langzamere deelnemers werd Lucas Luhr het onschuldige slachtoffer van een aanrijding en dit betekent het definitieve einde van de No 100. De tweede BMW M6 die binnen enkele uren door een crash met een langzamere deelnemer werd uitgeschakeld. De enig overgebleven Top 10 BMW bevindt zich in handen van Sims/Eng/Werner/Martin die zich op een zevende plek algemeen bevindt. Momenteel heeft de regen weer toegeslagen.

2016 Porsche Pitwerk
Efficiënt pitwork bij Porsche. Tevens een goede crewtraining voor Le Mans........


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet