Formule 2

GP2: Matsushita domineert sprintrace Monaco, MP-auto’s P7 en P11

 R6T5311

Nobuharu Matsushita heeft op Monaco op dominante wijze de GP2-sprintrace op zijn naam gezet. De Japanner vertrok van pole en reed naar een voorsprong van 13,6 seconden op Marvin Kirchhöfer. Raffaele Marciello werd kort achter de Duitser derde. Oliver Rowland haalde opnieuw punten voor MP door zevende te worden. Daniël de Jong lag lange tijd tiende, maar raakte aan het slot een plaats kwijt.


Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Matsushita kreeg de zege deels cadeau na een straf die gisteren aan Antonio Giovinazzi werd uitgedeeld. De Japanner was negende geëindigd, maar schoof een plaats op doordat Giovinazzi werd teruggezet van de zevende naar de 11e plaats. Daardoor mocht Matsushita van pole vertrekken.

 R6T4247

Bij de start maakte de ART-coureur geen fout. Hij pakte de kop voor Carlin-coureur Marvin Kirchhöfer en Russian Time's Raffaele Marciello. Vervolgens liep Matsushita met grote stappen uit op zijn achtervolgers. In de 20e ronde liet hij ook de snelste ronde van de wedstrijd noteren, om met dik 13 seconden voorsprong op Kirchhöfer over de streep te komen.

 R6T6853

Zoals vaker was de sprintrace op Monaco een optocht. Tot de 21e ronde waren er geen passeeracties, totdat Sergio Canamasas liet zien waarom hij – als betrekkelijke brokkenpiloot – juist voor Monaco een speciaal Monaco heeft. Vorig jaar werd de Spanjaard derde voor MP, deze keer presenteerde hij het publiek op de enige inhaalmanoeuvres van de race: in de 21e ronde was Gustav Malja zijn slachtoffer, in de 27e ronde was Daniël de Jong aan de beurt.

 R6T4228

In de zevende ronde was er even een VSC omdat Sean Gelael in Ste Devote de vangrail in ging. Vier ronden later stopte Sergey Sirotkin bij Casino, als bekroning op een rampweekend voor de Rus. Jordan King kreeg een paar ronden later een tijdstraf van 10 seconden uitgedeeld nadat hij in de derde ronde Patric Armand een zetje had gegeven, wat tot een uitvalbeurt voor de Indonesiër leidde. Nicholas Latifi viel in de 17e ronde stil.

 R6T5099

Norman Nato (al eens Monaco-winnaar in de FR3.5) zette op de zesde plaats ook twee keer de snelste ronde van de wedstrijd, maar kon geen weg vinden langs Mitch Evans en Alex Lynn, die vierde en vijfde werden.

 R6T5201

MP-coureur Oliver Rowland voelde de hele wedstrijd de hete adem van Artem Markelov in zijn nek, maar de verrassende winnaar van de feature-race bleef achtste. Rowlands teamgenoot Daniël de Jong bezette lang de tiende plaats, maar kon drie ronden voor het einde de dadendrang van Canamasas niet weerstaan. Met drie puntenscores mocht het Nederlandse team desondanks terugkijken op een behoorlijk geslaagd weekend.

GP2, Monaco, sprintrace, 28 mei 2016

1. Nobuharu Matsushita – ART – 30 ronden
2. Marvin Kirchhöfer – Carlin
3. Raffaele Marciello – Russian Time
4. Mitch Evans – Campos
5. Alex Lynn – DAMS
6. Norman Nato – Racing Engineering
7. Oliver Rowland – MP
8. Artem Markelov – Russian Time
9. Arthur Pic – Rapax
10. Sergio Canamasas – Carlin
11. Daniël de Jong – MP
12. Gustav Malja – Rapax
13. Pierre Gasly – Prema
14. Luca Ghiotto – Trident
15. Jimmy Eriksson – Arden
16. Jordan King – Racing Engineering
17. Nabil Jeffri – Arden
18. Antonio Giovinazzi – Prema

Uitgevallen
13e ronde - Nicholas Latifi
10e ronde – Sergey Sirotkin
7e ronde – Sean Gelael
3e ronde – Patric Armand
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet