WTCC

WTCC: López zet met tweede dagzege flinke stap op weg naar titel

Met zijn tweede overwinning van de dag op de Nürburgring zet Citroën-coureur José María López een flinke stap in de richting van zijn derde FIA WTCC-kampioenstitel op rij. In aanwezigheid van Carlos Tavares, de topman van het Peugeot-concern, en Citroën-bestuursvoorzitster Linda Jackson toonde López in de tweede race opnieuw zijn uitzonderlijke klasse. Hij finishte voor Honda-rijder Norbert Michelisz en Tom Chilton in de Sébastien Loeb Racing-Citroën, die opnieuw de best geklasseerde privérijder was.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI, Willem J. Staat

2016 Argentina
Master of the Ring. J.M.Lopez maar komt het WTCC nog terug op de Ring?


Voorafgaand aan de race is er een initiatief van Lada-rijder Gabriele Tarquini om de wedstrijd in plaats van op de Nordschleife alleen op het Grand Prix-circuit van de Nürburgring te laten verrijden vanwege het gevaar van klapbanden zoals in de eerste wedstrijd, maar uiteindelijk blijkt er te weinig tijd om dat voornemen in de praktijk te realiseren. Zo starten de rijders uiteindelijk toch gewoon zoals gepland voor drie ronden op het lange circuit.

160528 WTCC R2 Start
Startfase van de race met López voor Michelisz en Chilton en Huff nog voor Catsburg

Terwijl Catsburg slecht wegkomt, wellicht deels ook veroorzaakt door een probleem met de koppeling, heeft Michelisz een uitstekende start. De Hongaar houdt bij het aanremmen van de eerste bocht het gas erop en pakt zo de eerste plaats voor pole-sitter López, maar bij het uitkomen van de Schumacher-S neemt López de eerste plaats weer over en gaat daarmee als leider in de race de Nordschleife op. Daarachter rijden Michelisz, Chilton, Catsburg, Huff, Bennani, Ekblom en Tarquini. Thed Björk, met een herstelde Volvo, zet Sabine Schmitz onder druk in de strijd om de tiende plaats.

López leidt na de eerste ronde met een voorsprong van drie seconden op Michelisz. Daarachter luidt de volgorde: Chilton, Hoff, Catsburg, Bennani, Tarquini en Valente, maar niet voor lang, want bij het uitkomen van de eerste bocht van het Grand Prix-circuit passeert Ekblom de Lada van Valente en neemt zo de achtste plaats over. Björk passeert Schmitz en is daarmee tiende. Catsburg verliest de vijfde plaats aan Mehdi Bennani en in die volgorde gaat het veld weer de Nordschleife op.

2016 Volvos
Toch felle strijd in het middenveld.

Ekblom passeert Valente en neemt zo de achtste plaats over, vervolgens zit Björk achter de Fransman. Verder vooraan houdt Rob Huff de druk op Chilton hoog in de strijd om de derde plaats. Op de Döttinger Höhe passeert Björk Valente. Aan het eind van de tweede ronde luidt de volgorde: López voor Michelisz, Chilton, Huff, Bennani, Catsburg, Tarquini, Ekblom, Björk en Valente. De marge tussen López en Michelisz is in één ronde echter gedaald van drie naar 0,9 seconden.

Als hij voor de laatste keer de Nordschleife op draait, krijgt López van zijn engineer de aanwijzing 'Manage your engine'. Ekblom passeert bij het aanremmen van Aremberg Tarquini, die de deur open laat, en neemt zo de zevende plaats over op een manier die zo van de Italiaan had kunnen komen. Een paar kilometer later probeert ook Björk het bij Tarquini, maar ditmaal verdedigt de routinier zijn positie met succes.

Huff rijdt in de bochten vrijwel op de achterbumper van Chilton, maar op de langere rechte stukken kan Chilton weer weglopen bij zijn landgenoot. Vooraan rijdt López zijn tweede zege van de dag naar huis, voor Michelisz, Chilton, Huff, Bennani, Catsburg, Ekblom en Björk, die in de slotfase nog Tarquini weet te verschalken. De Italiaan wordt negende, Hugo Valente komt als tiende over de eindstreep. De winst in het ETCC-klassement gaat naar Kris Richard met de Honda Civic, voor Christjohannes Scheiber en Petr Fulin, beide met een SEAT Leon Cup Racer.

2016 Catsburg
Zesde plek voor Catsburg.

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 3 r. in 26:29,665
2. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 0,435
3. Tom Chilton (GBr), Citroën C-Elysée WTCC, op 0,915
4. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 1,908
5. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 2,431
6. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 4,905
7. Fredrik Ekblom (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 6,072
8. Thed Björk (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 8,008

160528 WTCC Podium R2
Podium met Chilton, López en Michelisz, en Marie-Pierre Rossi namens Citroën bij haar laatste optreden na twaalf jaar PR voor de sportafdeling van het merk

Stand na 10 van 24 races:
1. José María López, 193 punten
2. Tiago Monteiro, 124
3. Rob Huff, 122
4. Norbert Michelisz, 120
5. Mehdi Bennani, 93
6. Yvan Muller, 93
7. Tom Chilton, 78
8. Nicky Catsburg, 62
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet