WTCC

WTCC: López wint eerste race Nordschleife, klapbanden zorgen voor uitval Coronel en Monteiro

2016 Finish R1
Schitterende finish tussen de Citroéns in Race 1

Een klapband voor Tiago Monteiro in de laatste ronde bracht de beslissing in de eerste WTCC-race op de Nordschleife. De Portugese coureur crashte met zijn Honda zwaar en verloor daarmee de leiding, terwijl Yvan Muller geen kant uit kon, in botsing kwam met de Honda en ook zijn race beëindigd zag. Daarmee erfde José María López de leiding en reed vervolgens zijn vierde overwinning van het seizoen naar huis, gevolgd door Tom Chilton met de Loeb-Citroën als beste privérijder en Norbert Michelisz met de best geklasseerde fabrieks-Honda. Ook Tom Coronel, op een kansrijke vijfde plaats rijdend, werd het slachtoffer van een klapband op hoge snelheid. Hij liep eveneens flinke schade aan de Chevrolet op en het is niet erg waarschijnlijk dat hij kan deelnemen aan de tweede race. Het aantal klapbanden in het FIA WTCC deze week op de Nürburgring wordt nu toch wel zeer verontrustend.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/Willem J. Staat

160528 WTCC R1 Start
Startfase met Monteiro voor Bennani en Björk

Bij de start leidt Monteiro vanaf pole-position voor Bennani en Björk, terwijl Muller en López al snel terrein goedmaken. Voor Björk is de race snel ten einde vanwege motorproblemen, de Zweed rijdt de pits in, terwijl Bennani fors terugvalt. Monteiro komt terug als leider uit de eerste ronde met een voorsprong van een seconde op Muller, die op zijn beurt weer een tel voorsprong op zijn teamgenoot López heeft. Daarachter rijdt Chilton als beste privatier als vierde, voor Coronel, Michelisz, Bennani, Valente en Huff. Aan het eind van de tweede ronde laat López zijn ambities zien en plaatst een aanval op Muller bij het aanremmen van Tiergarten. In de Mercedes-Arena probeert López het opnieuw, maar dat werkt niet en op zijn beurt verliest de Argentijn kortstondig een plek aan Chilton. Bij de Dunlop-bocht hetstelt López de oorspronkelijke volgorde. De best geklasseerde ETCC-rijder is Petr Fulin op de 16e plaats, gevolgd door Kris Richarden Teddy Clairet.

2016 Monteiro R1
Monteiro nam de leiding in R1 maar belandde in het ziekenhuis.

In de laatste ronde gaat het mis voor Tom Coronel: een klapband rechtsvoor op hoge snelheid bij Schwedenkreuz maakt een voortijdig einde aan de race van onze landgenoot. De ROAL-Chevrolet crasht aan de rechterkant fors in de vangrails. De commentaren van Coronel via de Eurosport-camera's laten aan duidelijkheid weinig te wensen over. Een halve ronde later crasht Monteiro, ook vanwege een klapband. De Honda klapt op hoge snelheid in de vangrails en stijgt een flink eind op alvorens weer op het asfalt te belanden. López kan er aan de rechter kant maar net voorbij, maar Muller kan geen kant uit en raakt de gestrande Civic. Daarmee is de race voor zowel Monteiro als Muller ten einde, waarmee López de leiding van de race in handen krijgt. Monteiro lijkt nogal aangeslagen, het was dan ook een flinke crash.

160528 WTCC Chilton R1 Tom Chilton komt opnieuw sterk voor de dag

López komt als winnaar over de eindstreep, voor Chilton en Michelisz. Huff eindigt grandioos als vierde na vanwege een motorwissel als 16e te zijn gestart. Bennani wordt vijfde voor de beide Lada-rijders Valente en Tarquini, Volvo-coureur Ekblom, Nicky Catsburg in de derde Lada, en gastrijdster Sabine Schmitz, die net als vorig jaar achter een Nederlander in een Lada eindigt. Petr Fulin wint het ETCC-klassement met de SEAT Leon Cup Racer voor Kris Richard (Honda Civic) en Teddy Clairet (Peugeot 308 Racing Cup).


2016 Coronel Klapband
De auto van Coronel na de crash

Uitslag:
1. José María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 3 r. in 26:36,640
2. Tom Chilton (GBr), Citroën C-Elysée WTCC, op 0,526
3. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 6,653
4. Rob Huff (GBr), Honda Civic WTCC, op 7,971
5. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 10,126
6. Hugo Valente (Fra), Lada Vesta WTCC, op 12,568
7. Gabriele Tarquini (Ita), Lada Vesta WTCC, op 12,890
8. Fredrik Ekblom (Zwe), Volvo S60 Polestar, op 12,983
9. Nicky Catsburg (Ned), Lada Vesta WTCC, op 20,389

160528 WTCC R1 podium
Podium met vlnr Michelisz, López, PSA-bestuursvoorzitter Tavares en Chilton

160528 WTCC R2 Catsburg
Nicky Catsburg op de Döttinger Höhe
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet