ACNN

Blaak en Lohuis scoren optimaal tijdens ACNN-races in België

Blaak Bernard op weg naar winst

Bernard Blaak deed goede zaken in het Belgische Zolder tijdens de derde ACNN wedstrijd van dit seizoen. Blaak wist in beide races van de Zilhouette Cup de winst te grijpen. Hij deed dat weloverwogen, zeker in de eerste van de twee races. Juist door in het begin van de wedstrijd weinig risico te nemen, kon hij aan het eind de meeste punten in de wacht slepen. "Het was risicovol de eerste ronden. Door de regen en een oliespoor was de baan spekglad. Daarom heb ik aanvankelijk bewust gas terug genomen. Ik wilde de boel heel houden", aldus Blaak. Later schoof Blaak door naar hogere posities en uiteindelijk pakte hij de eerste plek in de wedstrijd, om die niet meer af te staan.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

In de tweede wedstrijd was het de man uit Erm die van start af aan de leiding reed en geen fouten maakte. Hij incasseerde de volle buit aan punten en kon fors inlopen op koploper Jan Viersen (Haulerwijk), die tweemaal tot de zesde plaats kwam en behoorlijk wat punten morste. In beide races was de tweede plaats weggelegd voor het duo Marcel Schoonhoven (Amersfoort) / Kevin Veltman (Ede). Vooral het rijden van Veltman, een man met vijftien jaar race-ervaring, baarde opzien Hij draaide vooral in race twee erg snelle tijden en dat terwijl hij voor het eerst in een Zilhouette aan de start kwam.

Lohuis winst duimen hoog

Net als Bernard Blaak in de Zilhouette Cup, was ook Ruben Lohuis erg succesvol. Maar dan in de PTC Cup. De coureur uit Nijverdal scoorde optimaal in de twee races van de lichtste klasse. In race één wist hij als geen ander de opdrogende ideale lijn perfect te benutten en liep daardoor zienderogen uit op de naaste belagers. Een van hen, Rody Kuiper (Staphorst), maakte net als de vorige wedstrijd, ook nu indruk. De nieuwkomer in deze klasse werd tweede en een andere jongeling, Ramon Tempelman uit Nieuwleusen, werd derde. In race twee was en bleef de baan kletsnat van de regen, maar het deerde Lohuis niet. Ook nu greep hij de winst. Opnieuw werd Rody Kuiper tweede en een dolgelukkige Rianne Bergman (Zunna) werd derde. Voor haar een prima plek tussen de mannen. Ze bleef debutant Thomas Verhoek de gehele race ruim een seconde voor. "Het eerste traject van het circuit was het moeilijkst voor mij, om Verhoek achter me te houden, maar op het tweede deel nam ik telkens weer zoveel voorsprong, dat hij niet kon passeren." Voor Lohuis betekende de winst een versteviging van zijn eerste plaats in het Cupklassement.

Henk Tappel (Assen) kende op het Circuit Zolder twee uitersten. In race één maakte een aanrijding in de eerste bocht een eind aan de wedstrijd en het betekende voor de koploper in de Ooperon Cup verlies van kostbare punten. Tappel verspeelde daarmee zijn leidende positie in de tussenstand van de Ooperon Cup. "Ik had een goede start en wil in de eerste bocht buitenom iemand passeren, maar plotseling remde die coureur en ik reed er tegenaan. Toen klapte de motorkap open en knapte een olieleiding en het was gebeurd."

Tappel aan kop race 2 operon Cup Zolder

Wonder boven wonder gelukte het Tappel om het verloren gegane terrein in race twee goed te maken. Na lang sleutelen met zijn technische staf, kreeg hij zijn BMW weer rijklaar en met de moed der wanhoop greep Tappel direct bij de start de kop en stond die niet meer af. Dolgelukkig stond de Asser routinier na afloop op de hoogste trede van het ereschavot en liet alle gelukwensen breeduit lachend over zich heen komen. De man die van de misstap van Tappel kon profiteren, Robert Ackerman (Veendam) deed dat maar ten dele. Na de winst in race één, kwam Ackerman in de tweede race niet verder dan de derde plek. Toch heeft Ackerman door die klasseringen Henk Tappel van de eerste plek gestoten in de tussenstand van de Ooperon Cup.

De races op het Circuit Zolder werden grotendeels onder natte omstandigheden verreden en dat gaf hier en daar enige onverwachte klasseringen.

De volgende ACNN races zijn op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Dan wordt gereden op het nieuwe circuit in het Duitse Meppen, net over de grens bij Emmen. Met de vierde ACNN Cuprace wordt de nieuwe raceaccommodatie op Racepark Meppen dat weekend officieel geopend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet