DTM

DTM: Glock wint BMW-galavoorstelling, sterk optreden Ekström beloond met tweede plaats

160522 DTM Glock action
Timo Glock was in zijn 'yellow beast', zoals hij zijn BMW noemt, een klasse apart

Nadat hij zijn tweede plaats in de zondagsrace van Hockenheim naderhand weer kwijtraakte, omdat de kofferklep van zijn BMW M4 DTM na provisorische reparatie niet conform het reglement bleek, was er nu genoegdoening voor BMW-coureur Timo Glock. In de zondagsrace op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg reed de Duitser vanaf de derde startplaats al na twee ronden op kop en stond deze positie vervolgens ook niet meer af. Voor Glock was het de derde overwinning in zijn DTM-loopbaan. Audi behaalde met Mattias Ekström en Jamie Green de tweede en de derde plaats, waarbij met name het resultaat van Ekström de beloning was voor een perfecte strategie, die de Zweed van de elfde startplaats naar de tweede plek in de eindrangschikking bracht. Voor Mercedes-Benz was het een miserabele racedag: voor het eerst sinds Hungaroring 2014 scoorde het merk uit Stuttgart in een DTM-race geen enkel punt!

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR Presse

In de kwalificatie zette Jamie Green zijn Audi RS 5 DTM op de pole-position, maar met name BMW was dominant: met António Félix da Costa, Timo Glock en Maxime Martin op de plaatsen twee tot en met vier, Augusto Farfus, Bruno Spengler en Tom Blomqvist op de zesde tot en met achtste plaats en Marco Wittmann als tiende reden er zeven van de acht BMW-rijders in de top tien. Alleen Martin Tomczyk kreeg het met de 18e tijd niet voor elkaar.

160522 DTM Start Start van de race met Green voor Félix da Costa en Glock

Bij de start van de race, met een luchttemperatuur van 32,1 graden onder zomerse omstandigheden, neemt pole-sitter Green de leiding voor Félix da Costa en Glock. Bij het uitkomen van de eerste bocht passeert Glock al zijn Portugese merkgenoot en was daarmee tweede. Vanaf de tweede ronde kunnen de coureurs de klapvleugel gebruiken en met dat hulpmiddel maakt Glock ook snel korte metten met Green: al in de tweede ronde rijdt de Duitser aan de leiding.

160522 DTM Race Ekstroem Dankzij een goede strategie wordt Ekström (hier voor Scheider en Auer) tweede

Een aanrijding tussen Wickens en Müller in de tweede ronde leidt tot een interventie van de safety-car. In ronde zes wordt de race weer vrijgegeven, Félix da Costa verloor plaatsen aan Mortara, Farfus en Martin. In de 14e ronde komen de eerste rijders binnen voor hun verplichte pitstop, maar Ekström stelt zijn stop uit tot de 28e ronde. Daarmee legt hij de basis voor een goede klassering, want na de bandenwissel komt hij als derde achter Glock en Green de baan weer op. In de 37e ronde passeert Ekström Green en neemt zo de tweede plaats over. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Glock wint voor Ekström en Green. BMW-rijders Farfus, Martin, Blomqvist en Wittmann eindigen op de plaatsen vier tot en met zeven, daarachter completeren Mike Rockenfeller (Audi) als achtste, Bruno Spengler (BMW) als negende en Timo Scheider (Audi) als tiende de top tien.

Bij Scheider gaat dat niet zonder incident: in de slotfase krijgt hij het aan de stok met de sterk opgeklommen Gary Paffett, waarop de Brit het gras in moet. De wedstrijdleiding laat het bij een waarschuwing voor Scheider, maar een nare bijsmaak blijft na de 'Schieb-ihn-raus-affaire' op hetzelfde circuit in augustus vorig jaar. Edoardo Mortara, die in de 24e ronde in botsing is gekomen met António Félix da Costa, krijgt een zwaardere straf: hij moet in de startopstelling voor de volgende race drie plaatsen terug.

Uitslag:
1. Timo Glock (Dui), BMW M4 DTM, 42 r. in 1.01:30,006
2. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, op 2,215
3. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, op 6,014
4. Augusto Farfus (Bra), BMW M4 DTM, op 10,399
5. Maxime Martin (Bel), BMW M4 DTM, op 11,012
6. Tom Blomqvist (GBr), BMW M4 DTM, op 11,643
7. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 12,242
8. Mike Rockenfeller (Dui), Audi RS 5 DTM, op 14,301

160522 DTM Glock PF Blijdschap bij racewinnaar Glock

Stand na 4 van 18 races:
1. Paul Di Resta, 43 punten
2. Edoardo Mortara, 40
3. Timo Glock, 37
4. Maxime Martin, 37
5. Marco Wittmann, 35
6. Tom Blomqvist, 34
7. Augusto Farfus, 32
8. Robert Wickens, 28
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet