V8 Supercars

V8 Supercars: Tim Slade heeft zegesmaak te pakken. Tweede zege op Winton

Na 227 races gewacht te hebben heeft Tim Slade duidelijk de zegesmaak te pakken. De BJR Freightliner Racing-coureur zegevierde eveneens in de hoofdwedstrijd op Winton en pakte zijn tweede V8 Supercaroverwinning dit weekend. Mark Winterbottom eindigde als tweede en DJR Team Penske-coureur Fabian Coulthard als derde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's DJR Team Penkse/BJR/PRA

2916 Salde Winton R3
Met twee zeges op Winton kwam er eindelijk een doorbraak voor Tim Slade.


Tim Slade heeft zegesmaak te pakken. Tweede zege dit weekend op Winton
Fabian Coulthard maakte met zijn DJR Team Penske Falcon een spetterende start op Winton en wist de leiding tot aan de eerste pitstopcyclus te behouden. Hoewel zijn superstart "under investigation" was, werden er door de wedstrijdleiding geen sancties genomen. Vanaf een vierde startplek vond Tim Slade de aansluiting bij Coulthard en beiden kwamen vrijwel gelijktijdig naar binnen. In de pits behaalde Slade zijn voordeel en kwam als eerste weer naar buiten en wist een voorsprong van ruim negen seconden op Coulthard op te bouwen. Even leek een safetycar wat roet in het eten te gooien, maar een driestop strategie was exact hetgeen wat Tim nodig had om de leiding te continueren. Na de laatste stop instrueerde het team om tot het einde te blijven pushen. En Slade deed dit perfect. Hij versloeg Mark Winterbottom met een voorsprong van meer dan zeven seconden.

Tim Slade: "Na de safetycar wist ik niet waar ik mij exact bevond maar ik maakte mij geen zorgen. Want ik wist dat het team over een goede strategie beschikte. Een safetycar kan soms in je voor of nadeel werken. Vandaag beschikten wij over voldoende snelheid en ook de banden deden het perfect. Ik was er op gefocust om vooral geen fouten te maken en te pushen. Het was voor mij de eerste keer dat ik een overwinnings dougnut mocht doen. Ik geloof niet dat er nog erg veel van de banden over is. Wij zijn op het platteland dus ik besloot nog een extra doughnut te doen.Deze klasse is zo competitief en ik hoop nu dat ik mijn momentum een beetje kan behouden. Alle kaarten zijn dit weekend onze kant uitgevallen. Voor de volgende wedstrijd op Darwin geeft mij dit veel vertrouwen. Zeker omdat die baan over veel grip beschikt. Daar maak ik mij pas na volgende week meer zorgen over. De overwinningsroes is nog niet geheel bezonken."

2016 Winterbottom 2
Mark Winterbottom op weg naar de tweede plek.

Slade's superieure snelheid stelde hem 27 ronden voor het einde in staat om een voorsprong van ruim 1.5 secs. op Mark Winterbottom op te bouwen. Bij de laatste pitstopcyclus ging Fabian Coulthard drie ronden later dan de concurrentie naar binnen. Het leverde hem een derde plek op. Shane van Gisbergen eindigde als vierde gevolgd door Cameron Waters.

Mark Winterbottom die zich als tiende gekwalificeerd had, eindigde in de PRA Bottle O Ford Falcon FGX als tweede. Mark Winterbottom: "Eigenlijk was de auto erg goed. De kwalificatie was nogal matig omdat de baan constant veranderde en wij eigenlijk de auto niet aanpasten. Met nog 43 ronden te gaan beschikte ik over een setje banden dat het zolang moest uithouden en het is crazy dat dit ook nog gebeurde. Toen Fabian mij passeerde was hij duidelijk sneller, maar als je zowel in een rechte lijn kunt remmen en door blijf gaan wordt het moeilijk om te passeren. Ik heb hem niet afgeblokt. Ik bleef maar als een truck doorgaan en vier ronden voor het einde reed ik zelfs mijn snelste ronde. Ik ben trots op mijn team. Zij bleven bij hun strategie en haalden het maximale eruit."

2016 Coulthard Winton
DJR Team Penske heeft duidelijk de aansluiting bij de topteams gevonden.

Fabian Coulthard's start werd even in twijfel getrokken maar de wedstrijdleiding besloot geen sancties te nemen. Coulthard eindigde als derde. Fabian Coulthard: " Het was een erg goede dag. Een U-turn vergeleken met gisteren. Een beloning voor al het werk wat we gedaan hebben. DJR Team Penske staat nog maar aan het begin en er ligt nog een lange weg voor ons. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Mijn start was super. Wat dat betreft ben ik een leeuw en beschik ik over katachtige reflexen. Het team vertelde mij dat ik "under investigation" was, maar zelf heb ik er nooit aan getwijfeld. De snelheid was OK maar het tweede setje banden was niet zo goed als het eerste. Maar in totaal een erg verheugend resultaat."

2016 Reynolds Erebus 6
Punten voor Erebus Motorsport op Winton.

Uitslag
1 Freightliner Racing Tim Slade Holden Commodore VF 67 ronden01:33:49.3933
2 The Bottle-O Racing Team Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 67 ronden 01:33:56.0736
3 DJR Team Penske Fabian Coulthard Ford Falcon FG/X 67 ronden 01:33:56.7507
4 Red Bull Racing Australia Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 67 Ronden 01:34:03.4779
5 Monster Energy Racing Cameron Waters Ford Falcon FG/X 67 ronden  01:34:07.5390
6 Erebus Motorsport Penrite David Reynolds Holden Commodore VF 67 ronden 01:34:09.5289
7 DJR Team Penske Scott Pye Ford Falcon FG/X 67 ronden 01:34:10.8442
8 TeamVortex Craig Lowndes Holden Commodore VF 67 ronden 01:34:13.1709
9 Red Bull Racing Australia Jamie Whincup Holden Commodore VF 67 ronden 01:34:15.2791
10 Nissan Motorsport Michael Caruso Nissan Altima 67 ronden 01:34:19.6292

2016 Slade Podium
Tim Slade,de grote overwinnaar op Winton.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet