Formula E

Formule E: Buemi wint BMW I Berlijn ePrix. Inhaalrace Robin Frijns

Door zijn overwinning in de BMW i Berlijn ePrix bedraagt het verschil tussen de Zwitser Sebastien Buemi en de Braziliaan Lucas di Grassi slechts één punt voor de finale in Londen volgende maand. Een neutralisatie kort voor het einde van de wedstrijd bracht Buemi's zegekansen even in gevaar.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Fia Formule E

Race
Start op historische bodem. Maar niet de Avusring.


Buemi wint BMW i Berlijn ePrix
Loïc Duval's gestrande Dragon bolide zorgde voor een slotneutralisatie en maakt het in Berlijn nog even extra spannend. Maar direct bij de herstart ging eDams-coureur Buemi er vandoor en pakte zijn derde seizoenszege. Eerder in de wedstrijd had Buemi de Fransman Jean Eric Vergne al het nakijken gegeven.

Sebastien Buemi: " De eerste ronde is altijd een beetje tricky omdat je nooit weet hoeveel energie je gaat verbruiken en daarom besloot ik om hem te laten passeren. Maar na vier of vijf rondjes besloot hij te besparen dus toen ging ik aan hem voorbij. Hij gooide wel de deur dicht maar ik focuste mij erop om een voorsprong op te bouwen. Met de tweede auto besloot ik voor de snelste ronde te gaan, maar het was ook niet de snelste wedstrijd waarin je veel energie moest besparen. Aan het einde slaagde ik er dan toch niet in en daarom ben ik toch wel een beetje teleurgesteld want dit waren toch twee extra punten geweest.

Daniel Abt
Mooie thuiswedstrijd van Daniel Abt.

Met een tweede plek behaalde Daniel Abt in zijn thuisrace(15.000 bezoekers) zijn beste Formule E resultaat. Daniel Abt: " Het was prachtig. Een schitterende atmosfeer. De laatste dagen waren dan ook fantastisch. Bij de start van de wedstrijd wist ik dat ik het kon doen maar ik had wel enkele sterke tegenstanders en wist dat het wel eens tricky kon worden. Ik had een goede start maar in de eerste bocht was het toch wel een beetje krap. JEV(Jean Eric Vergne) verdedigde zich behoorlijk agressief. Dus ik moest wel een erg overtuigende move maken want de kans om te crashen was behoorlijk groot. Gelukkig slaagde ik daarin en dit gaf mij enorm veel vertrouwen,maar enkele rijders aan de staart van het veld wisten bij de tweede stint kennelijk niet wat de blauwe vlag betekende. Aan het eind werd het weer spannend want Prost kwam wel erg dichtbij. Zelfs met de safetycar was het perfect en de team en gaf mij een goede auto vandaag."
Vanaf een achtste startplek eindigde Lucas di Grassi alsnog als derde. Di Grassi leverde een zwaar gevecht met Prost en Vergne, maar kwam niet echt bij zijn teammaat Abt in de buurt om vrij baan te krijgen.

Lucas di Grassi: "Ik startte als achtste maar toch ben ik blij. Ik had werkelijk alles tegen zoals JEV en de safetycar. En ook Prost maakte het mij niet gemakkelijk om te passeren. Maar ik slaagde erin om weer een mooi podium te behalen. Het is close voor Londen waar de titel beslist gaat worden.

Karl Marx Platz
Prachtig gezicht. Formule E door de Berlijnse chicane.

Inhaalraces Frijns en Heidfeld
Na een slechte kwalificatie reed Robin Frijns een schitterende wedstrijd en eindigde voor het team van Andretti Amlin als zesde. Voor Nick Heidfeld gold hetzelfde. Heidfeld werd vanwege incorrecte bandenspanningen naar de laatste startrij verbannen maar reed eveneens een schitterende inhaalwedstrijd waarin hij als zevende eindigde.

De Zwitserse Simona de Silvestro reed met een negende plek wederom in de punten terwijl Mike Conway voor het team van Venturi met een achtste plek zijn beste resultaat behaalde. Teamgenoot Stephane Sarrazin deed het nog beter. Hij behaalde in elke tot nu verreden wedstrijd punten. Evenals Nick Heidfeld zag Bruno Senna zijn beste kwalificatieresultaat in rook opgaan maar liet wel de snelste ronde noteren."

De Berlijnse senator Cornelia Yzer: "Het FIA Formule Kampioenschap heeft Berlijn van 0-100 in drie seconden geëlectrificeerd. De wedstrijd in het hart van de stad was niet alleen spectacular maar heeft niet alleen duizenden fans op de Karl Marx Allee in vervoering gebracht maar bracht miljoenen spektakel op de TV schermen over de gehele wereld.

 Buemi winnaar
De finale gaat tussen Buemi en Di Grassi. Superspannend. Het verschil bedraag slechts 1 punt.

Uitslag
1. Sebastien Buemi, Renault e.dams, 53:46.086s
2. Daniel Abt, Abt Schaeffler Audi Sport, +1.767s
3. Lucas di Grassi, Abt Schaeffler Audi Sport, +2.381s
4. Nico Prost, Renault e.dams, +3.328s
5. Jean-Eric Vergne, DS Virgin Racing, +4.927s
6. Robin Frijns, Andretti Formula E, +6.501s
7. Nick Heidfeld, Mahindra Racing, +7.700s
8. Mike Conway, Venturi, +8.305s
9. Simona de Silvestro, Andretti Formula E, +12.473s
10. Stephane Sarrazin, Venturi, +13.241s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet