DTM

DTM: BMW sterk in eerste race Red Bull Ring

160521 DTM R1 BMWs
Wittmann wint in Red Bull-kleuren voor Blomqvist op de Red Bull Ring

Na het succes van Hockenheim, waar in de tweede race met Paul Di Resta weliswaar een Mercedes-Benz-coureur won, maar vijf BMW-coureurs in de top tien eindigden (voor de diskwalificatie van Timo Glock zelfs zes), was het merk uit München ook in de eerste DTM-wedstrijd op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg succesvol. Voor het eerst sinds zijn kampioensjaar 2014 won Marco Wittmann weer eens een DTM-race, merkgenoot Tom Blomqvist eindigde als tweede. De enige niet-BMW-rijder op het podium was Audi-rijder Edoardo Mortara, die als derde over de eindstreep kwam. Ook de plaatsen vier, vijf en zes gingen naar BMW-rijders met respectievelijk Timo Glock, Martin Tomczyk en Maxime Martin. Daarachter volgde met Paul Di Resta de best geklasseerde Mercedes-Benz-coureur op de zevende plaats. Adrien Tambay (Audi), Augusto Farfus (BMW) en Nico Müller (Audi) completeerden de top tien.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

160521 DTM R1 Start Start van de race onder zomers-warme omstandigheden

Blijkbaar hadden de DTM-coureurs na het nogal onstuimige weekeinde tijdens de seizoensopening in Hockenheim de instructie gekregen om het op de Red Bull Ring iets rustiger aan te doen, want de eerste race bood opmerkelijk weinig spektakel. Daniel Juncadella komt niet weg bij de start en zal na vijf ronden zijn auto met ophangingsschade langs de baan parkeren. In de eerste bocht na de start komen Ekström, Martin en Félix da Costa met elkaar in botsing. Ekströms Audi gaat volledig in de rondte, waardoor de Zweed terugvalt tot aan de staart van het veld.

160521 DTM R1 Ekstroem
Ekström in de rondte na contact met Martin en Félix da Costa

In de vijfde ronde valt ook Vietoris uit na contact met Götz. Een ronde later passeert Félix da Costa de Mercedes van Paul Di Resta en neemt zo de achtste plaats over, maar de manoeuvre vindt plaats op een punt waar gele vlaggen gezwaaid worden vanwege de gestrande auto van Jundadella. De wedstrijdleiding grijpt snel in en geeft de Portugees een drive-through-penalty. Halverwege leidt Wittmann voor Blomqvist, Mortara, Glock, Tomczyk, Martin, Di Resta, Tambay, Farfus en Götz.

Glock zet Mortara in de strijd om de derde plaats onder druk, maar het komt niet tot positiewisselingen. Dat is wel het geval bij Götz, die in de slotfase van de race zijn maximale aantal DRS-mogelijkheden verbruikt heeft en terugvalt naar de 15e plaats. Voor de rest zijn er geen noemenswaardige veranderingen en zo win Wittmann voor Blomqvist, Mortara, Glock, Tomczyk en Martin. Lokale held Lucas Auer komt voor eigen publiek in Oostenrijk niet uit de verf: hij komt snelheid tekort en eindigt als 21e.

160521 DTM R1 Wittmann podium
Voor het eerst sinds Nürburgring 2014 weer eens racewinnaar in de DTM: Marco Wittmann

Uitslag:
1. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, 30 r. in 42:10,795 (gem. 184,609 km/u)
2. Tom Blomqvist (GBr), BMW M4 DTM, op 0,726
3. Edoardo Mortara (Ita), Audi RS 5 DTM, op 1,251
4. Timo Glock (Dui), BMW M4 DTM, op 5,566
5. Martin Tomczyk (Dui), BMW M4 DTM op 6,222
6. Maxime Martin (Bel), BMW M4 DTM, op 10,712
7. Paul Di Resta (GBr), Mercedes-AMG C 63 DTM, op 12,182
8. Adrien Tambay (Fra), Audi RS 5 DTM, op 12,736

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet