GT

F3/GT4: Groeten uit Pau

IMG 3707
Toeschouwers op de Boulevard des Pyrenées, met goed zicht op de 'Virage de la gare'

Het afgelopen weekeinde vond op het stratencircuit in het Zuid-Franse Pau de 75e editie van de 'Grand Prix de Pau' plaats. De historie van het evenement gaat al terug tot 1901, toen er door de plaatselijke automobielclub een stratenrace van 300 km van Pau naar Bayonne, Tarbes en weer terug werd georganiseerd. De eerste 'Grand Prix de Pau' op het stratencircuit in de stad vond in februari 1933 plaats, in de sneeuw (!), met Marcel Lehoux als winnaar. Sinds 1935 wordt er op het huidige parcours in min of meer ongewijzigde vorm geracet en in de loop der jaren verwierf Pau de status van klassieker voor ondermeer Formule 2, Formule 3000, WTCC en alweer sinds enkele jaren de Formule 3. Voor het eerst sinds ruim tien jaar kwamen er ook weer eens GT's in actie: de Competition102 GT4 European Series maakte dit jaar deel uit van het programma. AUTOSPORT.NL was ter plekke en maakte een reportage.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Co van der Gragt en René de Boer

IMG 3683 

Op de Place Clemenceau, het grote stadsplein van Pau, was een expositie ingericht ter gelegenheid van het jubileum van de race.

IMG 9655

Precies 50 jaar geleden, tijdens het Pinksterweekeinde van 1966, werd in Pau de eerste race voor de toen nieuwe merkencup met de Renault R8 Gordini gehouden, waarmee de basis werd gelegd voor het ongekende succesnummer dat de Renault-merkencompetitie in de Europese autosport geworden zijn. Passend dat er dus ook zo'n Gordini tentoongesteld werd, evenals een vergelijkbare variant van de latere bouwreeks R12.

IMG 3733

Dit jaar was de Franse Clio Cup van de partij in Pau.

IMG 3736

Mét gastrijders vanuit Nederland, want Team Bleekemolen zette drie Clio's voor Michael en Sebastiaan Bleekemolen en voor René Steenmetz in.

MGP 4963

Op vrijdag en zaterdag viel de regen met bakken uit de hemel. Dat betekende lichten aan, en overuren voor de ruitenwissers.

IMG 3763

Een bijzonder sympathieke klasse vinden we in Frankrijk al sinds een aantal jaren de twin'cup, waarin met Renaults Twingo van de eerste generatie gereden wordt. Startvelden van rond de 80 auto's zijn geen uitzondering en doen denken aan de hoogtijdagen van de merkencups met de Vijfjes. De kosten zijn laag en het nodige contact wordt niet geschuwd.

MG5D5645

IMG 9683

Peugeot was vertegenwoordigd met de Franse RCZ-Cup, waarvan de auto's na de verregende sessie werden schoongespoten. Dat was wel nodig ook!
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet