NASCAR

NASCAR: Matt Kenseth temt de Monster Mile in Dover

JGR-Toyota-coureur Matt Kenseth wist de Monser Mile in Dover te temmen. Dit kon niet gezegd worden van zesvoudig kampioen Jimmie Johson waarbij na een herstart de transmissie brak. Het resultaat was een Talladega-achtige crash waarbij niet minder dan 18 auto's betrokken waren. Dover wordt dan ook niet voor niets de Monster Mile genoemd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Start Dover
Start in Dover en Kevin Harvick neemt de leiding.


Matt Kenseth temt de Monster Mile in Dover
In een opwindende 35 ronden durende eindsprint overwon Matt Kenseth een auto die "loose" was maar ook zijn achtervolgers Kyle Larson en Chase Elliott die het hem niet bepaald gemakkelijk maakten. Kenseth versloeg Larson met een voorsprong van 0.187 secs. Elliott behaalde met een derde plek zijn beste rookie resultaat. In de laatste zes NASCAR Sprint Cup-wedstrijden zegevierde het team van Joe Gibbs vijfmaal. Voor Kenseth betekende het zijn 37e NASCAR Sprint Cup-overwinning en het team van Joe Gibbs kwam in de eeuwige ranglijst op gelijke hoogte met Roush Fenway Racing. Beide teams hebben maar liefst 135 NASCAR Sprint Cup-overwinningen op hun naam staan.

Matt Kenseth: "Het waren een paar zwaar maanden voor mij maar ik voel me opgelucht om hier te staan. Crewchief Jason Ratcliff verrichtte evenals Toyota Racing Developments fantastisch werk met de afstellingen. Wij beschikten vandaag over een goede auto. Hoewel sommigen gedurende de wedstrijd beter waren dacht ik wel dat we competitief genoeg zijn. Kyle Busch gaf alles wat ik nodig had maar ik wist hem ook achter mij te houden."

Kyle Larson Dover
Kyle Larson vocht een mooi sportief gevecht met Matt Kenseth uit.

Een crash van Jimmie Johnson in de 355e ronde speelde Kenseth uiteindelijk volledig in de kaart. Na een neutralisatie had Johnson twee nieuwe banden laten monteren maar toen het licht op groen sprong brak de transmissie van de HMS Chevrolet en Jimmie was niet in staat om te schakelen. Het resultaat was een megaklapper waarbij 18 auto's betrokken waren en de wedstrijd enige tijd met Code Rood onderbroken moest worden.

Na een elf minuten durende Rode Vlag Periode kon de wedstrijd opnieuw hervat worden. Bij de eerste herstart in de 360e ronde ging Carl Edwards na een touché van Kyle Larson hard de muur in en moest andermaal geneutraliseerd worden.
Bij de allerlaatste herstart in de 366e ronde reden Kenseth en Larson wiel-aan-wiel. In de 381 ging Elliott kortstondig aan Larson voorbij maar moest zijn tweede positie drie ronden later in het verkeer alweer prijsgeven."

Kyle Larson: "Ik zat een aantal keren kort op zijn bumper. Ik had hem misschien meermaals kunnen pakken maar ik wilde geen vuil spel spelen. Voor Matt Kenseth heb ik respect. Een coureur die altijd netjes is. Hij heeft altijd met respect tegen mij geracet dus dan doe ik dit ook tegen hem. Ik probeerde het hem zo lastig mogelijk te maken. Hij stond in Victory Lane en ik niet. Misschien had ik het anders moeten doen, een klein duwtje. Ik weet het niet.

Het zou mooi geweest zijn als ik nu al in "The Chase" gezeten had en daarvoor moeten we nog veel punten goed maken. Maar met wedstrijden zoals vandaag moet dit geen probleem zijn."

De als vierde geëindigde Chevrolet van Kasey Kahne werd na afloop bij de nakeuring niet in orde bevonden. De auto zal later deze week in het NASCAR Research and Development Centre nader geëvolueerd worden.

Winnaar Kenseth Dover
Eindelijk een overwinning voor Matt Kenseth bij JGR Racing. Het werd overigens wel tijd.

Uitslag
1. Matt Kenseth Toyota 400 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 400 ronden
3. Chase Elliott Chevrolet 400 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 400 ronden
5. Kurt Busch Chevrolet 400 ronden
6. Brad Keselowski Ford 400 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
8. Ryan Blaney Ford 400 ronden
9. Martin Truex Jr Toyota 400 ronden
10. Trevor Bayne Ford 400 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet