GT

GT: HTP Motorsport boekt overwinning op Silverstone

VSA BES SIL16 GR8R6055

HTP Motorsport heeft de tweede race van de Blancpain GT Series Endurance Cup gewonnen. Het Duitse team, dat bij de openingsrace op Monza nipt werd verslagen door de Garage 59 McLaren, wist op Silverstone de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS in de slotfase achter zich te houden. Laurens Vanthoor kwam achter Maximilian Buhk als tweede over de streep, voor Jeroen Bleekemolen.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Vision Sport Agency

GRT Grasser Racing Team Lamborghini-coureur Mirko Bortolotti vertrok vanaf pole en de Italiaan bleef het hele eerste uur aan de leiding, gevolgd door de ISR Audi van Franck Perera. Achter de nummers 1 en 2 wist Dominik Baumann de ROWE Racing BMW van Maxime Martin te passeren

Een korte stop voor Dries Vanthoor betekende dat de WRT Audi na de eerste ronde pit stops direct achter de Grasser Lamborghini, nu bestuurd door Rolf Ineichen, kwam te rijden. Binnen tien minuten na de pit stops wist Vanthoor Ineichen te passeren en vrijwel direct kwam ook HTP Motorsport-coureur Jazeman Jaafar langszij. De Maleisische coureur haalde een ronde later in het verkeer ook Vanthoor in. Met een voorsprong van vijf seconden dook hij aan het einde van zijn stint de pits in.

VSA BES SIL16 GR8R5846

De derde en laatste stint leverde een mooi duel tussen Maximilian Buhk en Laurens Vanthoor op. Met nog een uur te gaan was het onderlinge verschil slechts twee-en-een-halve seconde. Buhk wist die voorsprong in eerste instantie iets uit te bouwen, tot een chaotische safety car periode het veld weer bij elkaar bracht. Na twee mislukte pogingen om de wedstrijd te herstarten, ging het bij de derde keer wel goed. Vanthoor bleef achter Buhk hangen en kwam de Duitser niet voorbij.

Na 83 ronden kwam Buhk als eerste over de streep, op een kleine seconde gevolgd door Vanthoor. Bleekemolen kwam op 23 seconden als derde over de streep. Indy Dontje leek op de vierde plaats af te stevenen, maar werd in de slotfase in verkeer nog gepasseerd door de ROWE Racing BMW M6 GT3 van Alexander Sims.

In Pro-Am ging de overwinning naar Black Falcon. Maro Engel maakte in de laatste ronde optimaal gebruik van het drukke verkeer en haalde de ISR Audi en Oman Racing Team Aston Martin in. In de Am Cup ging de overwinning naar de Rinaldi Racing Ferrari 488 GT3.

VSA BES SIL16 GR8R5445

Nick Catsburg en Stef Dusseldorp kwamen met de ROWE Racing BMW M6 GT3 als 12e over de finish, een seconde voor de WRT Audi van Robin Frijns. Peter Kox en zijn teamgenoten eindigden de race als 23e, Max Koebolt werd 30e, terwijl Jeroen Mul en Max van Splunteren door problemen in de beginfase als 44e werden geklasseerd.

Uitslag Blancpain GT Series Endurance Cup Silverstone
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet