Formula 4

F4NEZ: Jarno Opmeer wint door safetycar onderbroken derde race

CY7H3628

Jarno Opmeer heeft ook de tweede SMP F4 NEZ wedstrijd van de 1ste Pinksterdag op zijn naam geschreven. Helaas werd de race tot drie keer toe door een safetycar-periode onderbroken waardoor van een echte wedstrijd nooit sprake was. Tuomas Tujula passeerde als tweede de finish terwijl Alexander Vartanyan het podium compleet maakte. In eerste instantie leek Richard Verschoor de wedstrijd overtuigend naar zich toe te trekken, maar de KTF-rijder werd wegens het bewegen bij de start getrakteerd op een drivethrough penalty. Minstens zo ongelukkig was Danny Kroes die eerst bij de start bleef staan en vervolgens met schade de pits moest opzoeken.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus


Met de in Red Bull-kleuren gehulde KNAF Talent First-rijder Richard Verschoor op poleposition en KNAF Academy-pupil Jarno Opmeer op twee ging de derde en laatste SMP F4 NEZ wedstrijd van het pinksterweekend van start. Tuomas Tujula op drie en de in de tweede kwalificatie verrassend snelle Xavier Lloveras op vier. Met een vijfde plaats mocht KNAF Academy-pupil Danny Kroes van zijn beste startpositie van het seizoen beginnen.

Na zijn volledig mislukte start bij race twee was Verschoor nu beter weg, op de hielen gezeten door Opmeer. Dit keer was het echter Kroes die bij de start stil bleef staan en ver achter het veld moest aansluiten. Voor Roman Lebedev eindigde de race al in de eerste ronde toen de Rus spinde en vast kwam te staan. Gevolg was dat de safetycar de baan in moest, terwijl op dat moment ook wat druppels begonnen te vallen, zonder dat de baan overigens echt vochtig werd. De volgorde achter de safetycar was daarmee Verschoor, Opmeer, Tujula, Lloveras, Alexander Vartanyan en Nikita Sitnikov. Kroes moest vanaf een 18de plaats een inhaalrace gaan beginnen. Terwijl het veld nog achter de safetycar reed kwam de mededeling dat Verschoor 'under investigation' was.

CY7H3391

Bij de herstart waren er nog 15 minuten te gaan. Verschoor was bij de les en pakte meteen een paar meter op Opmeer, terwijl in de Hugenholtzbocht Tuomas Haapalainen en Artem Slotskii spinden en daarmee verantwoordelijk waren voor meteen weer een safetycar. Kroes had goed geprofiteerd en kwam als twaalfde achter de tweede safetycar terecht. Aan kop hadden zich in die ene vrije ronde toch een paar wijzigingen voorgedaan. Verschoor leidde weliswaar nog steeds voor Opmeer en Tujula, maar Lloveras was weggevallen terwijl Roope Markkanen was opgeklommen naar plek vier. Op vijf Vartanyan, gevolgd door de eveneens weggezakte Sitnikov.

Bij het vertrek van de tweede safetycar stonden er nog acht minuten op de klok. Verschoor was opnieuw goed weg, met Opmeer op twee en Tujula op drie. Verschoor had duidelijk de gang erin want na een ronde had de KTF-rijder aan gaatje van 0,8 seconden naar Opmeer. Achter dit drietal was Roope Markkanen de nodige posities kwijtgeraakt. Met nog vier minuten te gaan kreeg Verschoor een drivethrough penalty voor een beweging die zijn auto bij de start gemaakt zou hebben. De Nederlander koos ervoor om meteen binnen te komen waardoor Opmeer de eerste positie in de schoot geworpen kreeg. Op datzelfde moment kwam ook Kroes met schade naar binnen. "Achter de safetycar werd ik hard van achteren aangereden waardoor ik doorschoot en de neus van mijn auto tegen een voorligger beschadigde. Ik kon nog wel een paar ronden door, maar daarna reed er nog iemand tegen mijn neus en was het over", aldus de ongelukkige Kroes.

Met nog anderhalve minuut te gaan kwam voor de derde keer de safetycar de baan in waardoor direct duidelijk was dat er ook achter de safetycar gefinisht zou gaan worden. Daarmee pakte Opmeer voor de tweede keer vandaag de winst, voor Tujula, Vartanyan en Sitnikov. Door zijn drivethrough werd Verschoor als dertiende geklasseerd.

BX5C2457

Uitslag race 3 SMP F4 NEZ
Zandvoort, zondag 15 mei 2016
1. Jarno Opmeer (NL) 12 ronden in 29:25.741
2. Tuomas Tujula (FI) + 0.317
3. Alexander Vartanyan (RU) + 0.674
4. Nikita Sitnikov (RU) + 0.931
5. Juho Valtanen (FI) + 1.613
6. Roope Markkanen (FI) + 2.328
7. Artem Petrov (RU) + 3.023
8. Zakhar Slutskii (RU) + 3.169
9. Aleksander Maslennikov (RU) + 4.138
10. Henri Kauppi (FI) + 4.245
11. Vladimir Tziortzis (RU) + 4.807
12. Xavier Lloveras (ES) + 4.924
13. Richard Verschoor (NL) + 6.615
14. Rasmus Markkanen (FI) + 2 ronden

Niet geklasseerd
Danny Kroes (NL) + 3 ronden
Gleb Zotov (RU) + 4 ronden
Nikita Volegov (RU) + 6 ronden
Artem Slutskii (RU) + 9 ronden
Tuomas Haapalainen (FI) + 12 ronden
Roman Lebedev (RU) + 12 ronden

Snelste ronde: Tuomas Tujula 1:40.811

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet