Formule 3

F3: Lorandi wordt tiende Italiaanse winnaar 'Grand Prix de Pau', Stroll neemt leiding EK over

160515 F3 Lorandi R3
In navolging van succesvolle landgenoten als Nuvolari, Villoresi en Ascari wint Lorandi de Grand Prix de Pau

Met twee overwinningen voor HitechGP, met respectievelijk Ben Barnicoat en George Russell in de eerste en de tweede rade op zaterdag, en de zege voor Carlin-rijder Alessio Lorandi in de derde race van het weekeinde, de eigenlijke 'Grand Prix de Pau', eindigde het derde raceweekeinde van het FIA EK Formule 3 op het stratencircuit van Pau. Voor Hitech, met onze landgenoot John McGill als technisch verantwoordelijke, verliep het weekeinde bijzonder goed. Ook Prema Powerteam-rijder Lance Stroll mocht niet klagen: ondanks dat hij in de eerste race zijn start vanaf pole volledig verprutste, wist hij met een negende, een vierde en een tweede plaats de leiding in de tussenstand van het kampioenschap over te nemen. Voor Van Amersfoort Racing was er één podiumplaats voor Callum Ilott, die in de tweede race als derde eindigde.

Tekst: René de Boer (vanuit Pau, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

160515 F3 R1 Barnicoat
Net als eerder in Hongarije was Ben Barnicoat ook in Pau in de regen een klasse apart

De eerste race werd in de stromende regen verreden, wat het er voor de rijders op het 2,76 kilometer korte stratencircuit niet gemakkelijker op maakte. Anderen maakten het zichzelf moeilijk, zoals Lance Stroll, die als pole-sitter bij de start de motor van zijn auto liet afslaan en daarop een goede klassering wel kon vergeten. De Brit Ben Barnicoat, die drie weken geleden in Hongarije al aantoonde dat hij in de regen sterk is, herhaalde die prestatie ook in de straten van Pau. Na de eerste ronde had hij al een marge van 2,9 seconden, die in het verloop van de eerste zeven ronden opliep tot bijna zes tellen. Achter hem reden de beide Prema-coureurs Günther en Cassidy, waarbij de Nieuw-Zeelander duidelijk sneller dan de Duitser was, maar er vooralsnog niet langs kwam. In ronde negen kwam de safety-car de baan op na een crash van de Chinees Li. Na de herstart in ronde elf passeerde Cassidy met een gewaagde, maar mooie actie Günther en na zo de tweede plaats over. In de resterende ronden bleef de volgorde ongewijzigd en zo scoorde Hitech-coureur Barnicoat zijn tweede zege op rij, voor het Prema-duo Cassidy en Günther, Hitech-teamgenoot Russel en Callum Ilott, die als beste vertegenwoordiger van Van Amersfoort Racing vijfde werd. Van de overige VAR-rijders eindigde Hubert als twaalfde en Newey als 15e. Pedro Piquet raakte eenmaal de vangrails en werd als 20e geklasseerd.

Uitslag:
1. Ben Barnicoat (GBr), Dallara F312-Mercedes, 24 r. in 35:03,110
2. Nick Cassidy (NZl), Dallara F312-Mercedes, op 2,489
3. Maximilian Günther (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 5,318
4. George Russell (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 7,034
5. Callum Ilott (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 8,156
6. Mikkel Jensen (Den), Dallara F312-Mercedes, op 16,707
7. Ryan Tveter (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 17,997
8. Sérgio Sette Câmara (Bra), Dallara F312-Volkswagen, op 22,166

160515 F3 R2 Russell
George Russell aan de leiding na de start van race twee, hier nog voor Sérgio Sette Câmara en Alessio Lorandi

Voor de tweede race regende het weliswaar niet meer, maar de ene kant van de baan was nog nat, terwijl de andere kant a droog was. Daarvan ondervond ondermeer Van Amersfoort-coureur Callum Ilott het nadeel, die vanaf de tweede plaats op de grid op het natte baangedeelte startte en daardoor slecht wegkwam. De Brit George Russell pakte vanaf pole de leiding voor de Braziliaan Sérgio Sette Câmara, de Italiaan Alessio Lorandi en Ilott. In de achtste ronde raakte Lorandi met het linker achterwiel van zijn Carlin-Dallara de vangrail en moest daarop de pits in. Daarmee verloor de Italiaan de derde plaats. In ronde 13 crashte Piquet, waarmee de eerste safety-car-fase een feit was. In ronde 17 werd de race hervat, waarna Anthoine Hubert een spectaculaire aanval plaatse op Joel Eriksson en zo de zevende plaats overnam. Twee ronden later zorgde wederom een Van Amersfoort-rijder voor een interventie van de safety-car. Ditmaal was het Harri Newey, die bij Oscar crashte. In ronde 23 volgde de herstart, waarna de posities vooraan ongewijzigd bleven. Zo won Russel voor Sette Câmara en Ilott, die wederom beste Van Amersfoort-rijder was. Hubert eindigde als zevende.

Uitslag:
1. George Russell (GBr), Dallara F312-Mercedes, 25 r. in 3:18,884
2. Sérgio Sette Câmara (Bra), Dallara F312-Volkswagen, op 2,889
3. Callum Ilott (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 3,494
4. Lance Stroll (Can), Dallara F312-Mercedes, op 4,471
5. Ben Barnicoat (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 5,066
6. Ralf Aron (Est), Dallara F312-Mercedes, op 6,024
7. Anthoine Hubert (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 6,623
8. Mikkel Jensen (Den), Dallara F312-Mercedes, op 7,696

160515 F3 R3 Action
Eindelijk zon in race drie, met Alessio Lorandi aan de leiding

Nadat de Formule 3-coureurs in de eerste twee races van het weekeinde een behoorlijk gedisciplineerde rijstijl aan de dag hadden gelegd, kwam het in de derde en afsluitende wedstrijd wel tot de forse crash, die in Pau eigenlijk onvermijdelijk is. Terwijl de Italiaan Alessio Lorandi voor het eerst in zijn loopbaan vanaf de pole-position mocht vertrekken en bij de start de leiding pakte, voor Prema-rijder Lance Stroll, ging het verderop in het veld mis: Strolls teamgenoot Nick Cassidy botste bij het ingaan van de eerste rechtsknik met Motopark-coureur Sérgio Sette Câmara. Ook Maximilian Günther, David Beckmann en Zhi Cong Li raakten in de mêlee betrokken en haalden de eindstreep niet, terwijl ook Mazepin voortijdig de strijd moest staken. Een vijf ronden lange safety-car fase was het gevolg. Direct na de herstart reden Hubert en Aron de pits in. In de negende ronde passeerde Joel Eriksson Ryan Tveter en nam daarmee de zesde plaats over. Vooraan in het veld stond Alessio flink onder druk van Stroll, maar de Italiaan maakte geen fouten en stelde zo de eerste overwinning van het seizoen voor Carlin veilig. Met zijn succes werd Alessio de tiende Italiaanse winnaar van de 'Grand Prix de Pau' en volgt daarmee in de voetsporen van legendarische coureurs als Nuvolari, Villoresi en Ascari en meer recente Italiaanse winnaars als Raffaele Marciello en Antonio Giovinazzi. Stroll eindigde als tweede voor George Russell, Callum Ilott was de beste Van Amersfoort-rijder op de vierde plaats. Pedro Piquet behaalde als tiende een punt, Anthoine Hubert werd twaalfde, Harrison Newey 14e.

Uitslag:
1. Alessio Lorandi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, 25 r. in 35:09,190
2. Lance Stroll (Can), Dallara F312-Mercedes, op 0,460
3. George Russell (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 2,385
4. Callum Ilott (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 2,806
5. Mikkel Jensen (Den), Dallara F312-Mercedes, op 6,393
6. Joel Eriksson (Zwe), Dallara F312-Volkswagen, op 6,920
7. Ryan Tveter (VSt), Dallara F312-Volkswagen, op 12,097
8. Niko Kari (Fin), Dallara F312-Volkswagen, op 12,599

Stand na negen van 30 races:
1. Lance Stroll, 98 punten
2. Maximilian Günther, 85
3. George Russell, 79
4. Ben Barnicoat, 75
5. Nick Cassidy, 74
6. Callum Ilott, 73
7. Joel Eriksson, 68
8. Ralf Aron, 63

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet