Formula 4

F4NEZ: Jarno Opmeer klopt Juho Valtanen met minimaal verschil

CY7H3324

Jarno Opmeer heeft de tweede wedstrijd van de Pinksterraces in het SMP F4 NEZ op zijn naam geschreven. Zonder slag of stoot ging dit bepaald niet want op de finishlijn bedroeg het verschil tot Juho Valtanen slechts 0,014 seconden. Na een spannende race pakte de van poleposition vertrokken Tuomas Tujula de derde podiumpositie. Danny Kroes boekte met een vierde plaats zijn beste klassering tot nu toe. Problemen waren er voor Richard Verschoor. De Red Bull-junior bleef bij de start staan en kon pas als 17de aan de wedstrijd beginnen. Een inhaalrace leverde uiteindelijk een zevende plaats op.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus

CY7H3343

Omdat de uitslag van race één de startvolgorde van race twee bepaalde, voor het eerst dit jaar geen Nederlander op de poleposition van een wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap. De Fin Tuomas Tujula mocht op basis van zijn zege van zaterdag vanaf de eerste startplaats vertrekken, gevolgd door Richard Verschoor en Jarno Opmeer. Op vier Juho Valtanen, dan Alexander Vartanyan en op zes de derde Nederlander in het veld, KNAF Academy-pupil Danny Kroes.

Voor het eerst dit weekend een natte baan voor de Formule 4-rijders en dus was er door de leiding van de serie gekozen voor regenbanden (om alles gelijk te houden mogen rijders niet individueel kiezen). Daarmee was duidelijk dat de rijders gedurende de race in de problemen zouden komen, want kort voordat alle auto's richting de startgrid vertrokken, was de zon weer doorgebroken en met de wind erbij was duidelijk dat er snel een droge lijn zou ontstaan.

Problemen bij de start voor Verschoor. Het KTF-talent bleef staan en kon pas als 17de aan zijn race beginnen. Aan de leiding daarmee Tujula gevolgd door Opmeer en Valtanen. Aan kop zat Opmeer direct in de slipstream van Tujula, terwijl Kroes met een uitstekende start achter Valtanen op plek vier was aangeland. Op vijf Alexander Vartanyan en zes Roope Markkanen. KNAF Academy-pupil Opmeer was duidelijk sneller en in de tweede ronde pakte de Nederlander de leiding. Met een snelste raceronde had Verschoor wat plaatsen goedgemaakt en passeerde als elfde de lijn.

Opmeer nam meteen wat afstand terwijl Valtanen zijn landgenoot Tujula van de tweede plaats wist te verdringen. Kroes hield keurig stand op plaats vier terwijl Verschoor in één ronde weer drie plaatsen had goedgemaakt en bij de derde doorkomst al achtste lag. Afstand nemen kon Opmeer echter niet, sterker bij de vijfde doorkomst zat Valtanen in de slipstream van de leider.

CY7H3363

In de slotfase ontwikkelde zich een fraaie strijd aan kop tussen Opmeer, Valtanen en een weer aangesloten Tujula. Kroes kon het tempo van de top drie net niet volgen, maar reed wel op een zekere vierde plaats. Ondertussen was Verschoor opgerukt naar plek zes, maar had blijkbaar toch iets teveel van zijn banden gevergd want in de laatste ronde moest de KTF-rijder Vartanyan voor laten en legde daarmee beslag op plaats zeven.

BX5C2198

De strijd om de winst ging tot de laatste meters door. Opmeer verdedigde zijn eerste positie met hand en tand en moest diverse aanvallen afslaan. In de laatste rechte lijn richting de finish zette Valtanen zijn auto naast die van Opmeer, maar kwam net wat meters tekort waardoor de Nederlander met een voorsprong van slechts 0,014 seconden de winst greep. Op geringe afstand pakte Tujula de derde plaats, terwijl Kroes met een prachtige vierde plek zijn beste score tot nu toe haalde. Achter Kroes passeerde Rasmus Markkanen als vijfde de finish.

Vanmiddag om half zes staat de derde en laatste wedstrijd van de SMP F4 NEZ op het programma.

BX5C2258

Uitslag race 2 SMP F4 NEZ
Zandvoort, zondag 15 mei 2016
1. Jarno Opmeer (NL) 11 ronden in 20:16.353
2. Juho Valtanen (FI) + 0.014
3. Tuomas Tujula (FI) + 0.581
4. Danny Kroes (NL) + 7.425
5. Rasmus Markkanen (FI) + 11.598
6. Alexander Vartanyan (RU) + 11.615
7. Richard Verschoor (NL) + 12.476
8. Artem Slutskii (RU) + 13.424
9. Artem Petrov (RU) + 13.757
10. Nikita Volegov (RU) + 18.066
11. Zakhar Slutskii (RU) + 18.097
12. Aleksander Maslennikov (RU) + 18.511
13. Tuomas Haapalainen (FI) + 20.779
14. Vladimir Tziortzis (RU) + 21.577
15. Xavier Lloveras (ES) + 23.284
16. Roman Lebedev (RU) + 26.595
17. Henri Kauppi (FI) + 27.158
18. Gleb Zotov (RU) + 36.112

Niet geklasseerd
Nikita Sitnikov (RU)
Roope Markkanen (FI)

Snelste ronde: Alexander Vartanyan 1:48.414

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet