GT

GT: Bortolotti bezorgt Lamborghini pole op Silverstone

VSA BES SIL16 GR8R4696

GRT Grasser Racing-coureur Mirko Bortolotti heeft in de kwalificatie voor de Blancpain GT Series Endurance Cup race op het circuit van Silverstone de pole position veroverd. De teamgenoot van Jeroen Bleekemolen reed met de Lamborghini Huracán GT3 de snelste ronde. ISR-coureur Franck Perera start vanaf de tweede plaats.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Vision Sport Agency

De kwalificatie begon rommelig met verschillende coureurs die hun auto niet op het asfalt wisten te houden. Maxime Martin wist de ROWE Racing BMW M6 GT3 met nummer 99 wel onder controle te houden en zette de snelste tijd neer. Met nog drie minuten te gaan in Q1 raakten de Nissan van Lucas Ordonez en de AF Corse Ferrari met nummer 51 elkaar, waardoor de Ferrari de vangrails raakte. Omdat ook de Aston Martin stil was gevallen besloot de wedstrijdleiding de sessie met een rode vlag af te breken.

Q2 was nog niet begonnen of de gele vlaggen hingen al uit omdat de CMR Ferrari 458 Italia GT3 in het grind stond. De meeste auto's zaten nog niet in een snelle ronde toen de wedstrijdleiding besloot de sessie te onderbreken. Na de herstart wist Philipp Eng de snelste tijd te noteren, ondanks een aantal pogingen van tegenstanders om de ROWE Racing BMW van de eerste plaats te storen.

Uiteindelijk kon ROWE Racing de eerste plaats niet vasthouden. Alexander Sims kwalificeerde de BMW nog wel als derde, maar moest Mirko Bortolotti en Franck Perera voor zich dulden. ISR Audi-coureur Perera was de eerste coureur onder de 1 minuut 59, maar de Fransman was niet opgewassen tegen het Lamborghini geweld. Bortolotti, op nieuwe banden, reed een foutloze ronde en pakte met een 1:58.469 de pole. Enkel de top drie dook reed een rondetijd van 1 minuut 58.

Indy Dontje's HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 start vanmiddag als zesde. Robin Frijns en zijn teamgenoten kwalificeerden zich als 15e, een plaats voor de ROWE Racing BMW van Stef Dusseldorp en Nick Catsburg. Op de grid zal de Attempto Lamborghini van Max van Splunteren en Jeroen Mul direct achter de BMW vertrekken, vanaf P18. Max Koebolt's BMW start vanaf de 36e plaats, een startrij voor de Belgian Audi Club Team WRT Audi van Peter Kox.

Uitslag kwalificatie Blancpain GT Series Endurance Cup Silverstone
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet