GT

Equipe Viebahn-Terting wint avondrace GT4 European Series in Pau

MGP 5246

De eerste race op het uitdagende stratencircuit van Pau is gewonnen door het Porsche Cayman duo Peter Terting en Jörg Viebahn. Het tweetal hield de gehele wedstrijd hun teamgenoten Andreas Patzelt en Nicolaj Møller Madsen achter zich. Een dubbel succes voor ROsport Performance, die veel te sterk waren voor hun concurrenten. Het duo Mads Siljehaug en Maciej Dreszer met hun KTM X-BOW GT4 eindigde op flinke afstand als derde. Allied Racing rijders Dietmar Lackinger en Jan Kasperlik waren de beste in de AM klasse. Zij finishten vijfde algemeen in een race die in de schemering werd gestart en eindigde in het donker.

Tekst: PR/Gerrie Hoekstra
Fotografie: PR

Patzelt en Viebahn waren het beste weg vanaf de eerste startrij. Viebahn passeerde al snel zijn teamgenoot en beide Porsches pakten geleidelijk een steeds grotere voorsprong op de concurrentie. De enige rijder die bij kon blijven was Chris Vlok in de KTM X-BOW GT4, die steeds dichter bij het tweetal kwam. Deze drie wagens zorgden voor een faire strijd zonder dat de posities veranderden.

Halverwege de race begon het te regenen op hetzelfde moment dat de pitstraat werd geopend voor de verplichte rijderswissels. De meeste rijders kozen voor de regenbanden, maar de op kop liggende rijders van PROsport Performance bleven doorrijden op slicks. Toen Terting zijn plaats overnam van Viebahn, vergrootte hij zijn voorsprong tot acht seconden. Møller Madsen,die in de Porsche Cayman PRO4 GT4 gewisseld had met Patzelt, volgde op een tweede plaats.

Beide Porsches hadden inmiddels een flinke voorsprong genomen op Maciej Drezer, die een combinatie vormde met Mads Siljehaug. Deze twee rijders, die deel uitmaken van het Reiter Young Stars programma, behielden hun derde plaats op een fantastisch sturende Donald Molenaar, die zijn V8 Racing Chevrolet Camaro GT4 overgenomen had van Marcel Nooren en flink aan het stampen was voor de derde podiumplaats. Terting zag in de slotfase zijn voorsprong afnemen, maar kwam toch nog met 4,5 seconde voorsprong als winnaar over de finish. De Duitser vond het een fantastische race, ondanks de steeds moeilijkere race-omstandigheden. "Toen het harder begon te regenen heb ik het iets rustiger aan gedaan om geen extra risico's te nemen. Het moeilijkste was het inhalen van achterblijvers. De blauwe vlaggen waren in het donker moeilijk te zien en daarom kon ik niet altijd deze wagens meteen passeren. Het was een leuke race maar best wel intensief."

MG5D7007

In de AM categorie vochten Allied Racing's Lackinger en Kasperlik om de topposities met hun PRO collega's, maar ze wisten heel knap vijfde te worden ondanks wat rook uit de BMW M3 GT4. "Het was een gekke race", vertelde Kasperlik. "Ik had een ongeluk in de tweede ronde en toucheerde de muur. Daarna gedroeg de wagen zich anders, maar kon ik de race toch nog voortzetten. Mijn race-enigineer zei: Je hebt nog 4 wielen en een racestuur, dus doorgaan."

In de AM divisie reden lokale rijders Eric Cayrolle en Didier Moreu naar de tweede plaats, gevolgd door het Brookspeed team van Graeme Mundy en Steven Liquorish. Bernhard van Oranje raakte in de vrije training buiten zijn schuld betrokken bij een botsing, waarna de oranje Ekris BMW dermate beschadigde dat deze ter plekke niet hersteld kon worden. Om zijn titelaspiraties in leven te houden vormde Ricardo van der Ende een gelegenheidsduo met lokale held André Grammatico. Het tweetal kwam als zesde over de finish. Rob Severs parkeerde zijn Ekris BMW tijdens de race in de vangrail en moest opgeven. Nadat Luc Braams licht de vangrail toucheerde nam Duncan Huisman de Camaro over. Jammer genoeg moest hij de wagen met problemen de pits inrijden en was hun race ook over.

Competition102 GT4 European Series - 75th Grand Prix de Pau – 14 mei 2016
Race 1:
1. Jörg Viebahn / Peter Terting, Porsche Cayman PRO4 GT4, 34 laps in 52:08,660
2. Andreas Patzelt / Nicolaj Madsen, Porsche Cayman PRO4 GT4, + 4,546
3. Mads Siljehaug / Maciej Dreszer, KTM X-BOW GT4, + 1:28,748
4. Marcel Nooren / Donald Molenaar, Chevrolet Camaro, + 1 lap
5. Dietmar Lackinger / Jan Kasperlik, BMW M3 GT4, + 1 lap
6. André Grammatico / Ricardo van der Ende, BMW M3 GT4, + 1 lap
7. Eric Cayrolle / Didier Moureu, Ginetta G55 GT4, + 1 lap
8. Tim Stupple / Lennart Marioneck, KTM X-BOW GT4, + 1 lap
9. Luca Anselmi, Maserati GranTurismo MC GT4, + 1 lap
10. Laura Kraihamer / Jamie Vandenbalck, KTM X-BOW GT4, + 1 lap
11. Chris Vlok / Immanuel Vinke, KTM X-BOW GT4, + 1 lap
12. Giuseppe Fascicolo / Mauro Calamia, Maserati GranTurismo MC GT4, + 2 laps
13. Rebecca Jackson / Thomas Krebs, KTM B-XOW GT4, + 2 laps
14. Andreas Guelden / Hendrik Still, Sin R1 GT4, + 2 laps
15. Anna Rathe / Cédric Freiburghaus, KTM X-BOW GT4, + 2 laps
16. Caitlin Wood / Marko Helistekangas, KTM X-BOW GT4, + 2 laps
17. Steven Liquorish / Graeme Mundy, KTM X-BOW GT4, + 3 laps
18. Alessandro Fogliani / Patrick Zamparini, Maserati GranTurismo MC GT4, + 3 laps
19. Albert Bloem / Jérôme Demay, Aston Martin Vantage GT4, + 5 laps

Not classified
Luc Braams / Duncan Huisman, Chevrolet Camaro, + 9 laps
Rob Severs / Simon Knap, Ekris M4 GT4, + 25 laps
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet