IndyCar

Indycar: Fransman niet te stuiten. Derde seizoenszege Simon Pagenaud in GP Indianapolis

Penske-coureur Simon Pagenaud lijkt nauwelijks meer te stuiten. De Fransman behaalde op de roadcourse van de Brickyard zijn derde seizoenszege. Sinds Scott Dixon in 2013 is er geen enkele Indycar-coureur meer in geslaagd om een hattrick te behalen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

 DMP8916
Pagenaud neemt de leiding en bij Ganassi gaat het evenals in 2015 weer fout in de eerste bocht.


Fransman niet te stuiten. Derde seizoenszege Simon Pagenaud in GP Indianapolis
Een hattrick voor Simon Pagenaud op de Brickyard. De Fransman behaalde op de roadcourse zijn derde seizoenszege en reed in de 82 ronden tellende wedstrijd maar liefst 57 ronden op kop. Met zijn overwinning leidt hij ook in de tussenstand van het kampioenschap.

Pagenaud: "Toen ik aan de leiding reed kon ik alleen maar cruisen en mijn banden sparen. Die auto was gewoonweg fantastisch. Het is erg speciaal om hier op Indy te winnen. Zeker omdat ik hier nu al negen jaar woon. Met de koude banden was het erg moeilijk en met de pitstopsequentie kon je werkelijk tijd goed maken"

In de 63e ronde viel de definitieve beslissing. Toen kreeg Pagenaud met een stop van 6.7 secs. de leiding definitief in handen en versloeg uiteindelijk zijn teammaat Helio Castroneves met 4.4748 secs.

Castroneves was als elfde vertrokken en eindigde als tweede. Toch was hij niet ontevreden. Castroneves: "Nooit opgeven. Fantastisch teamwork. Wij hadden wat probleempjes en zeker niet de snelste auto. Maar het hart en de passie kregen we het toch voor elkaar."

James Hinchcliffe eindigde als vierde. James Hinchcliffe: "We misten de eerste training compleet en wij slaagden er in om als tweede te kwalificeren. Een paar keer klem gezeten bij de herstarts. Maar de jongens in de pits waren fantastisch. Wij waren sneller dan Helio maar het ontbrak ons aan tijd."

Vanaf een 24e startplek wist Graham Rahal als vierde te eindigen. Ook dit jaar ging het bij de start mis toen Scott Dixon zijn teamgenoot Tony Kanaan over het hoofd zag. Voor Kanaan was de wedstrijd direct over en Sebastien Bourdais die eveneens bij het incident betrokken was, kon nog 20 wedstrijdronden afleggen.(later meer)

 9SG2075-1
Overtuigend winnaar. Simon Pagenaud.

Uitslag
1. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 82 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 82 ronden
3. James Hinchcliffe Dallara Honda 82 ronden
4. Graham Rahal Dallara Honda 82 ronden
5. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 82 ronden
6. Conor Daly Dallara Honda 82 ronden
7. Scott Dixon Dallara Chevrolet 82 ronden
8. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 82 ronden
9. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 82 ronden
10. Alexander Rossi Dallara Honda 82 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet