Formula 4

F4NEZ: Tuomas Tujula wint, voor Richard Verschoor en Jarno Opmeer

start

Tuomas Tujula heeft de eerste SMP F4 NEZ wedstrijd van de Pinksterraces op zijn naam geschreven. Aanvankelijk leidde de van poleposition goed vertrokken Richard Verschoor, maar de Fin profiteerde van een mindere herstart vanachter de safetycar van de Nederlander. Verschoor zette nog alles op alles maar een tweede safetycar voorkwam dat de KNAF Talent First-rijder nog een serieuze aanval kon wagen. Jarno Opmeer kende een mindere start en viel terug naar plek vier om uiteindelijk toch beslag te leggen op de derde podiumpositie. Danny Kroes reed een keurige race en passeerde als zesde de finishvlag.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus

Een volledig Nederlandse eerste startrij voor de eerste wedstrijd van het SMP F4 NEZ kampioenschap tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort. In de nieuwe Red Bull-kleuren op plek één Richard Verschoor, geflankeerd door Jarno Opmeer. Op de tweede rij de twee Finnen Tuomas Tujula en Juho Valtanen, terwijl Danny Kroes de eerste wedstrijd in het twintig auto's tellende veld vanaf plek acht mocht aanvangen.

actie

Bij de start was Verschoor goed weg, terwijl Opmeer na de Tarzanbocht genoegen moest nemen met plek vier, achter Tujula en Valtanen. Kroes had ook een goed begin meegemaakt en lag na de eerste doorkomst op plek zeven. In de eerste ronden wisselden de onderlinge verschillen binnen de top vier steeds een klein beetje omdat om beurten Verschoor, Tujula en Opmeer de snelste rondetijd noteerden. Net op het moment dat Verschoor een gaatje leek te gaan slaan naar Tujula, en Opmeer de aanval leek te gaan inzetten op Valtanen, kwam de safetycar de baan in omdat in de Hugenholtzbocht Gleb Zotov zijn auto tegen de muur had geparkeerd. De volgorde achter de safetycar was daarmee Verschoor, Tujula, Valtanen, Opmeer, Rasmus Markkanen en Xavier Lloveras, terwijl Kroes een plaatsje had moeten toegeven op Alexander Vartanyan maar zich op plek acht nog steeds uitstekend handhaafde.

Met nog een kleine tien minuten te gaan liet de safetycar het veld weer los. Verschoor was minder goed weg, verremde zich voor de Tarzanbocht en moest Tujula voor zich dulden. De Fin nam meteen 0,8 seconden afstand maar met twee zeer snelle ronden dichtte de Red Bull KTF-rijder het gat naar de leider en leek een aanval te gaan wagen. Op dat moment raakte Henri Kauppi van de baan en moest de safetycar opnieuw opdraven. Net daarvoor was het Opmeer wel gelukt om ten koste van Valtanen de derde positie te veroveren. Op plaats vijf lag nog altijd Rasmus Markkanen, maar omdat Lloveras de pits in moest, klom Kroes naar de zevende plaats.

Uiteindelijk werd de race een sprint naar de finish want toen de safetycar de baan verliet was er nog maar één ronde te gaan. Verschoor probeerde het nog wel maar kwam tijd tekort en moest Tujula als winnaar voor zich dulden, terwijl Opmeer op een fractie van een seconde van zijn landgenoot als derde de finish passeerde. Plaats vier ging naar Valtanen, voor Vartanyan. Rasmus Markkanen verspeelde door een uitstapje in de laatste ronde een mooie zesde plaats die nu ten deel viel aan Kroes. Daarmee drie Nederlanders in de top zes waarvan twee op het podium.

verschoor

Verschoor wist dat er meer in had gezeten. "Mijn start was heel goed en daar ben ik wel blij mee want in Sotsji ging dat twee keer heel slecht. De herstart achter de safetycar was in eerste instantie ook goed, maar toen zag ik opeens nog gele vlaggen en ging van het gas. Juist op dat moment sprong het licht op groen. Dan ben je verkocht want ik verloor zoveel snelheid dat Tujula direct in de aanval kon. Ik verdedigde de binnenkant van de Tarzanbocht maar schoot op het vuil door, waardoor Tujula er langs kon. Op het moment dat ik wilde aanvallen, kwam opnieuw de safetycar, dus dat was best balen. Bij de tweede herstart heb ik het nog wel geprobeerd, maar moest ook verdedigen tegen Jarno."

Opmeer over zijn derde plaats. "De start zelf was goed, maar bij de Tarzanbocht ging het mis en viel ik terug naar plek vier. Na de eerste herstart kon ik terugkomen naar plek drie. Net toen ik dicht achter Richard zat kwam de tweede safetycar. In de laatste ronde heb ik nog wel wat geprobeerd, maar het lukte niet." Kroes was ondank zijn mooie zesde plaats niet helemaal tevreden. "Ik had problemen met de remmen. Aanvallen was er daardoor ook niet echt bij. Er had meer ingezeten."

De uitslag van deze race is de startopstelling van de tweede wedstrijd die morgen om 14.15 uur van start gaat. 's Morgens om 9.00 uur is er echter eerst nog een kwalificatie die bepalend is voor de startvolgorde van race drie (start zondag 17.35 uur).

podium

Uitslag race 1 SMP F4 NEZ
Zandvoort, zaterdag 14 mei 2016
1. Tuomas Tujula (FI) 13 ronden in 27:33.369
2. Richard Verschoor (NL) + 0.558
3. Jarno Opmeer (NL) + 0.764
4. Juho Valtanen (FI) + 1.426
5. Alexander Vartanyan (RU) + 1.664
6. Danny Kroes (NL) + 2.966
7. Vladimir Tziortzis (RU) + 3.164
8. Roope Markkanen (FI) + 4.192
9. Nikita Sitnikov (RU) + 5.299
10. Artem Slutskii (RU) + 5.586
11. Nikita Volegov (RU) + 6.118
12. Tuomas Haapalainen (FI) + 6.806
13. Zakhar Slutskii (RU) + 7.275
14. Artem Petrov (RU) + 7.753
15. Aleksander Maslennikov (RU) + 8.212
16. Rasmus Markkanen (FI) + 1 ronde
17. Roman Lebedev (RU) + 1 ronde
18. Henri Kauppi (FI) + 3 ronden
19. Xavier Lloveras (ES) + 5 ronden
20. Gleb Zotov (RU) + 10 ronden

Snelste ronde: Jarno Opmeer 1:40.573

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet