Formule 2

GP2 Series: Norman Nato wint hoofdrace in Barcelona. Geen succes voor MP Motorsport

Norman Nato Racing Engineering

Norman Nato scoorde vandaag in stijl zijn eerste winst in de GP2 Series. De Fransman verraste koploper Pierre Gasly met een uiterst scherpe inhaalactie in Barcelona. De hoofdrace werd gekenmerkt door drie safetycar-periodes. Nato pakte de overwinning voor Nicholas Latifi en Gasly. Geen succes voor het Nederlandse MP Motorsport. Oliver Rowland reed naar een kleurloze elfde positie, terwijl Daniel de Jong ook geen potten kon breken met een 15de plaats
.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: GP2 Series

Pierre Gasly start vanaf de pole positie op het Circuit de Catalunya met naast hem de verrassend sterk presterende Norman Nato. MP Motorsport-rijder Oliver Rowland mag als zevende vertrekken, terwijl zijn teamgenoot Daniel de Jong als 17de mag starten. Beide compounds van de banden moeten gebruikt worden in deze 37 ronden lange race met verplichte bandenstop.

Poleman Pierre Gasly heeft de beste start, gevolgd door Norman Nato. Sergey Sirotkin is nog beter weg, verschalkt gelijk Alex Lynn en Nicolas Latifi in de eerste paar bochten en ligt op een derde plaats. Een minder gelukkig begin heeft Oliver Rowland, die vanaf een zevende startplaats terugvalt naar een elfde plaats. Luca Ghiotto krijgt een tik, gaat van de baan af en blijft steken in de grindbak. Deze uitval zorgt voor een safetycar-periode.

Na vijf ronden komt de herstart. Gasly is weer goed weg, gevolgd door Nato en Sirotkin. Daniel de Jong pakt een aantal plaatsen en ligt op een 14de plaats. Lynn en Jordan King King gaan vroeg de pits opzoeken voor de bandenwissel. Ook Oliver Rowland gaat vroeg andere banden halen. De strijd om de vierde plaats is scherp. Markelov probeert Latifi te passeren, maakt een foutje en moet nu uitkijken voor de opdringende Canamasas. Sirotkin belaagt de iets terugvallende Nato voor de tweede plaats. Red Bull-protege Gasly behoudt zijn koppositie, maar kan niet weglopen bij zijn achtervolgers. Daniel de Jong is gestegen naar de negende plaats maar moet, net als alle rijders voor hem, nog naar binnen om banden te wisselen. De op de derde plaats strijdende Sirotkin voert de druk op bij Nato, maar spint vrij knullig en laat zijn motor afslaan. De safety car moet er wederom aan te pas komen omdat de wagen midden op de baan stilstaat. Reden voor de complete kop om binnen te komen om de banden te wisselen.

Na de herstart en alle bandenwissels blijft Gasly op kop, maar hij laat zich verrassen door Norman Nato die plotseling binnendoor schiet en de kop overneemt. Gasly heeft duidelijk zijn banden niet onder controle en ook Latifi dringt aan. Canamasas op de vierde plaats staat onder flinke druk van Markelov. Lynn, King, Malja en Rowland volgen daarachter. Daniel de Jong is teruggezakt naar plaats 16.

In de slotfase wordt de strijd grimmiger. De Fransman Nato op kop heeft niets meer te vrezen en rijdt onbedreigd naar de overwinning. Daarachter passeert Latifi de met zijn banden vechtende Gasly en Markelov passeert Canamasas, die in de slotfase nog wordt ingehaald door Lynn. In de allerlaatste ronde wederom een safetycar, nadat Giovinazzi Marchiello van de baan tikt. Rowland wordt als elfde geklasseerd, terwijl De Jong naar een 15de plaats rijdt.

podium-gp2

Uitlag hoofdrace Barcelona
1. N. Nato (Racing Engineering) 33 ronden in 58:51.044
2. N. Latifi (DAMS) +1.337
3 . P. Gasly (PREMA Racing) +4.248
4. A. Markelov (RUSSIAN TIME) +5.145
5. S. Canamasas (Carlin) +7.294
6. A. Lynn (DAMS) +7.596
7. J. King (Racing Engineering) +8.678
8. R. Marciello (RUSSIAN TIME) +11.544
9. A. Giovinazzi (PREMA Racing) +12.156
10. G. Malja (Rapax) +13.102
11. O. Rowland (MP Motorsport) +17.513
12. N. Matsushita (ART Grand Prix) +18.526
13. M. Evans (Pertamina Campos Racing) +21.773
14. A. Pic (Rapax) +23.022
15. D. De Jong (MP Motorsport)+23.787
16 . M. Kirchhöfer (Carlin) +24.125
17. J. Eriksson (Arden International )+24.348
18. S. Gelael (Pertamina Campos Racing) +27.522
19. N. Jeffri (Arden International ) op 1 ronde
P. Armand (Trident) DNF
S. Sirotkin (ART Grand Prix) DNF
L. Ghiotto (Trident) DNF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet