Formula 4

MSA F4: Kampioenschap wagenwijd open na weekend op Thruxton

THruxtonF4hoofdfoto

Sennan Fielding en Luis Leeds verlaten Thruxton als nieuwe kampioenschapsleiders in het British Formula 4 nadat het juniorenkampioenschap drie uitstekende wedstrijden en twee nieuwe winnaars presenteerde op het snelste circuit van Engeland.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: British F4

Het MSA Formula powered by Ford Ecoboost kampioenschap begon het weekend op Thruxton met een naamswijziging. Hoewel de MSA en de FIA dit kampioenschap als het F4 kampioenschap van Groot-Brittannië zien lagen de rechten op de term Formula 4 bij Jonathan Palmer. Diens BRDC Formula 4 kampioenschap, gewapend met snellere machines is echter onlangs tot British F3 omgedoopt waardoor nu ook de naam F4 gebruikt kan worden om het kampioenschap dat in het voorprogramma van het BTCC racet aan te duiden.

thruxtonF4race1

Race 1: Revanche voor Florescu
Na een aantal dramatische weken won Petru Florescu de eerste race op het circuit van Thruxton nadat hij met zijn Carlin Mygale een uitstekende pole-position omzette in een dominante zege. De overwinning smaakte extra zoet voor de Roemeen die op geen enkel moment echt in gevaar kwam en naast de zege, zijn derde van het seizoen ook de leiding in het kampioenschap terugpakte.

Achter Florescu vochten Devlin Defrancesco en Sennan Fielding een heftig gevecht uit om de tweede plek waarbij de teamgenoot van Florescu de veel meer ervaren Fielding aan het einde van de race voorbij wist te steken. Het geeft de progressie weer die de Canadees aan het maken is onder de leiding van Trevor Carlin die wel moest toekijken hoe twee andere pupillen elkaar het leven zuur maakten.James Pull en kampioenschapsleider Max Fewtrell vochten om de zesde plek voordat de twee elkaar raakten en Fewtrell werd gelanceerd. De donkerblauwe Mygale F4 belandde op de bandenstapel maar de jonge coureur kroop ongedeerd uit de cockpit in de wetenschap dat hij goed weggekomen was.

Uitslag Race 1:
1. Petru FLORESCU Carlin 16 ronden
2. Devlin DEFRANCESCO Carlin +8.804s
3. Sennan FIELDING JHR +10.316s
4. Alex QUINN Fortec +10.442s
5. Luis LEEDS TRS Arden +11.828s
6. James PULL Carlin +13.203s

thruxtonF4race2

Race 2: Leeds wint voor Red Bull
De tweede race op Thruxton leverde een waar spektakelstuk op waarbij een aantal coureurs door het veld naar voren schoten. Een van die coureurs was Luis Leeds die als derde was gestart maar fantastisch wegkwam en meteen de tweede plek overnam voordat hij buitenkom bij pole-sitter Jack Butel ging.

Leeds, gesponsord door Red Bull was al een aantal keer de runner-up geweest dit seizoen en was gebrand op een overwinning en die overtuiging was goed te zien bij de Australiër die meteen begon te bouwen aan een fraaie voorsprong.

Achter hem was het Jamie Caroline die vanaf plek tien op de startgrid zich een weg naar voren baande en wist te profiteren van een crash tussen Butel en Defrancesco. Twee goede herstarts na een safetycar periode later en Caroline verzekerde zich van een bijzondere tweede plek op het podium. Maar het grootste verhaal kwam van Billy Monger. De JHR Developments coureur was als achttiende gestart maar had ineens het tempo te pakken, ging zijn ervaren teamgenoot Fielding voorbij en finishte uiteindelijk als derde, een waanzinnig resultaat na een waanzinnige wedstrijd.

Minder waanzinnig was het optreden van Florescu die prompt zijn leiding in het kampioenschap weer kwijtraakte door in de eindfase van de race betrokken te raken bij nog een incident en op een ronde achterstand te finishen.

Uitslag Race 2:
1. Luis LEEDS TRS Arden 16 ronden
2. Jamie CAROLINE Jamun Racing +2.683s
3. Billy MONGER JHR +3.073s
4. Carrie SCHREINER Double R +3.325s
5. Zane GODDARD Double R +4.722s
6. Sennan FIELDING JHR +9.784s

ThruxtonF4race3

Race 3: Eerste zege Defrancesco
De derde race op Thruxton werd een prooi voor Devlin Defrancesco die in een titanengevecht afrekende met Billy Monger, Max Fewtrell, James Pull en Sennan Fielding op weg naar zijn eerste zege.

De start was voor Petru Florescu Fielding en Fewtrell achter hem aankreeg. Aanvankelijk leek het erop alsof de Roemeen de wedstrijd kon controleren maar een foutje gaf Defrancesco en Fielding de kans om er voorbij te gaan. Een spin een ronde later zou ervoor zorgen dat de voormalig leider in het kampioenschap niet verder kwam dan de negende plek.

Vooraan kregen Defranscesco en Fielding bezoek van Fewtrell waarbij Fielding de leiding overnam van de Canadees. Op het snelle circuit van Thruxton draaide de strijd met name om de slipstream en dat was precies wat Defranscesco wist te gebruiken om keer op keer aan de leiding te komen. Een adembenemend schouwspel volgde waarbij het aantal veranderingen van de leider werd afgewisseld met evenveel "near-misses" maar wonder boven wonder ging het goed.
Verliezer in het gevecht om de leiding was Fielding die op het allerlaatst werd terugverwezen naar de vijfde plek achter Defrancesco, teamgenoot Monger, Fewtrell en Pull. Die vijfde plaats was echter goed genoeg om samen met Luis Leeds de nieuwe, gedeelde leider in het kampioenschap te worden, iets wat ook Fielding zelf niet had verwacht.

Het grootste feest, en ook tevens de grootste verrassing was er voor Devlin Defrancesco die zijn geluk niet op kon nadat hij de zesde winnaar in negen races werd. De vraag is nu echter, wie zal er boven komen drijven op Oulton Park als het British Formula 4 een van de mooiste circuits van Engeland aandoet.

Uitslag race 3:
1. Devlin DEFRANCESCO Carlin 16 ronden
2. Billy MONGER JHR +1.476s
3. Max FEWTRELL Carlin +1.659s
4. James PULL Carlin +1.929s
5. Sennan FIELDING JHR +2.187s
6. Zane GODDARD Double R +4.366s

Voorlopige tussenstand kampioenschap:
1. Fielding 109 punten
1. Leeds 109
3. Fewtrell 104
4. Florescu 103
5. Pull 95
6. Quinn 71

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet