GT

GT: Mercedes en Audi winnen op Brands Hatch tijdens derde weekend Blancpain GT Series

VSA BSC BRH16 GR8R4980

HTP Motorsport en Belgian Audi Club Team WRT hebben op Brands Hatch de twee races in de Blancpain GT Series Sprint Cup gewonnen. Jules Szymkowiak en Bernd Schneider domineerden de Qualifying Race op het Engelse circuit en kwamen in de afsluitende Main Race slechts een halve seconde tekort voor een perfect weekeinde. Enzo Ide en Christopher Mies wonnen de Main Race.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: Vision Sport Agency

In de Qualifying Race wist Jules Szymkowiak direct na de start in Paddock Hill Bend polesitter Franck Perera te passeren en vanaf dat moment was er geen houden meer aan. Szymkowiak sloeg direct een gat naar de concurrentie en had toen hij het stuur van de HTP Motorsport Mercedes-AMG GT3 overgaf aan Bernd Schneider vijf seconden voorsprong op de Fransman.

Perera's teamgenoot Marlon Stockinger kon geen vuist maken tegen Bernd Schneider en hij zag de Duitser dan ook verder uitlopen. Schneider finishte uiteindelijk met een voorsprong van 21 seconden als eerste. Stockinger wist de tweede plaats te behouden, al kwam dat meer door het feit dat Enzo Ide en Clemens Schmid achter hem voor de derde plek vochten en daardoor tijd verloren ten opzichte van de ISR Audi.

Robin Frijns en Dries Vanthoor kwamen als vijfde over de streep, Jeroen Bleekemolen als 16e, Stef Dusseldorp als 22e en de Lamborghini van Max van Splunteren en Jeroen Mul werd uiteindelijk 24e in de Qualifying Race.

VSA BSC BRH16 GR8R4826

In de Main Race die enkele uren later volgde wist Bernd Schneider de leiding te behouden. Net als tijdens de Qualifying Race liep de Mercedes vervolgens uit op de achtervolgers en net voor de pit stop window open ging had Schneider een voorsprong van zes seconden ten opzichte van Enzo Ide, die bij de start Marlon Stockinger wist te passeren.

Snel pitwerk van Belgian Audi Club Team WRT en twee langzamere rondes van Schneider in het verkeer, leverde Ide's teamgenoot Christopher Mies vervolgens de leiding op na de pit stops. Het veld werd weer bij elkaar gebracht nadat twee WRT Audi's elkaar van de baan reden en de safety car naar buiten werd gestuurd. Het resulteerde in een sprint van tien minuten, waarin Szymkowiak alles probeerde om Mies te passeren. Mies liet zich niet gek maken en finishte voor Szymkowiak, het onderlinge verschil slechts een halve seconde.

De andere Nederlanders hadden weinig reden om te juichen. De Audi van Robin Frijns kwam als 12e over de streep, net voor Max van Splunteren en Jeroen Mul, die daarmee nog wel tweede werden in de Silver Cup. Jeroen Bleekemolen eindigde als 17e. Stef Dusseldorp kwam niet over de finish. De Rowe Racing BMW M6 GT3 kende net als in vorige races problemen en de Nederlander werd ook weer geraakt door concurrenten.

De volgende race van de Blancpain GT Series is de Endurance Cup race op Silverstone, volgend weekeinde.

Uitslag Blancpain GT Series Sprint Cup, Qualifying Race
Uitslag Blancpain GT Series Sprint Cup, Main Race

VSA BSC BRH16 GR8R9728

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet