NASCAR

NASCAR: Frustrerend wedstrijdeinde voor Martin Truex Jr. in Kansas. Zege voor Kyle Busch

Hoe frustrerend kon het zijn. Martin Truex Jr. reed in Kansas van de 267 ronden tellende wedstrijd er maar liefst 172 op kop en zag aan het slot zijn zegekansen door een slecht bevestigd wiel in rook opgaan.

Tekst Willem J.Staat
Foto's NASCAR

Kyle Busch Red Nose Day
Derde seizoenszege voor Kyle Busch in Kansas.


Frustrerend wedstrijdeinde voor Martin Truex Jr. in Kansas. Zege voor Kyle Busch
Voor de achtste maal in zijn carriere reed Martin Truex Jr. in een Sprint Cup-wedstrijd meer dan 100 ronden op kop zonder te winnen. In de laatste zeven wedstrijden slaagde hij er niet in om te winnen. Een veertiende plek was zijn beste resultaat. Een loszittend wiel verknalde andermaal de zegekansen van Truex Jr.

Martin Truex Jr: "Ik kon het nauwelijks geloven. Tussen 1 en 2 kwam het wiel los maar ik vertelde mijzelf dat het niet waar was. Misschien was er iets aan het schudden, tape of zoiets. Toen wist ik het, hij kwam los. Frusterend maar zo gaat dit nu eenmaal. Maar ik ben ervan overtuigd dat we races gaan winnen. Zeker als we over zulke goede auto's beschikken. Het is frustrerend dat dit zoveel maal in mijn carriere gebeurd is. Je ziet mensen, die nog niet eens over een snelle auto beschikken, maar op brandstofverbruik wedstrijden winnen. Verd.... zo wil ik nu ook wel een keer winnen. Je kunt domineren en winnen, maar dit gebeurt nu eenmaal. Het maakt onderdeel uit van het racen."

Nadat Busch de leiding van Truex Jr. had overgenomen overleefde hij twee herstarts. De eerste in de 240e ronde en de tweede in de 249e ronde. Na de eerste herstart probeerde Denny Hamlin zich tussen Kyle Larson en Brad Keselowski te worstelen. Een mislukte poging die zowel hemzelf als Larson, Keselowski en Logano van alle zegekansen beroofde.

Denny Hamlin crash
Denny Hamlin's fout kostte vier man hun zegekansen.

Na de tweede herstart in de 249e ronde slaagde Busch erin om van Kevin Harvick afstand te nemen. Het betekende zijn derde seizoensoverwinning en de 37e in zijn carriere. Er zijn nu nog maar twee Sprint Cup banen waar Busch er nog niet in geslaagd is om te winnen.(Pocono en Charlotte)

Busch versloeg Harvick met een voorsprong van 1.112 secs. Daarachter volgden Kurt Busch, Matt Kenseth en Ryan Blaney. Tot gisteren bedroeg het resultaatgemiddelde van Busch in Kansas 19.2.

Kyle Busch: "Over dit team kan ik niet genoeg zeggen. Aan het begin van de wedstrijd waren we gewoon niet goed genoeg. Crewchief Adam Stevens bleef continue veranderingen aanbrengen. Indrukwekkend alhoewel Martin Truex Jr. zeker over de snelste auto beschikte. Op kop liggend was onze auto gewoon de beste was. In het verkeer had ik de gehele avond moeite en ik was gewoon niet goed. Maar met enkele groene vlag pitstops kon ik veel tijd en positie winnen. Maar het was een no-brainer om buiten te blijven. Ik was een beetje ongerust met al die jongens met verse banden achter me, maar ze crashten er allemaal mee. Een beetje crazy natuurlijk."

Nadat Ricky Stenhouse in de 233e ronde de muur schampte opteerde het team om Busch niet naar binnen te laten komen. Een wijs besluit waardoor Busch van het voordeel van "clean air" profiteerde.

Slechte pitstop Truex Jr
Slecht teamwork kostte Martin Truex Jr. de overwinning.

Kevin Harvick kwalificeerde zich als 26e en voor de wedstrijd bracht het team van Stewart Haas de nodige veranderingen aan. Kevin Harvick: "Het team verrichtte fantastisch werk. Maar ik raakte wat wrakstukken waardoor de neus en de splitter beschadigd werden. Het werd krap, anders had ik hem zeker gehad."

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 267 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 267 ronden
3. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
4. Matt Kenseth Toyota 267 ronden
5. Ryan Blaney Ford 267 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 267 ronden
7. Ryan Newman Chevrolet 267 ronden
8. A.J. Allmendinger Chevrolet 267 ronden
9. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
10. Brad Keselowski Ford 267 rondne
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet